Inför: IF Troja/Ljungby – Hanhals IF

Det blev precis så spännande som de flesta trodde i den första matchen. Inför 752 betalande så punkterade till slut Lucas Venuto matchen genom att dra dit straffen Troja blev tilldömda med några minuter kvar.

Jag gjorde den analysen, baserat på websändningen, att Troja faktiskt hade full kontroll på matchen i kombination med ett suveränt målvaktsspel. Reaktionerna lät inte vänta på sig. En mycket trevlig och kunnig supporter hörde av sig och påvisade bristerna i min analys. Supportern hade sett om matchen och räknat ut följande:

  • Hanhals hade 21 skott på mål från slottet (9+5+7)
  • Troja hade 6 skott på mål från slottet (1+3+2)

I tredje perioden hade Troja inte ett avslut på mål från ”rött” område förutom målen som gjordes.

Hur ska man då tolka detta? Jo, att Hanhals var det laget som verkligen ville och vågade vinna. Tar man sig in i slottet för alla dessa avslut så tyder det oftast på att man har viljan och drivet att ta de obekväma åkningarna för att ge laget en chans att vinna.

Troja uppträdde däremot mer försiktigt. Om det var nerver eller något annat kan diskuteras men helt klart är att mer än en spelare och ledare känner en viss press på sig inför detta avslut. Klarar man hantera detta eller kommer någon säkerhetsventil att sprängas? Oavsett så kommer man behöva ta för sig mer, visa bättre attityd och trycka sig förbi sina motståndare. Allt för att öka de kvalificerade avsluten. Lyckas man hitta denna positiva tendens ikväll och ta med sig den in i PO2 så kan detta kval blir en rolig historia. Dock är det ju som vanligt att det inte är skotten som räknas utan antalet gjorda mål.

I kvällens match tror jag vi kommer få se ganska öppna spjäll. Hanhals måste vinna och kommer därmed spela det enda spel de normalt hanterar. Fart framåt med balanserad press på motståndaren. Troja kommer nog åter igen uppträda aningen nervöst. Det känns inte riktigt som spelarna själva tror på vad de gör men ändå hittar de vägar i matcherna att ta poäng. Ikväll kan vi mycket väl få se en liknande match som i Kungsbacka där HIF för matchen och Troja kontrar in.

Med en Ragnewall i kassen som konverterat till murare så fungerar även en taktik där självförtroendet inte är på topp. Ska man gå långt så krävs det en målvakt som inte längre står på huvudet utan har byggt en helt fundament av tidigare nämnda.

I tillägg har ett par gamla rävar i Troja vaknat till liv. När man som mest trodde att Mattias Åkesson var slut som artist så har han nu klivit fram på slutet och börjat göra väldigt viktiga mål. Ska Troja få en lång säsong är det just det vi behöver se. Att någon kliver fram och steppar upp. Någon som tar rollen som härförare och visar vägen framåt.

Hanhals kommer köra och ösa på. Det har just nu bara två val kvar. Antingen spelar man ny match imorgon eller så aktiverar man 22 thailandsbiljetter från Landvetter på ikväll och tar semester.

Det som talar för att HIF behöver avboka sin semester är att även de har en målvakt som kan mura. Arvid Söderblom har gjort ett antal fina insatser mot Troja i år och kommer sälja sig dyrt.

Det som skiljer Troja och Hanhals – och som förklarar resultatet senast – är att Troja har en bredare och mer kompetent spets. Man har i nuläget tre formationer som kan skapa framåt. Där är inte HIF, som mer lever på några enstaka individers prestation.

Vi såg ju också i matchen att HIF fick suga på Trojas beska karamell. Den karamell som i så många matcher gett Troja ett massivt spelövertag men som inte ger mål framåt.

Därför tror jag åter igen att Troja städar av detta ikväll. Inte med enkelhet men med ett mål eller två i marginal till sin fördel. Om inte annat för att truppen nu i princip är fylld och att spelare som inte presterar också hamnar utanför laget som Gustaf Berling fick göra i tisdags. Bara den vetskapen kommer lägga många skärbrännare i baken på de spelare som svampplockaråkte sig igenom 40 matcher i höst- och vinterserierna.

// Mr Troy

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!