Div1hockey tippar Norra serien

 

1. Bodens HF
Boden är jättefavoriter till seriesegern i år efter förra säsongen där de tog sig hela vägen till kvalserien efter att först ha vunnit Allettan och sedan vunnit mot Huddinge med 2-0 i matcher i Playoff 3. Trots att laget har en del tunga tapp så har de ändå fyllt igen luckorna ganska bra. I år har de ett målvaktspar som kan tävla bättre mot varandra, de har fått in Per Savilahti Nagander på backsidan där även Tommy Wargh finns kvar. Två rutinerade herrar som kommer vara ack så viktiga. Framåt finns fjolårets succéman Sebastian Huczkowski och tekningsgeniet Christian Nyman kvar medans Marcus Sandström vänt hem. Finländaren Henri Tamminen är en intressant spelare som dessvärre gick sönder på försäsongen, och kan amerikanen Kevin Loppatto hitta tillbaka till grundseriens målform ifjol så ser ju detta onekligen otroligt bra ut.



2. Östersunds IK
Östersund föll på målsnöret i Allettan ifjol och hade chansen på förstaplatsen, men föll i sista omgången. Även om laget tappat en del så är man ändå fortsatt starka. Nya målvaktssidan med Carl Hjälm och Robin Christoffersson känns ruggigt intressanta. På backsidan hittar vi busen Karl Markström som gillar att hänga på botbänken (120 utvisningsminuter ifjol) och vi får hoppas för Östersunds skull att han ligger på rätt sida av gränsen. Precis som de vi tippar som trea så har laget en del nya spelare som är uppflyttade på J20, och det kan vara på både gott och ont. Dock finns spelare som Elias Bjuhr, Marcus Fornell och tvillingarna Wernersson-Libäck kvar och man har dessutom fått in Simon Lövgren som man hoppas kunna få en nytändning med en ny roll än den han tidigare haft i Hudiksvall. Laget har haft svårt med målproduktionen under försäsongen, men om den bara lossnar när serien drar igång så kan detta bli mycket bra.

3. Piteå HC
Piteå är Piteå. De hittar alltid sina vägar att vinna i grundserien. Det som kommer vara avgörande för vilken Alletta-plats de tar kommer vara hur de lyckas prestera mot övriga topplag. Målvaktssidan med Joel Vännström och nye John Vestermark är bra – på förhand. Men osäker. Vännström som har en skadehistorik bakom sig gick sönder redan på försäsongen i år och det ser vi som ett stort varningstecken. Laget har även en del nya spelare som är uppflyttade från J20 och på forwardssidan förlitar man sig aningen för mycket på duon Joakim Högberg och Magnus Isaksson som får bära en enormt stor roll med mycket press på sina axlar. Petter Mäkitalo har återvänt och är en bra värvning.

4. Kalix HC
Kalix är svåra att veta vart man har i år. Har en ganska dålig försäsong i ryggen. Vi tror absolut att laget kommer knipa en Allettaplats, men vi är inte så övertygade om att det kommer bli så himla ”enkelt” som tidigare år. Har valt att behålla många spelare från förra säsongen, och vi kanske saknar det där lilla lilla extra. Spelaren som sticker ut allra allra mest är såklart backgiganten Johan Pettersson, som fortsätter vara Kalix trogen trots intressen från andra håll och ryssen Artyom Rasulov är också en fin förlängning. Har en del intressanta nyförvärv i norsken Henrik Medhus som vunnit norska ligan hela fyra gånger, finländaren Nicholas Nuuttila har sett bra ut på försäsongen, Mathias Tellström från Helsingborg och Jesper Juntto från Boden som vi tycker förtjänade mer speltid än vad han fick ifjol. Laget har absolut potential, men då behöver man rycka upp sig nu när serien drar igång.

5. Tegs SK
Vi tror att Teg kan ha en väldigt bra chans till att skrälla i år. De gör en ny satsning och har som mål att gå till Allettan. Kan man lyckas? Ja vi tror inte att det är helt omöjligt faktiskt. Sitter på ett bra målvaktspar i Joakim Andersson och Arvid Stenmark. Backsidan är helt okej och forwardssidan är intressant. Här finns bland annat Elias Edström och Anton Tano kvar medans ”poängkungen” Sebastian Manberg kommit in. Ska vi vara lite lite petiga så hade vi kanske velat se ett par till riktiga poängspelare i laget, och andra sidan har de en del från fjolåret som visat potential på just poängsidan och kan de ta ytterligare ett kliv i år – då tror vi faktiskt Teg kan vara med och utmana om en plats till Allettan.

6. Kiruna AIF
Kiruna AIF, ännu ett lag som är svårtippat. Kan sluta här kring här, men kan lika gärna sluta länge ned. Vann DM på försäsongen och det går inte att ta ifrån dom. Poängbacken Philip Kemi finns kvar på backsidan, mycket bra. Forwardssidan ser iallafall mycket bra ut. Här har laget lyckats behålla den stora succéspelaren Jacob Hansson Geidon som gjorde 40 poäng på 28 matcher ifjol, Viktor Mikko, Marcus Runnkvist och Viktor Lund för att lämna några. Bland nyförvärven är det väl egentligen två stycken som sticker ut lite extra, och det är kanadensarna Kyle Brothers (94 poäng på 31 matcher) och Cheyne Matheson (76 poäng på 26 matcher). Dessvärre kommer de från två skitligor så det är svårt att veta hur bra de där poängen faktiskt är. Men intressanta är dom.

7. Kiruna IF
Det är något med Kiruna IF i år som verkligen tilltalar oss. Deras nya lite mer internationella satsning känns verkligen intressant och laget har gjort en bra försäsong. Intressant målvaktspar. Olle Hellström tog ett jätteskutt förra säsongen och kan förhoppningsvis fortsätta leverera poäng från sin backplats. En position där de även fått in Valtteri Lemmetty och Ilari Metsola från Finlands andraliga. Även på forwardssidan har laget fått in ett gäng spännande internationella lirare i kanadensaren Anthony Paskaruk, och de två finländarna Jussi Pelto-Arvo och Olli-Aleksi Pietilä som också är värvade från andraligan i Finland. Vi gillar det här och vi blir inte förvånade om man lyckas knipa någon placering högre upp.

8. Vännäs HC
Vännäs ifjol jämfört med i år känns ganska försvagade då de har en del ganska tunga tapp måste vi ändå säga. Har tappat ett bra målvaktspar, men fått in Henrik Edström som är en bra målvakt i Hockeyettan. På backsidan är Johan Örnberg viktig, och här är även värvningen av Isac Sjöman intressant som gjorde helt okej med poäng i SuperElit förra säsongen. Framåt har man även i år fått låna in Emil Norberg från Björklöven, men ett annat nyförvärv som vi kommer följa med glädje är centern Johan Warg som satt avtryck på under försäsongen. Kevin Weiskog är såklart också en spelare värd att nämnas på forwardssidan. Men ska vi vara ärliga så går det knappast skoja bort tappen av Kevin Loppatto, Ludwig Niederbach och Petter Segersten. Det är tre tapp som är av den tyngsta sorten.

9. Örnsköldsvik HF
Ett till lag som känns försvagade. Nu hade laget tur att få in målvakten Oliver Dackell i sista stund som kommer vara utlånad från Modo, för tidigare har målvaktssidan sett oerhört svag ut. Dessvärre har laget många tapp som är kännbara. Tidigare säsonger har Örnsköldsvik varit ett jobbigt och lurigt lag att möta, men i år tror vi inte så många motståndare känner likadant. Laget har tappat bland annat David Gunnarsson, Olov Håkansson, Sebastian Magnusson och Johan Nilsson och bara det där är fyra luckor som är svårfyllda. Vi tror att Ö-vik kommer få en tung säsong.

10. SK Lejon
Skellefteåklubben som gör det bra med oerhört små medel att arbeta med. Nye målvakten David Lindgren är en bra sista utpost och värvningen av Olof Lundberg som vänder hem från Piteå hyllar vi. Annars är vi inte fullt lika säkra på övriga nyförvärv. Lagkaptenen Mattias Törnqvist är kvar och är en av lagets absolut viktigaste spelare både på ledarfronten och poängfronten, och även egna produkten Björn Gabrielsson är viktig om han kan fortsätta producera som ifjol. Många spelare måste ta ett steg (helst två) framåt i år för att det inte ska bli en ruggigt tung säsong.



Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!