Huggsexan fortgår – händelser sista veckan

Hockey-VM är igång. Upplagan 2019 påminner starkt om de senaste årens upplagor där nationerna lyckas attrahera trupper med många starka namn från NHL. En synnerligen trevlig utveckling då vi alla minns de åren när trupperna kunde kryddas med, i bästa fall, fyra-fem spelare från Nordamerika. Nu ser det helt annorlunda ut. De senaste åren har det knappast funnits plats för fyra-fem spelare från de inhemska ligorna bland toppnationerna. Med andra ord, trupper som vilken tränare som helst skulle sälja sin svärmor för att få disponera.

Huruvida försäljningen av svärmödrar står sig bra eller slätt i söderettan kan man diskutera. Det som är mer odiskutabelt är att vissa svärmödrar hänger lösare än andra.

Den senaste veckan har följande hänt:

Borås HC:

Det händer lika mycket i Borås som det händer när man studerar äggcykeln hos bananflugor. Absolut inget av större intresse. Men som jag sagt tidigare så ska vi nog inte förvänta oss några större nyheter utan får nog acceptera att både svärmodern och bananflugan ligger jäkligt lågt i staden. Sillysäsongen är för tillfället inte bara på semester i Borås utan verkar ha tagit både tjänstledigt och föräldraledigt på samma gång.

Halmstad Hammers:

Hammers har gjort klart med Trojas Tom Johansson. Tom, fostrad i Troja, kom tillbaka till moderklubben efter en sejour i KHK och hade svårt att ta en ordinare backplats i Troja förra året. Nu söker han alltså lyckan i Hammars istället. Ett klokt val för Toms utveckling. Hammers får nu en back med utvecklingspotential och som, åtminstone stundtals, visar upp en spelförståelse med lite extra krydda. Får Tom bara fart på skridskoåkningen så kommer han att på sikt kunna leverera bra i hockeyettan.

Hanhals IF:

Coach Niclas Högberg i Hanhals har nu börjat få spelare att leka med. Kanske inte av den potentialen att vi kommer hitta en svärmor på blocket men av den potential vi är vana vid att se i Hanhals.

In kommer backen Axel Björklund från HHC, backen Thim Skog från Grästorp och forwarden Melwin Sundén från KHK J20. Tre spelare som är bredare än de spetsiga om man säger så.

Utöver detta har man gjort en viktig förlängning i Ludvig Rantanen. Den assisterande kaptenen tillhörde lagets viktigare offensiva spelare förra året och en av förklaringarna till HIFs lilla succé.

Man har också knutit till sig den 24-årige, frölundafostrade målvakten Mathias Israelsson. Mathias har de senaste säsongerna spelat universitetshockey i Nordamerika och fortsätter nu sin karriär på hemmaplan. Svårt att värdera denna värvning då spelare likt Mathias lätt hamnar under radarn och man får helt enkelt acceptera att många tänker ”varning för grisen i säcken” utom Hanhals som borde ha lite mer koll innan de värvar. Succé eller inte återstår att se.

HC Dalen:

I Dalen så börjar Per Gustafsson nu få in lite spelare.

Man förlänger med superviktige Jonathan Tholander. En spelare som var del av lagets absoluta spets föregående år och som kommer få bära ett ännu tyngre ansvar med tanke på vilka Dalen tappat i år.

Man får även till en förlängning med den lite mer anonyme Markus Näslund. Markus studsade tillbaka lite på banan förra året, efter två lite tyngre säsonger i Dalen. Frågan är om Marcus kommer studsa vidare eller om han kommer studsa lika bra som en bönpåse denna säsongen.

In kommer även Joakim Stjern Svensson från HV 71 J20. Ett spännande förvärv då Joakim öste in bra med poäng i juniorhockeyn. Som belöning för detta blev han utlånad till Nässjö, Vimmerby och Skövde förra året där han fick chansen att spela seniorhockey. Nu får Joakim chansen till sitt stora genombrott.

IF Troja/Ljungby:

Troja har i veckan förlängt med två spelare.

Energiknippet Hampus Olsson har kritat på för en fortsättning. Hampus, som kanske inte kom upp i förväntat poängskörd, bidrog med en tung och intensiv forechecking som sin stora insats och får nu möjligheten att även förbättra sin poängproduktion.

Den lille och spelskicklige backen Alexander Edström väljer också att fortsätta. En viktig förlängning då det inte finns ett överskott av backar i ettan som kan mycket mer än att lägga sarg ut i pressade situationer. Alexander kommer också att bli en viktig kugge i Trojas powerplay – som han varit de senaste säsongerna.

Kallinge/Ronneby IF:

Det går trögt i Blekinge. Efter att ha fått in lite breddspelare förra veckan så fortsätter nu tappet på hyfsat viktiga spelare.

Niclas Lehman åker hem till Huddinge och tar Filip Norman med sig. Visst är det så att varken Niclas eller Filip kanske kom upp i sig fulla potential och på så vis gör rätt i att pröva nåt nytt men samtidigt är det två etablerade ettanspelare som försvinner och dessa är inte alltid helt enkla att ersätta.

Dessutom försvinner backen Marcus Karlström till Almtuna.

Kort o gott så väntar vi fortfarande på lite roliga nyheter från Kallinge. Återstår att se om de kan rycka fram lite äss från rockarmen den kommande tiden.

Kalmar HC:

Kalmar förlänger med Adam Persson och Robin Dahlstedt. Förväntat och logiskt.

Det som är mest intressant kring KHC – och deras lillestorebror Nybro – är att Oskarshamn lagt ut Janne Kivilahti på Tradera. Varför bry sig om något så oväsentligt som en gammal dammig svärmor när man kan kasta både bensin och fotogen på elden genom att erbjuda, ettans två kanske mest rivaliserande klubbar, en spelare som båda skulle vilja ha så mycket att de är beredda att sälja både svärmor och hennes dotter för att få den underskriften.

Riktigt spännande manöver av Oskarshamn. Vart Janne hamnar återstår att se.

Mörrums GOIS:

Efter att ha landat årets sillybomb så fortsätter det att hända grejer i Mörrum.

Man förlänger med Adam Ingvarsson, Tom Mäkitalo och Khalid Ibrahim.

Man knyter till sig Jonathan Stålberg från Vimmerby. Jonathan som fick vara backup till VHCs helikoptermålvakt Rydén prövar nu att få ny fart på karriären genom att gå till GOIS. Faktiskt ett väldigt spännande förvärv som kan bli den stora överraskningen bland årets målvakter.

Utöver det har man knutit till sig backen Emil Claesson från Rögle J20 samt forwarden Hampus Henriksson från Malmö J20. Återstår att se om dessa klarar steget upp i seniorhockey på en säsong eller om de behöver mer utvecklingstid.

Nybro Vikings IF:

Lilla Real Troja – eller Nybro Vikings som de också kallar sig – knyter till sig Hampus Andréen från just Troja. Det innebär att Vikings kan ha Robin Johansson, William Wennström, Rasmus Johansson, Alfred Andersson och Hampus Andréen i truppen, där alla spelat i Troja på senare år.

Hampus, som gjorde en bra säsong hos Troja, kommer in i ett lag där han på nytt kommer få spela för istiden. Hampus levererade stabilt i Troja och kommer göra likaså i Vikings. Vissa anser att Hampus är en spetsspelare som Vikings nu får medans jag är mer av åsikten att han är en breddspelare. Hampus lever på sin skridskoåkning men väger lite för lätt efter offensiva blå och har därmed stora tendenser att hamna i sarghörnen. Får han ordning på detta så kommer han bli den spets Vikings vill ha. Får han inte ordning på det så kommer han bli ett bra tillskott i Vikings andra eller tredje kedja.

Utöver det har man förlängt med backen Linus Olsson.

Det som återstår nu är att se om Vikings klarar knyta till sig Tradera-Janne. Succéfinnen som stack till HA skulle vara den återvändande spets som får Nybro att faktiskt segla upp som en seriefavorit. Man har som sagt fått in en hel del kvalité denna säsongen och med Janne skulle spetsen gå från spetsig till sylvass.

Tyringe SoSS:

Tyringe har knutit till sig två spelare från Kristianstad. Målvakten Oliver Tornerefelt ansluter på lån samt forwarden Zeke Back. Som andremålvakt i KIK får man inte många chanser bakom Joel Gistedt så Olivers val är logiskt. Zeke fick inte följa med KIK på resan i HA utan får fortsätta i ettan. Till saken hör ju då att Zeke inte tillhörde de främsta backarna i KIKs starka uppsättning föregående säsong och då är det följaktligen så att man får se sig om efter annat när ett lag går upp en nivå.

In från Rögle J20 ansluter Balint Horvath. Kanske inte det mest spännande namnet ur Rögles juniororganisation men med lite bra utveckling så kan han bli en av Tyringes bättre spelare i år.

Vimmerby HC:

Klart står att Mathias Wigley förlängt i veckan och kommer göra sin fjärde fulla säsong i VHC. En vettig förlängning att bygga ett lag kring.

För övrigt händer det inte så mycket i VHC för tillfället. Mest noterbara är faktiskt alla spelartapp istället för alla spännande nyförvärv. Här måste VHC sträcka upp sig lite och slå näven i bordet. Dags att ge svärmor en knuff utför stenblocket och börja signa lite roliga och spännande namn.

Tranås AIF:

Tranås bygger vidare på förra årets trupp.

Den viktigaste förlängningen står den gamle räven Anders Skoog för. Med 42 poäng förra året så kommer han blir TAIFs offensiva kugge även detta år.

En lika viktig förlängning ligger i Kapten Filip Petersson. En spelare som alltid levererat i Tranås och som nu gör sin 7:e säsong i klubben och en bra bit över 300 matcher. Men andra ord så har TAIF knutit till sig Pappa TAIF till laget då Filip samtidigt är lagets ålderman med sina 28 år. Man hittar alltså Kapten Petersson under antiksektionen på blocket om man vill förstärka till nästa år.

När man då trodde att man inte kunde göra fler viktiga förlängningar så kastar man dessutom in den andra farfarn i laget. Eric Gustafsson, med nio säsonger och nästan 400 matcher, har också förlängt kontraktet. Därmed fullbordar han som tredje länk i den kvartett av viktiga kuggar som Tranås kommer byggas kring följande vinter.

André Astley har också valt att förlänga.

Därmed är TAIF såhär långt söderettans förlängningsvänligaste klubb. Här nöjer man sig med de svärmödrar man har. Men varför springa runt o leta efter nya drakar när man kan stå ut med de man är van vid.

Med andra ord så är veckans vinnare åter igen Nybro Vikings som knyter till sig ytterligare spännande namn. Med Blocket-Janne skulle deras trupp bli hyperintressant till kommande säsong.

Dalen, KRIF och VHC är än så länge sillysäsongens förlorare med större tapp än de kunnat ersätta. Dock ska vi inte vara speciellt oroliga utan de kommer komma tillbaka på banan.

Ha en underbar dag.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Idéer – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!