Domarkrönikan – Ur en domares perspektiv Del 2

Hej på er alla hockeyälskare!

Nu närmar sig säsongen med stormsteg. Vissa av oss domare har redan haft våra första träningsmatcher medan andra av oss får våra första senare under augusti.

För oss domare började allvaret redan nu den gångna helg då tester genomfördes på nio olika platser i landet, från Ängelholm i söder till Luleå i norr. Som jag skrev i tidigare krönikan så testas vår fysiska förmåga genom två skridskotester och tre styrketester. Skridskotesterna handlar både om skridskoteknik och om uthållighet. Styrketesterna är mest en kontroll att vi fortsätter hålla samma grundfysik som tidigare år.

Numera genomför vi dessa tester innan kursen i syfte att kunna använda kursdagarna till utbildning istället för tester. Att testa drygt 100 domare tar ganska mycket tid i anspråk om man ska testa alla på samma plats samma dag. Med detta upplägg så kan vi använda kursdagarna till utbildning och utveckling istället för tester.

Kursen då? Kommande helg samlas alla domare i Gävle för gemensam utbildning. Sedan ett antal år så samlas alla Hockeyettandomare i Gävle för kurs istället för att som tidigare samlas regionsvis på fyra olika platser i landet. Syftet är dels att vi ska lära känna varandra då vi inte sällan dömer utanför regionsgränserna men framför allt att alla ska ha få samma information och att försöka likrikta bedömningar och arbetsmönster. Tanken är att du ska känna igen dig oavsett om du har domare från södra Sverige eller norra delen av landet. Dock ska vi aldrig glömma att vi är individer med en egen stil på vårt dömande.

Under kursen kommer vi förutom regelinformation gällande nya regler för kommande säsong även ha föreläsningar av både hockeyfolk och av andra, ha diskussioner i huvuddomar- respektive linjdomargrupperna just i syfte att likrikta arbetsmönster och förhållningssätt samt givetvis ha teambuildingövningar eftersom det är en laginsats även att döma en hockeymatch även om vårt lag på isen är mindre än hockeylaget. Vi dömer dock inte alla matcher med exakt samma domare varför det är viktigt att lära känna och skapa ett bra klimat med alla domarna.

Det finns många kritiker som menar att vi domare inte kan ta kritik. Till dessa skulle jag bara vilja säga att ni skulle vara med inne i ett domarrum i paus eller efter en match. Vi är otroligt självkritiska och försöker alltid utvärdera varje match i syfte att utvecklas och bli bättre. Precis som många av spelarna i Hockeyettan vill visa upp sig i syfte att få chansen i högre serier vill många av oss domare samma sak och då måste man ta hjälp av varandra för att hela tiden utvecklas och bli bättre.

När vi domare ifrågasätter kritik handlar det om att ta den i media och inte personligen med oss domare. Pratar man lugnt och sansat med oss domare efter matcher så brukar det mesta gå att reda ut. För en sak är helt klar, vi domare försöker alltid göra vårt bästa men precis som spelare gör vi ibland misstag. VI försöker minimera dom men de kommer alltid förekomma då vi är människor av kött och blod. Min erfarenhet är att de situationer som domarna och spelarna/ledarna är oense om oftast beror på att vi domare ser en situation från en vinkel som gör att vi uppfattat situationen på ett annat sätt än spelarna/ledarna och bland ser eller uppfattar vi situationer fel, det är jag den första att erkänna.

Nu laddar vi för ännu en spännande säsong i Hockeyettan och alla andra serier i hockeySverige.

På återhörande
Christian

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!