Inför: IF Troja/Ljungby – Nybro IF

Den 12:e oktober, 1492, går Christoffer Columbus i land på en av Bahamasöarna och skriver därmed världshistoria. Det var stort av killen att upptäcka något som redan varit upptäckt i sådär 500 år.Den 12:e oktober är också den dagen då Troja och Nybro kommer gå första ronden i det som kommer bli en fight om seriesegern i just fyra delar. Två om seriesegern i Hockeyettan Södra och två om seriesegern i Allettan Södra. Ja, det är kanske lite tidigt att ta ut något i förskott på den fronten men samtidigt ser jag inte riktigt vilka som skulle kunna blanda sig i detta i nuläget.

För nu brakar två bra lag ihop – därav råder ingen tvekan. Denna match kommer ge en bild av hur jämnstarka dessa lag egentligen är. Det vi alla kan vara överens om är att det förmodligen kommer bli tätt och tufft och att laget med mest kyla kommer vinna.

Nybro inledde serien med torsk mot Kalmar. En torsk som egentligen inte säger så mycket då det var premiär och stentufft derby mot lokalkonkurrenten. Man kan ha en enklare inledning än så. Sedan dess har det blivit idel segrar, i sex matcher, med endast en tappad poäng borta mot KRIF. Man har alltså visat upp en klar styrka.

Troja har gjort lika rent hus med sin enda plump borta mot Halmstad. En match man ägde och hade men där man inte lyckades riva Anton Malmborgs målbursmur på något sätt. Därmed står båda lagen på samma poäng och båda lagen har mött ungefär lika lätt/svårt motstånd hittills.

Målmässigt står de sig också lika. Trojas 31 gjorda mål mot Vikings 29. Med andra ord två lag som inte har några större problem att göra mål om det behövs.

Bakåt ser det lika trevligt ut. Inget av lagen lider av någon defekt defensiv. Vikings har släppt in 13 mål på sju matcher medans Troja ligger snäppet bättre på 10 insläppta.

I special teams ser det likvärdigt ut framåt. Både Troja och Vikings har gjort fem mål i PP och ligger båda på stabila över 20%. Bakåt hittar vi en svag fördel för hemmalaget. Troja har finfina 95% i BP medans Vikings ligger på fina 85%.

Det enda som egentligen sticker ut i all statistisk är Vikings förmåga att inte vinna några tredjeperioder. Det kan ha flera förklaringar som att man leder komfortabelt in i denna period och således inte behöver ta i speciellt mycket utan mest spela av matchen. Vilket i detta fallet är det mest troliga.

Ser man på poängproduktionen i lagen så fördelar Troja sitt poänggörande bredare än Vikings. Troja har tolv spelare som gjort fyra poäng eller fler medans Vikings endast kan visa upp åtta spelare. Utstickande positivt i detta är trion Fredrik Strömgren, Sebastian Borg och Fabian Ilestedt som alla tre mäktat med mer än tio poäng. Alexander Edström är den i Troja som leder den ligan på nio poäng. Således har Vikings ett par spelare som Troja bör hålla ett extra öga på imorgon medan Vikings bör hålla koll på ungefär hela Troja.

Nybro har ju denna säsongen valt att bli lilla Real Troja. Man har fyra spelare i laget som representerat Troja genom åren. Robin, i målet, som inlett stabilt som granit. Backen Rasmus Johansson som är den typen av spelare som alltid gör sitt jobb. Centern Alfred Andersson som haft en lite tyngre inledning jämfört med förväntningarna. Dock finns det förklaringar till detta. En puck i ansiktet har bland annat hjälpt till att hämma honom. Hampus Andréen har gått skadad nästan hela inledning och har därmed inte heller levererat, av förklarliga skäl.

I Troja hittar vi väl ingen som representerat Vikings. Därmed har Vikings fördel i avsnittet ”släkten är värst”.

Ska man försöka sammanfatta detta så kommer det bli så jämnt att det kommer vara svårt att sia utgången. Så pass jämnt faktiskt att jag tror Troja kommer vinna då våra bänkade spelare är bättre än Vikings. Det säger något om vilka marginaler som kommer avgöra imorgon. Vi kan alla hoppas att resultatet kommer gå respektive favoritlags väg men vem vågar sticka ut hakan?

För övrigt vill jag passa på att välkomna Viking Support. En supporterförening som arbetat upp ett gott rykte i södra sverige. Imorgon kommer ni äga arenan då Troja inte har någon klack. Kör hårt!

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!