Årets Flopplag? – Hockeyettan Södra

 

Det enda man vet i kring idrott är att någon kommer floppa.

Vilka riskerar att bli årets flopplag i södra Hockeyettan? Med flopp menar jag att man inte lever upp till den målsättning och den förväntan som finns inom organisationen, laget och supportrarna. Med flopp menar jag inte att man kommer ramla ur eller placera sig 7 placeringar lägre än förväntat.

Mr Troy flaggar denna säsong för ett lag som gått ut hårt med en ny och fräsch målsättning och därmed också värvat ganska friskt från olika håll. De förvärv man tagit in håller hög klass och laget är på pappret såpass starkt att man faktiskt utmanar om seriesegern.Dock kan såna här satsningar ge en baksmälla redan innan segerruset infunnit sig. Lagidrott är inte så enkel att det bara är att öppna plånboken och tro att man blir en vinnare. För när matcherna verkligen börjar gälla något så tenderar inte de mest välbetalda spelarna vara de som sliter hårdast.

Det laget som jag tycker har en viss floppvarning på sig i år blir därmed Nybro Vikings. Innan ni nu sätter alla kaffekoppar i gomseglet så ska jag motivera både varför jag har denna känslan och även det som talar emot.

 

Varför inte Flopp?:

  • Man vet vad man håller på med i Nybro. Det är inget popcornlag som poppat upp och kan få en käftsmäll över hur mycket bättre serien faktiskt är än förväntat. Nybro vet vad som krävs och man jobbar därefter.
  • Nyförvärven som Nybro gjort är spelare som levererat under längre tid. Det är spelare som etablerat sig på denna nivån och som håller så pass hög grundnivå att varningsflaggen borde brännas och begravas en gång för alla.
  • Nybro har en supporterkultur som – i alla fall vad jag upplevt – alltid varit mer stöttande för laget än stjälpande. Minns specifikt en match i Ljungby Arena för något år sedan där Nybro ligger under med stora siffror men supportrarna sjunger på som om det fanns spänning kvar i matchen.
  • Nybro har en organisation som kan jobba långsiktigt. Även om man inte riktigt satt truppen till 100% så kommer spelarna fortfarande känna att de har förtroende. Man kommer alltså inte få panik och börja värva en massa youtubelirare.
  • Nybro har fått ordning på diciplinen kring laget. För några säsonger sedan så var det betydligt mer turbulent bland spelarna än det är idag och detta talar emot ett fiasko.

 

Varför Flopp?:

  • Man har många nya spelare in. Visst har man värvat bra i år men man har också tappat en del spets. Nya spelare in är ingen garanti för att det kommer gå som tåget. En del av de förvärven (Alfred Andersson, Robin Johansson, Daniel Håkansson m.fl) kommer från lite tyngre säsonger och med en dålig start finns risken att huvuden börjar hänga och att självförtroendet har får sig en törn.
  • Micke Tisell – en tränare som varit med i många år. Den senaste åren har han jobbat som huvudtränare nere i östeuropa Innan dess som juniortränare i Troja med ansvar för J18/J20. Säsongerna 11-13 tränade han Kristianstad och detta är en period som inte kommer gå till historien som KIK:s mest framgångsrika gällande det sportsliga. Med andra ord så väcker tränarlösningen lite frågetecken för mig.
  • Haussen kring laget kan bakfyra. Visst är det kul med satsningar och framåtanda men är kraven samtidigt rimliga? Kan det sluta i prestationsångest?
  • Klarar Nybros etablerade spelare i Marcus Palmberg, Erik Lindström och Alex Ek att upprepa sina fantastiska fjolårssäsonger? Med stor sannolikhet fixar Palmberg detta men lite större frågetecken finns kring Lindström och Ek. Båda gjorde karriärens bästa säsonger förra året och det är nu det blir upp till bevis.
  • Robin Johansson är bra. Han skulle kunna bli förstemålvakt i vilket ettanlag som helst. Men Robin är inte en topp-5 målvakt i ettan. Han är jämn och stabil men har inte den där matchvinnande växeln som krävs i vissa matcher om laget ska knipa en poäng på rent tjuveri.

 

Jag säger inte att det kommer bli så men jag skulle inte få kikhosta av förvåning om Nybro knackar lite. Med knackar menar jag att de inte kommer ligga betongförankrat i topp 3 utan riskerar att dras in i striden kring Allettanstrecket med Vimmerby, Tranås och Dalen. Jag tror inte förra årets minifiasko upprepar sig där de missade allettan men risken och floppvarningen finns att det kanske inte blir den behagligaste resan för dem.

Nu återstår bara att se vem som får säga: ”Vad var det jag sa”

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.comDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!