Betygsättning på trupperna: Södra serien

Vi på www.div1hockey.com kör en genomgång av respektive serie där vi försöker ge oss på det smakfulla arbetet att betygssätta trupperna så här långt. Detta av två anledningar. Dels så ger det en fingervisning om hur sillysäsongen avlöpt men också ett diskussionsunderlag för fansen. För är det något som rör om i grytan så är det just inlägg av denna typen. Långt ifrån alla kommer hålla med och där ligger tjusningen i det.

Gällande söderettan så tycker Mr Troy som följer:

 

Borås HC:

  • Målvakter: +
  • Backar: +
  • Forwards: +

Adam Höglund och Johan Lantz har lika tunga meriter från hockeyettan som en fjäder i ett vätgasbad. Johan har varit med under några år men aldrig lyckats etablera sig i ettan och detta är den tyngsta måvaktsmeriten hos de två. Kort och gott en svag lagdel. Om man nu hade hoppats på en ljusning bland backar och forwards kommer man bli besviken. Om målvaktssidan är medioker så är resten av laget ännu mer mediokert. Allt annat än att slåss för sin överlevnad i hockeyettan vore en stor bragd.

 

Halmstad Hammers:

  • Målvakter: ++
  • Backar: +
  • Forwards: ++

Hammers skrämmer inte slag i år heller. Visst har poängkungen Martin Pärna återvänt men kommer han bli lika produktiv utan sina parhästar? Troligtvis inte. Framåt ser det lika tunt ut som förra säsongen. Backuppsättningen skrämmer lika lite den. In kommer bland annat Tom Johansson som var bänkad i Troja föregående säsong. Norrmannen Martin Vaakanainen har många säsonger bakom sig i ettanhockeyn men endast från mediokra lag. I målet hittar vi Anton Malmborg som inte heller fick det att lyfta förra året trots att han fick ökat förtroende ju längre säsongen gick. Ja, så mycket förtroende att han blev uttalad förstemålvakt sista tredjedelen.

 

Hanhals IF:

  • Målvakter: ++
  • Backar: ++
  • Forwards: +++

Målvaktsparet känns som ett litet osäkert kort. Mathias Israelsson kommer från en mångårig sejour i nordamerika och Scott Hector från en mångårig anonym tillvaro. Backsidan har inte fått sig något större lyft från förra året utan håller likvärdig nivå. Snuddar på en trea här men väljer att vara försiktig. Forwardssidan ser däremot ut att hålla ihop. Trots två tunga tapp i Henrik Persson och Mattias Elfström så har man lyckats behålla många av nyckelspelarna från förra året. Vi ska därför inte bli alls förvånade om Hanhals är med och slåss om allettanplatserna även i år.

 

HC Dalen:

  • Målvakter: +++
  • Backar: ++
  • Forwards: +++

Superviktige målvakten David Elmgren finns kvar och han kommer få bära en tung börda i vinter. Dalen har nämligen inte ens i närheten lyckats att kompensera för de spelartapp de haft. Lagets kanske tre bästa backar har lämnat. Kevin Karlsson till Troja, Joel Werner till KIK och Edwin Johansson till Vimmerby. När då plåstret på såret inte kunde bli mer dysfunktionellt så tappar man även sina kanske tre bästa forwards. Kalle Hult drar till Nybro, Julius Selle Larsson drar till Kalmar och Victor Romfors försvinner till Troja. In kommer spelare med betydligt måttligare meriter. Därför kommer nog Dalen få svårt att upprepa sitt halvfiasko från förra året – där man missade Allettan – och får ta ett nytt tag. Ett tag som i år kanske kan räcka hela vägen. Vi ska i alla fall inte räkna bort dem då Per Gustafsson är ganska skicklig i att få en trupp att bli ett lag. Femteplatsen är inte orimlig i kamp med ett par andra lag.

 

IF Troja/Ljungby:

  • Målvakter: +++++
  • Backar: ++++
  • Forwards: ++++

Det som hittills inkommit till Troja är inga dussinspelare. Ragnewall i målet har kritat på för en säsong till. Wictor växte ut förra säsongen och avslutade starkt. En av seriens bästa målvakter och därmed kommer femman nästan oavsett vilken som blir kompletterande målvakt. Backsidan håller bra klass med fyra toppbackar i form av Daniel ”Trucken” Karlsson, Kevin Karlsson, Alexander Edström och Martin Fransson. Forwardssidan ser lika stark ut så här långt. In har kommit tongivande spelare från andra lag. Inga spektakulära namn men spelare som levererat ett antal säsonger. Troja kommer vara med i toppen även i år.

 

Kallinge/Ronneby IF:

  • Målvakter: ++++
  • Backar: +++
  • Forwards: +++

Isak Edman är en stabil förstemålvakt som KRIF kan luta sig mot. Där kommer inte laget behöva oroa sig. Backsidan ser också stabil ut med ett par intressanta förvärv i Oscar Brändström och Jesper Solomon Frisell. Dock saknar jag den där riktiga klockan till namn som gör att det ringer till lite extra. KRIF har habila backar men förutom Mattias Ekström så finns lite frågetecken kring backoffensiven. Därför nöjer jag mig med en trea. På forwardsidan har man bombat in Victor Laz. Ett kanonförvärv. Men, förutom honom och Sebastian Magnusson så ser det just nu lite för tunt ut framåt. Det finns ännu inte den där spetskompetensen man hade förra året. Därför får KRIF just nu bara en trea på forwards – än så länge.

 

Kalmar HC:

  • Målvakter: +++
  • Backar: +++++
  • Forwards: ++++

Det enda frågetecknet som finns i Kalmar är möjligtvis mellan stolparna. Målvaktsparet ger ingen häst kvarka om man säger så. Dock finns en stor potential i Alexander Nilsson som inte ska förringas men det ska också levereras. Backsidan ser betydligt mer tillspetsad ut i år där två starka pjäser dykt upp i form av Marcus Lundberg och Kristjan Cepon. Framåt har man steppat upp med Julius Selle Larsson och Johan Järlefelt. Med andra ord så har man tagit det bästa ur förra årets trupp och bara kastat i hetare kryddor i grytan.

 

Mörrums GOIS:

  • Målvakter: +++
  • Backar: +++
  • Forwards: +++

Målvaktsparet Eriksson/Stålberg är ett ganska säkert kort. Ingen av dem är den där toppmålvakten som behövs för att tillhöra topp fem men detta är inte GOIS svaga lagdel. Den svaga lagdelen är backsidan med lite för många obeprövade kort. Bakom Dave Lindarv och Alexander Molldén ser det tunt ut och här måste det in förstärkning om laget ska bära hela vägen till Allettan. Framåt finns det helt klart spets i Khalid Ibrahim, Marcus Paulsson, Filiph Laine med flera. Men samma sak här som på backsidan. Man har några riktiga toppar men bakom dessa står träden glest i vinterstormen. Ska detta sluta topp fem måste ett antal spelare klara steget från J20 över förväntan och överraska positivt.

 

Nybro Vikings IF:

  • Målvakter: +++
  • Backar: ++++
  • Forwards: +++++

Robin Johansson är invärvad som förstemålvakt. En bra målvakt men som saknar ”stå-på-huvudet”-spetsen. Bakom honom finns Didrik Jansson som kommer göra sin första seniorsäsong. Robin är i sig värd en fyra men andraspaden känns lite tunn. Backsidan är hur fin som helst med fem riktigt tunga pjäser i Augustin, Bolin, Johansson, Lindström och Olsson. Snudd på femma i betyg. Femman överlåter jag till forwardssidan som ser riktigt intressant ut. Många spelare som levererat över tid samt några potentiella som kan blomstra ut för fullt i år. Där tänker jag på Andréen och Andersson. Oavsett så kommer forwardssidan vara Vikings bästa lagdel i år.

 

Tyringe SoSS:

  • Målvakter: +++
  • Backar: +
  • Forwards: ++

Joakim Strandberg och Oliver Tornefeldt kommer få bära Tyringe i vinter. Målvaktsparet sticket ut som bästa lagdelen. För utöver dessa ser det tunt ut. Backsidan är ung och orutinerad – som den brukar vara i Tyringe. Detta toppar man med en lika ung och orutinerad forwardssida – som den brukar vara i Tyringe. Med andra ord så jobbar TSoSS vidare i det anonyma och tysta. Man kommer inte vara på övre halvan i år heller utan får fortsätta göra det man är bäst på – att utveckla spelare på väg upp i karriären.

 

Vimmerby HC:

  • Målvakter: +++++
  • Backar: +++
  • Forwards: +++

Fem plus är inget att diskutera när man har Helikopter-Tomas i mål. Ettans kanske bästa målvakt. Man garderar detta med ett ganska intressant namn i form av Oscar Walldén som kommer från Djurgårdens juniorled. Resten av VHCs lagdelar ser dock tunnare ut i år än förra året. Man har blivit hårt dränerade på sina bästa spelare och ännu inte lyckats fylla dessa luckor. Luckor som jag tror att man inte lyckas fylla heller för den delen då spelare som Harlestam, Näsén, Kauppila, Jardeskog, Carlsson och Johansson samtliga tillhörde toppskiktet i hockeyettan. Kort och gott kommer VHC få ett mellanmjölksår där man helt enkelt får bygga om inför framtiden.

 

Tranås AIF:

  • Målvakter: +++
  • Backar: +++
  • Forwards: ++++

På målvaktssidan finns i nuläget bara Victor Jonsson. En stabil målvakt som inte lyckats bli uttalad förstemålvakt. Därav hänger TAIFs säsong på vilken parhäst som hittas. Backsidan ser hittills habil och stabil ut. Man sticker inte ut åt något håll egentligen utan har en backuppsättning som håller vettig ettanklass. Framåt ser det lite bättre ut även om det inte om det inte känns helt solitt. Man har inte tappat speciellt mycket kvalité samtidigt som man inte heller fått in nåt som får lungorna att hoppa jämfota. Ja, TAIF bygger vidare på principen att ingen stjärna är större än kollektivet. Ett koncept som tog dem till kvalserien förra året och som kan få det att bära en bit även i år men sannolikt inte lika långt. Truppen saknar lite spets för detta.

 

Såhär tycker alltså Mr Troy om årets trupper som de ser ut i nuläget. De lag som i söderettan sticker ut lite extra är Troja, Nybro och Kalmar där vi kommer hitta serievinnaren. Dessa tre lag är utmanade av KRIF, Tranås, Vimmerby om placeringar i lägre toppskiktet. Strax under dessa sex hittar vi Dalen, Mörrum och Hanhals och längst ner i botten Tyringe, Hammers och Borås med BHC som tippad jumbo.

Detta under förutsättning att det inte sker nåt otroligt oväntat de kommande veckorna – vilket bara är osannolikt.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Idéer – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!