Inför: Allettan SödraDen 28 december drar Allettan Södra igång. I det här inlägget tar vi en närmare titt på lagen, tippar hur vi tror att Södra Allettan kommer att sluta och informerar om lite random fakta från grundserierna.

Så spelas första omgången:
28 december: Grums IK – Huddinge IK, Nybro IF – Halmstad HF, Skövde IK – Tranås AIF, Kallinge/Ronneby IF – Visby/Roma HK, Mariestad BoIS – IF Troja/Ljungby

Lite random fakta:
Bästa målskytt: Niclas Lehmann (Huddinge) – 16 mål
Flest assist: Måns Krüger (Huddinge) – 26 assists
Flest poäng: Victor Andersson (Huddinge) – 39 poäng
Målvakt med högst räddningsprocent: Daniel Marmenlind (Visby/Roma) – 94.25%
Lag med flest gjorda mål: Huddinge – 104 st
Lag med minst gjorda mål: Halmstad – 70 st
Lag med flest insläppta mål: Halmstad – 68 st
Lag med minst insläppta mål: Mariestad – 45 st
Lag med högst publiksnitt: Nybro – 1584 i snitt
Lag med lägst publiksnitt: Grums – 296 i snitt
Lag med mest utvisningsminuter: Skövde – 357 minuter
Lag med minst utvisningsminuter: Halmstad – 154 minuter
Lag med bäst powerplay: Kallinge/Ronneby – 33.33% (28 mål)
Lag med sämst powerplay: Troja/Ljungby – 20.31% (13 mål)
Lag med bäst boxplay: Visby/Roma – 87.65% (10 insläppta)
Lag med sämst boxplay: Kallinge/Ronneby – 78.57% (15 insläppta)Om lagen och tabelltips:

1. Mariestad BoIS
Vinnarna av Västra serien som även kan stoltsera med att ha gjort flest mål (89) och släppt in minst mål (45) i serien, hade bäst powerplay och näst bäst boxplay. Ett stabilt lag som känns riktigt intressant. I målet har man stabila Tobias Sandberg som är en av Hockeyettans absolut bästa målvakter. På 21 matcher hade han en räddningsprocent på 92.99%. Bland utespelarna finns Jesper Lindén som gjorde 15 mål under grundserien, men även Douglas Lögdahl (24 poäng), Eddie Davidsson (23 poäng) och backen Tobias Björklund (18 poäng).

2. Nybro IF
Seriesegrarna från Södra serien har varit en riktig positiv överraskning i år. Nog för att jag trodde att Nybro skulle gå bra, men de har verkligen varit över förväntningarna och det ska bli ruggigt intressant att se hur långt de kan gå i år. Målvakten Robin Johansson har visat att han kan leverera (94.09% på 19 matcher), lagkaptenen Erik Lindström har växt enormt i år och gjorde 17 poäng och den interna poängligavinnaren Fredrik Strömgren gjorde 23 poäng, varav 12 mål. Det finns dock en del spelare som inte riktigt levt upp till förväntningarna och ska Nybro gå långt behöver även dessa börja leverera. Tråkigt för Nybro är även att Fabian Ilestedt dragit på sig en envis handskada som håller honom borta från spel.

3. Huddinge IK
Var en enorm besvikelse i inledningen av grundserien men växte till ett monster ju längre serien gick. Har gjort flest mål i hela Hockeyettan med sina 104 fullträffar så offensiven är det inga fel på. Kolla bara på bland annat Victor Andersson (39 poäng), Måns Krüger (33 poäng) och Niclas Lehmann (32 poäng, varav 16 mål). I kassen är det Pontus Eltonius som stått flest matcher med sina 16 st och har på dessa en total räddningsprocent på ganska blygsamma 90.86%.

4. IF Troja/Ljungby
Av någon anledning förväntar man sig alltid att Troja ska vara någon slags maskin, men det är de ju sällan (sorry Mr Troy). Ja, Troja kan likväl komma etta här men de kan likväl komma fyra. De gjorde mest mål (83) och släppte in minst (47) och det ska de såklart ha beröm för. Men tar vi istället en titt på lagets powerplay kom de på en blygsam åttondeplats på 20.31% och en femteplats i boxplayligan på 80.65%. Spelaren som gjort flest mål är Oscar Öhman på 11 fullträffar (24 poäng), 24 poäng har även Mattias Åkesson gjort. Sen har vi ett litet hopp ned till trean och fyran Edström och Nielsen på 19 poäng. Någon som förtjänar beröm är målvakten Victor Ragnewall som har 94.10% på 13 matcher, medans hans kollega Anton Svensson stått 10 matcher och fick 89.90%.

5. Kallinge/Ronneby IF
Kallinge/Ronneby är lite svårtolkade i år. Kan mycket väl komma femma men de kan även komma någon placering längre ned. De knep trots allt en tredjeplats i Södra vilket är en styrka i sig. 82 mål framåt i grundserien vilket var näst mest (83), men det som imponerar mest är lagets powerplay där de utklassade övriga lag i serien. Totalt gjorde KRIF 28 PP-mål (tvåan gjorde 9) och hade en PP-procent på fina 33.33 (tvåan hade 27.14). Alexander Heiver blev poängbäst på 26 poäng medans Sebastian Magnusson och Victor Laz gjorde flest mål med 10 st. Bland målvakterna är det Isak Edman som fått förtroendet flest gånger, rättare sagt i 16 matcher (90.97%) medans Hampus Nevalainen stått 8 matcher (91.98%).

6. Visby/Roma HK
Visby slutade snopet på andraplatsen, på samma poäng som seriesegraren Väsby som hade betydligt bättre målskillnad. Har tack vare Daniel Marmenlind (94.25% på 15 matcher) och Filip Lindblad (91.30% på 8 matcher) släppt in näst minst mål i Östra serien. Dock, hänger denna tabellplacering lite på om Marmenlind kommer tillbaka från Västervik där han gjort succé. Utåt hittar vi dessutom också ett par intressanta spelare så som bland annat Teemu Huttu (27 poäng varav 12 mål) och Ryker Leer (25 poäng), däremot saknar vi Adamssons fina målform från förra säsongen.

7. Tranås AIF
Tranås har inte riktigt varit som ifjol då laget överraskade och tog sig till kvalserien. Ska man upprepa fjolåret behöver de lyfta sig betydligt nu efter jul, men vi vet ju alla att efter just jul kan allting hända. Det känns ändå som att laget fick ett litet upplyft efter att målvakten Fredrik Bergvik kom tillbaka och hans comeback gör knappast Tranås mindre dåliga. Tvärtom. Några som imponerat under hösten är bröderna Pontus och Petter Eklöf, och Filip Petersson och Anders Skoog finns såklart också med i poängtoppen i vanlig ordning.

8. Grums IK
Grums tog en fin tredjeplats i grundserien, inte alls särskilt långt bakom tvåan Borlänge och ettan Mariestad. Lever mycket på duon Pelle Hedlund och Jesper Norbäck som båda gjorde 26 poäng. Båda har ögon på sig från Allsvenskan och säg att någon klubb vill låna dessa succéherrar igen så är det en enorm nackdel för Grums i Allettan. Vi ska heller inte glömma backen Jesper Appels prestation (21 poäng) och framförallt inte målvakten Gustav Bågenvik som fick 93.65% och har gjort en del strålande insatser under hösten. Han delar på ansvaret med Martin Svedberg som stått 12 matcher (90.58%).

9. Skövde IK
Skövde knep femte och sista platsen till Allettan utan att behöva imponera alltför mycket. Har gjort en del härliga insatser, men frågan är hur långt laget räcker till när serien nu blir ännu bättre. Henrik Thegel ligger i vanlig ordning i toppen i poängligan och har under hösten dragit till med 13 mål och totalt 22 poäng. Han är tätt följd av Jonas Nyman på 21 poäng och backen Adam Thilander på 18 poäng. Målvakterna delar på matcherna i Skövde och Viktor Andersson är den som stått flest (12 matcher, 92.35%) medans Hugo Fagerblom stått 10 matcher och fick 91.90%. Är det något Skövde behöver skärpa till sig på så är det utvisningarna där de samlade ihop hela 357 minuter.

10. Halmstad HF
Halmstad har gjort fullständigt succé under grundserien. Här trodde vi att laget skulle hamna i botten men istället tog de sig hela vägen till Allettan. Imponerande! Att de ska vara mätta och nöjda tror jag inte på, de kommer såklart göra allt för att knipa poäng även efter jul. Däremot kommer det vara desto svårare nu när lagen börjar lägga i en växel till nu när matcherna börjar gälla mer. Målvakterna Anton Malmborg och Jacob Crespin har båda gjort ett grymt jobb i kassen under hösten. Bland utespelarna var det Sebastian Åkesson och Martin Pärna som tog hem interna poängligan på 19 poäng. Värd att nämnas är även Victor Gagic som gjorde flest mål i laget med sina 11 mål.Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!