Hockeyettan till NHL på två år?

Kan man varit i hockeyettan och ta sig till NHL inom ett par år? För ett par år sen hade nog dom flesta sagt att det är mer eller mindre omöjligt. Dock ändrade nog Joel Persson folks tro. Han gick från spelat först 1 säsong i Tyringe i div1 dessförinnan 1 säsong i div 2 i samma klubb, för att gå vidare till Kristianstad även där i div1 när Växjö får ögonen öppna för honom. Han hoppar över Allsvenskan och kliver raka vägen in i svensk ishockeys finrum. Där får NHL upp ögonen och plötsligt var han signad av Edmonton. Till och med när han var i Växjö och rykten om NHL började florera så hörde jag folk säga att det kommer inte bli nått kontrakt. Nu har vi facit.

Jag började fundera på hur skulle snabbaste vägen från Div1 till NHL kunna se ut? Givetvis slog helgens draft mig att det måste finnas ungdomar som spelar div1 som nu är i prospect för draften. Började kolla igenom NHL central scouting top 31 lista EU så förvånas jag lite. Men samtidigt vet jag att svensk ungdomsishockey är bra. Tydligen så bra att av dom 31 på listan är 10 svenskar, 4 av dom spelar Allsvenskan eller SHL, resterande spelar Superelit. Superelit skulle jag vilja ranka som en serie som är mätbar med Hockeyettan dock en juniorliga. När jag går igenom dessa 10 spelare så har ingen satt sin fot i hockeyettan.

 För att hitta någon som kan vara aktuell för draften och satt sin fot i hockeyettan måste jag börja leta efter spelare som NHL central scouting har markerat som aktuella spelare men inte top 31. I denna lista finns 243 namn. 60 av dom är svenskar, av dessa 60 är det enbart 9 stycken som satt sin fot på en Hockeyettanis. Men ingen av dom har spelat mer än som inlånade spelare ett fåtal matcher. (Ni hittar hela listan längst ner). Dessutom att bli draftad betyder dessutom inte att du kommer spela NHL, långt ifrån.

Även om detta inte är en riktigt vetenskaplig studie så tyder allt på att Hockeyettan är ingen direkt attraktiv plats för NHL att scouta på. Dvs ta sig från Hockeyettan till NHL på två säsongen är nog nästan omöjligt, för du måste först bli scoutas av ett allsvenskt- eller SHL-lag för bli intressant för NHL.

Tur att ingen hade berättat de Joel att det var omöjligt.

Joel Persson släpper ett symboliskt nersläpp när han hedrades i Tyringe efter skrivit sitt NHL-kontrakt.

Foto: Henrik Eberlund

Jacob Bondesson (Kristianstad IK) 1 match

Adam Edström (Malungs IF) 2 matcher

Pontus Englund (Örnsköldsvik HF) 2 matcher

Samuel Johannesson (Kristianstad IK) 1 match

William Josbrant (Bodens HF) 1 match

Linus Nässén (Hanhals IF) 2 matcher

Carl Wassenius (Enköpings SK) 1 match

Lukas Wernblom (Örnsköldsvik HF) 5 matcher

Adam Åhman (HA74) 1 match

 Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!