DIV1HOCKEY TIPPAR KVALSERIEN TILL ALLSVENSKAN

Stunden är kommen. Kvalet till HockeyAllsvenskan ska tippas. Vi alla vet vid det här laget att vi på Div1hockey knappast är några stjärntippare, så ta det med en nypa salt.

 

1. HC Vita Hästen
Motivering: Nej, det gick långt ifrån bra för Vita Hästen i Allsvenskan den här säsongen och det har stått flera negativa saker om föreningen i media under året och supportrarna har öppet visat sitt missnöje. Nu har dock Vita Hästen varit klara för kvalserien ett tag och har kunnat börja ladda mentalt för vad som komma skall, jämfört med Almtuna som var ynka 5 sekunder från en säkrad allsvensk plats. Det finns många duktiga och rutinerade spelare i Hästen som bland annat de två ”Mr. Vita Hästen-spelarna” Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson, Christopher Fish och Mattias Beck. Frågan vi ställer oss är dock hur är självförtroendet egentligen? Har de lyckats ställa om sig mentalt? Hur är stämningen i laget och föreningen? Är det kaos kan laget hamna betydligt längre ned.

2. Kristianstads IK
Motivering: Kristianstad har en otroligt bra trupp, och den ska räcka till ett allsvenskt avancemang. Även fast Kristianstad kanske ändå inte levt upp helt och hållet till förväntningarna under säsongen så tror vi ändå att de är laget från ettan som har störst chans. De hade dock det lite tufft i playoffen mot Segeltorp och Vimmerby, men de lyckades ändå fixa det tillslut. I ryggen har de ett gäng ordentligt stöttande supportrar. Vem ska lyckas stoppa Johan Lundgren? Forwarden som öst in 23 mål under säsongen. Och för att inte tala om Victor Löfstedt, Fredrik Hansson, Robin Sterner mfl. I målet har de dessutom Joel Gistedt. Det som talar emot KIK är allt med det ekonomiska i klubben. Ständiga konkurshot och skulder har hörts hela säsongen och senast igår gick de ut och klagade på spelschemat och resorna. Hur påverkade blir spelarna av allt som skrivs i media och på sociala medier? Jag tror dock inte de blir särskilt påverkade. Tvärtom. Det känns lite som ”Kristianstad mot övriga hockeySverige” och det tror jag bara spelarna blir ännu mer taggade av.

3. Almtuna IS
Motivering: Något chockerande hamnade Almtuna i kvalserien. Inte chockerande i sig kanske, men på sättet de hamnade där. De var endast 5 ynka sekunder från ett säkrat kontrakt i Allsvenskan. Ett otroligt jobbigt sätt att hamna i en kvalserie på. Men, nu är dom där. Almtuna i sig är inget dåligt lag, men har precis som Vita Hästen, hamnat där av en anledning. I laget har de mångmeriterade Tony Mårtensson, Victor Rollin Carlsson och Viktor Hertzberg för att nämna några. De har ändå haft möjligheten att ringa Brynäsmålvakten Joacim Eriksson om hjälp, men har valt att inte göra det och visa förtroende för sina två målvakter vilket garanterat känns tryggt för keeprarna själva. Frågorna vi ställer oss: Hur har spelarna reagerat på hur de hamnat i kvalserien? Dessutom har det varit turbult kring klubben det senaste med tanke på allt med Niclas Falk. Hur står det till i föreningen egentligen?

4. Bodens HF
Motivering: Boden har tagit sig till kvalserien med en enorm envishet. Det är tufft att möta Boden, som spelar lite ”på-gränsen-hockey”. Spelar motståndarna ett liknande spel själva och att de är vana vid det blir de inte chockade, men är det något Boden är bra på så är det att få motståndarna ur balans. Att åka upp och spela i ett kokande Björknäshallen i Boden uppe i Norrbotten inför lagets påhejande, högljudda och hängivna supportrar är en tuff nöt att knäcka och det är nog inget lag i serien som ser fram emot att göra det. I laget finns de två meriterade spelarna Tommy Wargh och Henri Auvinen, Jesper Ylivainio, Sebastian Huczkowski och tekningsgeniet Christian Nyman. Mycket kommer också hänga på om målvakten Oskar Sehlstedt orkar fortsätta prestera på samma nivå som han gjort den senaste tiden. Idag presenterade de även värvningen av meriterade Viktor Lindgren som har drygt 300 SHL-matcher och över 200 matcher i Allsvenskan på meritlistan. Laget kan spela utan press då deras målsättning om att nå Allsvenskan egentligen inte är förrns om ett par år.

5. Tranås AIF
Motivering: Tranås är väl egentligen den absolut största överraskningen till att ha tagit sig hela vägen till kvalserien. De började med att slå ut Visby/Roma i Playoff 2, vilket inte var helt oväntat. Men att de sedan skulle slå ut storfavoriterna Kallinge/Ronneby (som enligt många skulle varit med och fightas om en plats i Allsvenskan) med 2-0 i matcher var både överraskande – men även otroligt imponerande. Detta gör att Tranås är svårlästa. Hur bra är dom egentligen? Tranås är ett lag som många inte vet sådär överdrivet mycket om, vilket kan vara till deras fördel. I laget finns bland annat Filip Petersson, Eric Gustafsson, Romans Semjonovs som gjort succé sedan han kom dit och Pontus Eklöf. Tranås är ett av lagen man absolut inte ska underskatta. Vad talar emot Tranås? Egentligen ingenting, de kan precis som Boden och Hudiksvall spela utan någon större press. Frågan vi ställer oss är dock: Är de redan tillräckligt nöjda med att ha tagit sig dit?

6. Hudiksvalls HC
Motivering: Hudiksvall fick det tufft mot Köping i Playoff 1, men i Playoff 2 och i Playoff 3 övertygade laget genom att slå ut båda favoriterna Piteå och Östersund. Det känns lite som att laget har fått en ”Conny Strömberg-effekt” och det känns som att han lyft många av sina medspelare i playoff-spelet. I Hudiksvall fanns sedan innan spelare som Jonas Lindström, Sebastian Manberg, Patrik Elfsberg och Markus Kinisjärvi som presterar bra framåt, och Strömbergs intåg har knappast gjort lagets offensiv sämre. Men, med lite tankar på vissa prestationer i Allettan i bakhuvudet: Kan Strömbergs och målvakten Åkerlunds form vara lite väl avgörande för hur det går för Hudiksvall i kvalserien?

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!