Inför: IF Troja/Ljungby – Vimmerby HC

Det har spekulerats i att matchserien mellan Vimmerby och Troja kommer vara den mest oförutsägbara och att det kommer bli en av de jämnare. Ibland får man faktiskt hålla med de som spekulerar i dessa banor.

Även om Vimmerby byggt upp ett stort mentalt övertag mot Troja de senaste säsongerna så är det nu vinna eller försvinna. Det handlar om att få en runda till med dramatisk ishockey eller att börja fundera på om hawaiiskjorta passar bland de vita stränderna i Phuket. Ett dilemma som har en given utgång men som kommer drabba hälften av de inblandade. På lördag kommer antingen Troja eller VHC ha bytt skenor mot sandaler.

Hur det kommer sluta tänker jag nu försöka analysera genom att gå igenom lagen:

Målvakter:

Här finns inte mycket att säga. Både Tomas Rydén och Wictor Ragnewall håller högsta klass när det har sina kvällar. Båda verkar dessutom vara i bra form just nu.

  • VHC: +++++
  • Troja: +++++

Defensiven:

Vimmerby har släppt in 89 mål på 43 matcher. Troja matchar detta väldigt väl med 95 insläppta på sina 42 matcher. Därmed är det två lag som visar upp en stabil defensiv. Man spelar helt enkelt inga matcher där siffrorna rinner iväg. Det bäddar för målsnålt i detta möte.

  • VHC: +++++
  • Troja: +++++

Offensiven:

Varken Troja eller VHC är några offensiva kanoner. Sett över säsongen har Troja producerat 137 mål medans Vimmerby mäktat med ett mer – 138 mål – men med en match mer spelad. Således är det inga lag som vi kan förvänta oss fyrverkeribetonad pang-panghockey av. Vi kan snarare förvänta oss tämligen målsnåla och tighta matcher. Som det brukar bli lagen emellan.

Möjligen är det så att Vimmerby är aningen mer beroende av att några få spelare levererar, om laget ska vinna, än vad Troja är. Vimmerby har lite mer spets men det kompenseras av Trojas större bredd. En bredd som gör att tre femmor kan leverera mål framåt.

  • VHC: ++++
  • Troja: ++++

Powerplay:

Sett över hela säsongen har Troja gjort 22 mål i powerplay mot VHC:s 33 kassar. Vilket borde ge ett klart övertag till VHC i denna gren. Men när man bryter ner siffrorna till andra halvan så är det betydligt jämnare. I det läget har VHC producerat 13 mål mot Trojas 11 och det jämnar ut kampen i denna kategori. Inget av lagen visar upp det där sylvassa powerplayet som kan vara avgörande i täta matcher.

  • VHC: +++
  • Troja: +++

Boxplay:

Likadant ser det ut i boxplay. Vimmerby hade ett hysteriskt fint BP i höstas med endast fem insläppta mål mot Trojas nio. Men i Allettan Södra förändrades det till det sämre för VHC. Man släppte in 11 mål i denna spelform jämfört Trojas 10. Med det påvisar således båda lagen ett bra boxplay som är i hög klass.

  • VHC: +++++
  • Troja: +++++

Totalt:

VHC: 22+

Troja: 22+

Med andra ord så är det två jämstarka lag som möts. Det är två lag som i nuläget är så jämna att det är svårt att sia om vilka som tar hem det. I ryggraden vill jag säga Vimmerby i kraft av hemmaplansfördel. Dock har Troja vunnit just i Vimmerby ett antal gånger och borde därför inte vara allt för rädda.

Samtidigt gör alltid Vimmerby bra matcher i Ljungby. Man har vunnit tre av de fyra senaste matcherna i Ljungby Arena och borde således inte heller vara livrädda av att gästa Ljungby.

Därmed kan man konstatera att det nästan hade varit mest sportsligt att låta lotten avgöra denna matchserie. För så tight kommer det bli. Det skulle inte alls vara förvånande om två av matcherna också går till förlängning. Det gemensamma – oavsett spelort – kommer vara att den totala mängden naglar som förkortats bland befolkningen kommer uppgå till hela meter.

// Mr Troy

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!