Inför PO1: Strömsbro IF – IF Troja/LjungbyNu brakar det äntligen loss. Ikväll inleds det som kommer vara slutet för många. Ett slut som för många inte kommer komma som någon större överraskning men för andra som en hårdsmält chock.

För så är det i playoff. När det avgörs i bäst av tre är det inte alltid bästa laget som går vidare. Skrällar kommer komma. Det är först när man börjar spela bäst av sju som det där med skrällar knappt existerar längre. Därav kan man diskutera rättvisan med detta playoffsystem som kanske mer gynnar sämre lag än bättre. Men förutsättningarna är de samma för alla och den viktigaste matchen av de alla är också den första. Den som vinner den matchen får två matchbollar.

Ikväll ställs Strömsbro mot Troja i Testebo ishall. Ett möte som egentligen inte är rättvist från början. Strömsbro ska inte ha en suck att säga till om i denna drabbning – under normala omständigheter. Men PO är inte normala omständigheter.

SIF tog bakdörren in i PO via vinst i Hockeyettan Östra Vår. Detta framför allt genom att fullständigt ösa in mål framåt samtidigt som man inte är helt ostabila bakåt. En ganska vinnande kombination. 80 mål framåt – fördelade på fyra målskyttar som gjort åtta mål eller fler – inger faktiskt respekt. Självklart är det så att det är en viss skillnad att ösa in mål i något som mest liknar en gärdsgårdsserie men det är ändå en bedrift.

Förutom Viktor Ehn, Joakim Axman och Christoffer Persson så säger information från min kollega i Wings HC att ett öga på hållas på Gabriel Deutsch. 19-årige Gabriel härstammar från Brynäs juniorled och har smäckt in 20 mål och 20 assist på 32 matcher. Något säger mig att det finns en ljus framtid för denna unga kille. Vågar vi gissa på att han får chansen i HA nästa år.

Kort och gott kan man säga att Strömsbro är ungt och hungrigt lag – tillspetsat med några rutinerade rävar. Oavsett så kommer laget göra allt de kan för att välta Troja ikväll.

För Trojas del är ekvationen enkel. Man måste våga vara kyliga. Tränare Forsberg har pratat om att gå in och göra de åtta första bytena felfria. En tanke som jag köper fullt ut. I playoff handlar det ännu mer om att våga ha tålamod och sedan sätta de chanser man får. I slutändan kommer inte målskillnad eller spelövertag ha någon betydelse. En grisig ettmålsvinst är värd lika mycket som 10-0.

I matcherna mot Vimmerby, förra året, tycker jag Troja faktiskt visade på att man kan spela snålt och tight. För allt som man hittills gjort och spelat för denna säsong är nu helt ointressant. Det är nu spelartyper som BOIS och Törnqvist brukar få större roller. Det är nu grisarna får fritt spelrum. Med grisar menar jag inte nu att man ska vara en huvudlös idiot utan vara den som blir lite extra jobbig att möta. Den som grötar lite mer än andra.

Jag har tidigare hyllat Sebastian Hansson för sina insatser i Allettan. Jag skulle inte alls bli förvånad om han kommer träda fram ännu mer. Han var lite anonym i höstas men har blivit bättre ju mer matcherna har gällt. Det finns risk för att han – om marginalerna är på Trojas sida – kan bli detta kvalets Niclas Lehman.

Det jag skulle vilja se från Troja ikväll är liknande de matcher man spelat borta mot Tranås, Nybro och Halmstad. Matcher där man stängt mittzon på ett sådant sätt att man redan efter 10 minuter in i matchen faktiskt signalerat till motståndarna att ni kommer inte vinna det här. Det kanske inte var Trojas mest bländande offensiva matcher vi fick se men man utnyttjade de lägen man fick. Och med en stark mittzon så kommer chanserna och kontringarna att komma.

Det jag inte vill se är huvudlösa beslut från ett par spelare. Med huvudlösa beslut menar jag onödiga utvisningar i kritiska lägen av matchen samt att man nonchalant fipplar med pucken och tappar den i fel läge. Ibland är det helt enkelt bättre att skjuta en slagskottsicing eller dumpa ner pucken djupt än att ta risker. Jag önskar se ett mer eller mindre felfritt och lite halvtråkigt Troja som vinner för att man vågar vara tråkigare än de man möter. Det är då Troja spelat som bäst denna säsong.

Men hur som helst. Det är playoff och allt kan hända. I normala fall känner jag mig ganska trygg i PO1. Troja ska bara överleva denna omgång och det utan svårigheter. I år är inte känslan lika övertygande. Man har valt en motståndare som ändå är hyggligt bra när det fungerar för dem men som också förlorar stort när det inte kuggar i. Hur det kuggar ikväll återstår att se.

 

// Mr TroyDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!