HC Dalen – Det schizofrena laget

Man blir aldrig riktigt klok på Dalen. De går upp- och ner snabbare är en proffsjojo. Ena året är man bra, blir dränerad på sin spets och sedan börjar man om. Förra året var ett år där jojon gick lite nedåt. I år finns möjligheten att den går uppåt. Men med Dalen vet man aldrig.

En tuffare resa under hösten följdes upp med lite stabilare spel under våren. Men man var aldrig ute på vare sig stabil grund uppåt eller fara för ras nedåt. En sån säsong där laget varken presterade Bill eller Bull. Man var alldeles sådär tråkigt lagom gråsvensk och verkade utan att synas. Eller för den del – en riktigt kass schizofreni där ingen personlighet gjorde ett avtryck.

Efter denna manövrering i den gråaste av världar så är nu Dalen ett av de lag som värvat ganska balanserat och till synes med en ganska vanlig Dalenbudget. Inget spektakulärt in men inte heller mycket in som bara är en billig trupputfyllnad från tvåan.

 

Målvakter:

Trotjänaren David Elmgren drar till Tranås. Skulle absolut vara en förlust om det inte vore för att man istället får in Oscar Malm från Nyköping. Ett målvaktsbyte som på något sätt går på ett ut. Men varför låta Bull vinna när man också kan välja Bill.

Som kompis till Bullbillan backar man upp med Alexander Sundstrand. Hans andra säsong och utan att gissa för grovt så får han hålla i sekundärseglet även i år – bakom Malm.

Ett habilt målvaktspar som kommer hålla ihop det i vinter.

 

Backar:

Johan Malmborg och Andreas Röykås Marthinsen kör vidare från ifjol. Två backar som varken får Piff eller Puff att kasta nötter kring sig. Två backar som däremot är alldeles lagom okej för ettan.

Sebastian Ehrenflod och Jaeden Martin tar den långa flytten från HV J20 och tar upp två platser. Två ungtuppar som nu får chansen i seniorhockeyn.

Mer intressant är Lukas Fredin. Lukas kommer närmast från tobleronehockey och närmare bestämt Kitzbüheler i AlpsHL. En ung back som helt klart kan blir ett utropstecken denna säsong efter att ha fått känna på lite seniorhockey.

Vimmerby tappar Edwin Johansson till Dalen. Kort och gott ett bra förvärv som kommer betyda en hel del för defensiven. Fortfarande ung men med ett par seniorsäsonger i ryggen.

Gustav Särenborg anslöt redan förra säsongen och får nytt förtroende även denna säsong.

Åter igen ser vi en riktigt dålig schizofreni. Dalens uppsättning av försvarare är ung och men ändå inte helt orutinerad. Man har inte bullat in två-tre toppbackar för att se pengarna ta slut och på det behöva värva in billiga billar. Det gör att uppsättningen håller en vettig kvalité.

 

Forwards:

Dalen tappar tre tunga pjäser. Erik Glimberg, Timmie Persson och Jonathan Tholander har valt att gå i pension. Förmodligen ska de hänga heltid på den omtalade minigolfbanan på Tabergstoppens topp.

Oscar Josefsson kör dock vidare. Kanske den viktigaste förlängningen för lagets offensiv. En stabil poängplockare som göra sina 10-15 mål varje säsong.

Emil Larsson kör också vidare en säsong. Emil tog ytterligare steg förra säsongen och i år finns det stor potential för att gå i full blom. Håll ögonen öppna.

Stannar gör också Nils Gunnarsson, Anton Johansson, Linus Tjulander, Karl Smedberg och Kristian Röykås Marthinsen. Fem spelare vars personligheter inte heller sticker ut men som ger laget stabilitet. Spelare som är beprövade om än inga stjärnor.

På den spännande bullfronten hittar vi Adam Hirsch. Adam kommer in från Nyköping där 22-åringen var en av lagets bästa poängplockare. Ett så kallat klassiskt Dalenförvärv som tas in och kan bli ett utropstecken i ettan.

När vi ändå pratar om tobleronehockey så kastar vi in Henrik Neubauer. Med en uppväxt i Färjestads organisation så återvänder an nu till Sverige efter tre säsongen som chokladproffs. Mer svårbedömd av några anledningar. Tobleroneligan är av skiftande kvalité. Det är en liga där man kan vara stjärna men ändå vara ganska kass. Henrik öste in massor med poäng men drog också på sig en väldans massa baklängesmål. Men jag håller med. Försvara är inte så kul – speciellt inte om man kan hänga i offensiv zon och käka trekantschoklad inköpt med annans kreditkort.

Eftersom det i år är modernt att fiska efter slemmig unggädda i tvåan så gör inte Dalen något undantag. Hugo Rostedt vevas in från Nässjö. Ett förvärv som lurar i vassen men som nog inte kommer få simma speciellt mycket på öppet vatten i år – även om just Dalen är riktigt bra på att utveckla unga spelare.

 

Sammanfattning:

Målvaktssidan är stabil. Det är inte här som medicinerna kommer behövas sättas in.

Backsidan är stabil. Det är inte här som medicinerna behövs.

Forwardssidan är stabil. Det är inte här som…

Då återstår det också några platser i truppen. Dalen kan egentligen fylla det med vad som helst och ändå stå kvar som ett lag det kan pratas om i höst.

Dalen har i år inga riktiga bullar. Men man har inte heller några riktiga billar. Man har stannat på nivån att hålla sig i mittfåran mellan det som sticker ut och det som sticker in. Man har valt en trupp – helt i linje med tidigare år – som är utvecklingsbar då de flesta ligger i åldern kring eller strax över 20. Erfarenheten visar att de åren som klubben får ihop en trupp som denna så slutar det bra. I år finns alla möjligheter för att det blir ett bra år. Man har byggt klokt.

Många andra klubbar satsar på två kompletta femmor av kvalité för att sedan fylla ut resten med spelare inte ens hockeyguden minns. Spelare vars meriter är lika tunga som bryggfrigolit. Dalen har inte hamnat här. Dalen har kanske den bästa bredd-bredden av alla lag jag hittills gått igenom. Det lovar gott.

Betyget på Dalen blir därmed 3/5. Det ser väldigt stabilt ut och med lite nedförsbacke (ej lika brant som minigolfbanan på Tabergstoppen) så kan detta bli ett riktigt bra år.

För övrigt. Om någon behöver absurda mängder ved så finns där självplock utanför Skandiamäklarna Center. Verkar som att Jönköpings kommun preppar för domedagen genom att spara så mycket ved att man kan ställa om kollektivtrafiken till gengasdrift.

 

// Mr Troy

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!