Bäst och Sämst! – Alla lag under luppen.

Ett litet mellaninstick om Allettan Södra där jag ska försöka hitta saker med lagen som de är bäst på i serien och vad de är sämst på. Var beredda på att jag kommer få skjuta brett i vissa fall för att hitta infallsvinklar att presentera.

För som vi vet såhär långt så dominerar KRIF. Men även ett lag som går som tåget är dåliga på något. Det kommer jag gräva fram på ett eller annat sätt. Denna gången kör jag i bokstavsordning så att Grums IK får toppa en tabell innan säsongen är över.

Grums IK:

Grums är i särklass seriens sämsta lag bakåt i andra perioden. På femton matcher har man lyckats med antikonststycket släppa in 28 mål. Totalt har man en målskillnad på -17 i andra aktien. En föga smickrande siffra. Men det som ändå toppar detta är att man endast lyckats göra sju mål framåt i tredjeperioden. Man kan väl uttrycka det som så att Grums förlorar matcherna i andra akten och kommer aldrig igen i tredje.

Dessutom tekar man som krattor. Totalt sett endast 43% vunna tekningar.

Grums starkaste kort är att man är det lag i serien som gör flest antal mål i powerplay i förhållande till den totala målskörden. Tolv av 29 mål har producerats i den spelformen (41,38%) vilket de är överlägset bäst med.

Hanhals IF:

Hanhals visar upp ett bra powerplay. 26,32% i denna spelform gör att man ligger ett par procentenheter högre än Vimmerby. Tio mål gjorda i PP på endast 38 försök visar att motståndarna borde hålla sig borta från utvisningsbåset – de få gånger HIF får en utvisning med sig.

Hur kompenserar man ett bra powerplay? Jo, man skaffar sig så klart ett uselt boxplay. Med sexton insläppta mål i denna spelform (72,88%) så toppar man klart Allettan i negativ bemärkelse. Den vanliga analysen om att ett bra powerplay lägger grunden till en bra tabellplacering lyckas således Hanhals förstöra helt på egen hand. Man kan väl säga som så att lika roligt som det är att spela PP – lika tråkigt är det att spela BP. Åtminstone om man kommer från Kungsbacka.

Huddinge IK:

Huddinge är seriens bästa lag på att spela boxplay. Boxplay i den bemärkelsen att man avverkat dryga 112 minuter i denna spelform. Detta innebär att man drar på sig många utvisningar och att det krävs lång tid in i boxplayet innan motståndaren gör mål. Detta måste ju vara det tredje bästa efter att först undvika utvisning och sedan inte släppa in något mål alls. Men ska man släppa in mål är det ju alltid trevligt om motståndaren får kämpa länge.

Är det något som inte räddar Huddinge så är det deras fantastiskt usla powerplay. Sju mål på femtio försök parkerar dem sopsist i kategorin powerplay efficiency. Ser man då också till att släppa in ett mål bakåt i powerplay så imponerar 14% framåt faktiskt ännu mindre. Effektiviteten är så låg att det nästan är större chans att vinna mot Huddinge om man bara ställer in fyra man på banan i 60 minuter.

IF Troja/Ljungby:

Troja är seriens sämsta lag när det gäller att vända matcher. Kort och gott är det så att om Troja släpper in första målet är det helkört. Man vänder inte den matchen. I de sju matcherna man släppt första pucken finns ingen vinst efter full tid. Absolut ingen. Med andra ord vet nu Trojasupportrarna att om motståndaren gör första målet kan man lika gärna gå hem. Matchen är över då. Det blir ingen vändning. Men å andra sidan. Gör Troja första målet så blir det näst intill alltid minst två poäng i matchen.

Däremot är Troja seriens bästa lag när det kommer till tekningar. 53,90% av alla tekningar vinner man. En statistik som i normalfallet brukar vara en indikator på poängskörd och tabellplacering. Få gånger som ett lag har mindre än hälften vunna tekningar och samtidigt befinner sig på tabellens övre halva.

Kallinge/Ronneby IF:

Det är väldigt mycket som KRIF är bra på. Men en förklaring till överlägsenheten är att man bara släppt in fem mål i boxplay. Därav är man seriens bästa lag i denna spelform. I tillägg drar man på sig minst tvåor så man ger inte motståndarna speciellt många chanser att försämra den statistiken. Nyckeln till framgång ligger många gånger i just ett bra boxplay.

Vad är då KRIF dåliga på? KRIF kan inte spela fyra mot fyra. Just nu har man 0-3 i den spelformen och påvisar därmed att man har en svaghet. Något för motståndarna att utnyttja genom dubbelutvisningar.

Kristianstad IK:

Kristianstad har aldrig förlorat en förstaperiod och är därmed bäst i serien på just förstaperioder. Av femton avverkade perioder har man vunnit 8 och spelat 7 oavgjorda. Därmed vet inte laget hur det känns att ligga under i första pausvilan. Däremot är man inte lika bra i resterande perioder och det förklarar att man inte gått rent hus med poängen så här långt.

Vad kan då KIK vara sämst på? Det blir ett enkelt svar på den. Man kan inte betala räkningar. Man är jättedåliga på att betala räkningar. Det gick så långt att domaren var beredd att utvisa hela laget – ja hela föreningen faktiskt. Då syftar jag inte på en misconduct i tio minuter utan ut från serien permanent. Den domare som dömde KIK var nämligen inte anställd av Hockeyförbundet utan av rättsväsendet och dömde ut konkurser istället för individuella småstraff. Som vi nu vet lyckades KIK kraftsamla och betala i tid. Glädjande på det viset att serien behöver KIK.

Mariestads BOIS HC:

BOIS är seriens bästa lag på följande sak. Man är det lag som på hemmaplan deltagit i flest matcher där det gjorts 6,5 mål eller fler. I hela fem hemmamatcher har slutresultatet varit så målrikt. Dock har Mariestad förlorat fyra av dessa matcherna och bara vunnit en – mot Hanhals med 6-4. Många mål är ju kul för publiken så detta bör ju vara något positivt.

BOIS är däremot inte bra på att göra första målet. På femton matcher har man lyckats med detta endast tre gånger. Ännu värre är att i just de tre fallen har man dessutom inte lyckats vinna en enda match till slut. Så, med andra ord, om Bois gör första målet så kan alla Bojsare gå hem. Finns ingen mening att stå kvar och vänta in förlusten. Bara gå hem.

Tranås AIF:

TAIF är det lag som vinner mest antal tekningar hemma – 241 stycken närmare bestämt. Detta utifrån totalen på 458 genomförda tekningar. Detta gör inte att man har bäst tekningsprocent men att man vunnit flest antal. Man ska ju som bekant vara bäst på något.

Då blir det lite extra roligt att TAIF också vunnit minst antal tekningar på bortaplan. 166 tekningar av 354 gör samtidigt inte att man har sämst procent men sett till tillfällen så tekar man inte bra om man inte får vara på hemmaplan. Men å andra sidan spelar ju samtidigt TAIF på ett sånt sätt att det inte blir många tekningar att förlora.

Vimmerby HC:

VHC är det absolut bästa laget på att hålla sig från utvisningsbåset. Med ett snitt på endast 6,93 utvisningsminuter per match leder man Fair Play-ligan ganska överlägset. Vilket ger en förklaring till den fina tabellplaceringen då man ger sig själva chansen att vinna matcherna.

Vimmerby är också i särklass bäst på att göra mål i tom bur. Sex mål har kommit i denna spelform.

Däremot har man sin arkilleshäl i målgörandet. Ligger VHC under efter första perioden så förlorar man matchen. Förvisso har detta bara hänt i två av de femton matcherna men samtidigt har man inte lyckats ta poäng i dessa matcherna. Endast i ett fall har man kommit tillbaka efter att man legat under även i andra periodpausen. Då lyckades man spela till sig oavgjort. Så med andra ord ska laget inte hamna i underläge – då är det kört.

Visby/Roma HK:

V/R är seriens busar. Finns det något som detta laget är absolut sämst på så är det fair play. Inte nog med att man drar på sig flest tvåor utan man leder även statistiken över antalet femminutare. Med andra ord så spelar laget hellre hårt och fult än mjukt och fluffigt. Det behöver nödvändigtvis inte förklara mittenplaceringen i tabellen men helt klart blir det svårare att vinna om halva laget börjat duscha redan innan matchen är över.

V/R är samtidigt också det offensivt farligaste laget i eget boxplay. Två mål i numerärt underläge framåt och inget bakåt, i numerärt överläge, gör att man är bäst på den biten. Förmodligen finns förklaringen i att man spelar så otroligt mycket boxplay så förr eller senare kommer en puck ramla in framåt.

Som jag utlovade till en början så finns det alltid någonting som laget är bäst och sämst på i en serie. Ja, ibland är man det ena eller andra i ett område med liten betydelse men man sticker alltid ut på något sätt. Visst är det enkelt och intressant att se till den viktigaste statistiken men ibland kan det icke-betydelsefulla vara lika underhållande. Här under följer ett litet axplock med annan fakta som kan vara lite rolig.

  • Mariestad är det lag med högst publiksnitt på bortaplan – 1163 personer.
  • Det har gjorts 9 mål i numerärt underläge.
  • Det har skjutits 4856 skott och gjorts 432 mål vilket ger ett målsnitt på 5,76 mål/match. Jämfört med säsongen 17/18 då snittet i serien var 6,14 mål/match.
  • Powerplayprocenten ligger denna säsong på 20,99% i seriesnitt. Föregående säsong slutade den på 18,34%.
  • I snitt delas det ut 8,57 tvåor i varje match. En ökning från 17/18 då snittet låg på 8,14 tvåor/match.
  • Publiksnittet har stigit från 731 personer 17/18 till 892 personer/match i år. Förklaras till största del av att fler ”publiklag” är med i år.
  • 17/18 slutade endast 8 matcher oavgjort. Denna säsongen har det med tre omgångar kvar redan slutat oavgjort i 20 matcher.
  • 12 spelare i serien snittar 1p/match eller mer. Förra året låg den siffran på tio spelare.
  • Det lag som gör första målet tar tre poäng i 55% av fallen. Jämfört med 17/18 då laget vann 67% av matcherna som de gjorde första målet i.
  • Plusmålskillnaden i snitt hos Topp 4 är i år +15,75 mål. 17/18 var denna siffra +29,5 mål.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!