IF Troja/Ljungby – Hästen är satt på sallad

Andra året i HE blev ändå en studs framåt för Troja. Man var med in i PO 3 och hade visat upp ett ganska stabilt spel trots den snöpliga förlusten i Visby i omgång 1.

Första halvan av säsongen så spelade Troja som man gjorde året innan. Vaselin på skridskorna och full press högt upp i banan. En spelstil som gav stor dominans men kanske inte utdelning på önskat sätt. Det ledde till – enligt rapporter – till en liten mikrorevolution i Allettans inledning. Spelstilen förändrades och man var nu lite mer återhållsamma i forecheckingen. En spelstil som gjorde att Troja faktiskt hade potentialen att ta steget åter till HA. En liten chans men inte direkt solklart ändå.

Tredje året är det året blomman ska slå ut. I år ska Troja – med sin ambition – vara ett lag som är med in i absoluta slutet i resan mot Allsvenskan. Allt annat vore faktiskt ett fiasko med tanke på organisation, omsättning och målsättning.

Men jag tror inte denna kuse är så rapp i steget som man vill framställa. Jag är faktiskt inte säker på att man ens drar in platsodds denna säsong.

Troja lider även de av en tryckande konjunktur. Med det kommer en bantad trupp. Hästapållen har fått börja äta sallad.

 

Målvakter:

Troja släpper seriens bästa andremålvakt. Anton Svensson söker lyckan vidare. In plockar man ungtuppen Anton Hjalmarsson från Alvesta. En 20-åring vars uppgift kommer bli att sadla om sin målvaktskollega.

Wictor Ragnewall stannar och gör sin tredje säsong. Med Wictor i målet kommer det inte uppstå några problem mellan stolparna. Han har tagit flera steg framåt och framför allt har han visat att han växer i svåra matcher. En egenskap som gör honom till Trojas kanske viktigaste pjäs.

Målvaktssidan är därmed säkrad och klar och utan större orosmoln. Man står sig riktigt bra här.

 

Backar:

Alexander Edström väljer att lämna. Trots sin ringa storlek var b-ponnyn Alexander en av seriens bättre backar på att lägga snajsiga förstapass ur egen zon. I powerplay var han också en bra tillgång. Det är ingen slump att han gjorde flera poängstarka säsonger i Troja. En back som inte är helt lätt att ersätta.

Jonathan Nielsen lämnar också – trots att han en gång i tiden uttalat att Troja är hans enda alternativ. Nielsen brukar bli hyllad när trupperna gås igenom. Jag ser dock inte detta som något oersättligt tapp. Ja, Jonathan skjuter som en häst men det är också den egenskapen som varit utmärkande de sista två säsongerna. För det har också begåtts rätt grova misstag på senare tid. Det har varit lite nonchalant emellanåt. Därför tror jag att en nystart för Jonathan kommer gynna både honom själv och Troja.

Med det får vi Alexander och Jonathan för deras fina insatser i Troja.

Utöver det så tappar man också den bästa defensiva backen. Carl Ernstig går till HA.

Fyra backar stannar. Martin Fransson och Niklas Enberg är två backar med bra defensiv kvalité. I Franssons fall finns där också mer att få ut framåt. En chans han inte riktigt fått då Edström/Nielsen abonnerat på powerplayplatser.

Trucken Karlsson gör sin 1001:e säsong och tillhör fortfarande en av seriens bästa i det fysiska spelet. När Trucken låser – då är det låst.

Kevin Karlsson går in på sin andra säsong. Efter en lite trevande inledning, förra året, så växte han in och tog mer och mer plats framåt slutet av säsongen. Avslutade som en av de bättre faktiskt. Det bådar gott.

Måns Hansson hämtas in från tobleroneligan AlpsHL. Ett bra offensivt förvärv helt enkelt. Måns är på ettannivå en bra back som hade slagit sig in i alla lag.

Troja rånar den hammerska droskan på Tim Bothén. En karaktärsback som kan snacka motståndare halta. Även detta ett vettigt förvärv.

Utöver det så fyller man ut med egna produkten Linus Andersson. Linus körde senaste säsongen i MoDo j20 och kommer därmed fylla den sjunde backplatsen.

 

Forwards:

På tappsidan är det framför allt förlusten av Mattias Åkesson och Oscar Öhman som sticker ut. Här tappar man 82p från förra året. I praktiken hela den offensiva motorn. Öhman går till Kristianstad och det är bara att önska honom lycka till i HA. Åkesson ”vill prova nåt nytt” och lämnar efter 13 säsonger och sådär 500 poäng i trojatröjan. Det är bara att önska Mattias lycka till. Dock svider det då han gjorde en av sina bästa säsonger förra året. Den där loja spelstilen han visat upp ett par säsonger tidigare var som bortblåst och förra året kunde man skåda en icke-lojalitet man inte sett hos honom på flera år.

Sebastian Hansson utvandrar tillbaka till Norrland. Hansson fick en lite otacksam roll förra året men, tycker jag, blev bättre och bättre ju längre det gick.

Kvar i stallet står Emil Eriksson och Tobias Törnqvist. Emil finns det mer att plocka ur och vi får hoppas att han får fart på kastanjerna i år. TT är kanske inte så mycket till hockeyspelare om det inte vore för att han är bättre på att reta upp sig själv än motståndarna. En karaktärsspelare som gör sin 7:e säsong i klubben.

Felix Wermelin är junioren som ska få det att lossna i år. Med en hel seniorsäsong bakom sig så är det nu genombrottet ska komma.

Carl-Johan Sjögren – mannen som åker som en överstekt tegelsten – fortsätter. I år får vi hoppas på att det lyfter för Carl-Johan när det gäller offensiven. Där har det ännu inte blommat ut till fullo.

William Romfors går in på sitt andra år. En center som borde sätta ett större avtryck i år.

Alexander Bjurström hämtas in från Almtuna. 22-åringen har kört två hela seniorsäsonger men ännu inte lyckats hoppa på nivåer som garanterar honom kontrakt av ädlare valör.

Eftersom Hammers gick bra förra året så gjorde Troja inget undantag. Man tog helt sonika fram hästhandlarlädret och köpte Hammers bästa märr. Viktor Gagic fick med Hammers segertåg sitt genombrott. Ett brott som belönade honom med en chans i Troja. Viktor är en spelartyp som Troja saknade förra året. Det vill säga en hockeyspelare med den unika egenskapen att kunna göra mål.

I tillägg fyller man ut truppen med Noa Lindqvist Muci, Lukas Sjöblom och Simon Wester. Tre spelare som fyller ut lagets breddbotten. Tre unga spelare vi kanske inte ska ha allt för stora förhoppningar på.

Troja gör inget undantag. På Eliteprospects Darknet har man snokat fram Jesper Emanuelsson. Jesper snittade nästan 2p/match i tvåan. Jesper blir därmed Trojas svar på spelare man hittat billigt på auktion. Vore skitkul om Jesper breaka igenom men med lite nykterhet bakom tömmarna så ska vi nog inte förvänta oss någon ny Copiad. Att gå från tvåan till ettan innebär vissa svårigheter – i alla fall inom vissa områden.

I tillägg pratas det om att Victor Romfors och Karl Olofsson är nära en signering. Två spelare som också kan steppa upp från föregående år.

 

Sammanfattning:

Det är när det ser bra ut man ska förbereda för katastrofen. Troja har en toppmålvakt. Troja har en backuppsättning vilket lag som helst skulle dregla över. Troja har här boxarna fulla med ardenners. Det är inte de bakersta tre spelarna som kommer bli vinterns utmaning.

Man ska aldrig sadla åsna i motvind. Men jag ser helt klart både sadel och motvind när det gäller offensiven. I fyra spelare tappar Troja 144 poäng varav 57 mål. Det är inget man ersätter med enkelhet.

På forwardssidan kommer det bli tufft att ersätta Åkesson/Öhman. Visst finns där spännande namn in men det vore en Miltonsaga för bra för att vara sann om alla dessa skulle leverera. Troja har tappat sin spets och ersatt dessa med wild cards. Ett spel som ger en lika tveksam smak som en vidrig IPA.

Den så unga och starka hingst man började bygga förra året har fått sitt kulpaket borttaget och förvandlats till en osäker vallack. Därför är det svårt att sia om utgången i år. Men någon självklar känsla av succé infinner sig inte.

Sport är något herren vår skapare gett outgrundliga vägar. Sport handlar inte om att vinna. Det handlar om att komma över linjen före alla andra. Troja kan mycket väl vara med i den absoluta toppen men då krävs det nästan att ett par lag underpresterar bort sig på vägen. För i nuläget är man inte favoriter.

Troja har en urstark lagdel på egen planhalva. Bara den skulle ge betyget 5/5. Men framåt dansar vindpinad vimpel i tråkig otakt. Därför är jag inte beredd att ge laget mer än 3,5/5 sett till helheten.

 

// Mr Troy

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!