Inför: Vimmerby HC – IF Troja/Ljungby

Redan de gamla grekerna…

De gamla grekerna..

Framför allt – den gamle Aristoteles..

Den gamle Aristoteles sade en gång:

”Den kloka människan eftersträvar inte njutning – utan frihet från smärta”

Tommy Svensson valde att mitt i brinnande Fotbolls-VM -94 läsa upp Karin Bojes dikt om knoppar som brister och att detta genererar smärta. En smärta som för Trojas del kommer bli kännbar om man inte lyckas vinna kvällens match mot Vimmerby. Samtidigt så kan VHC således få känna på den underbara känslan av njutning senare ikväll.

Eller så blir det tvärt om.

Oavsett hur det blir så handlar det nu om smärta. Inte bara smärtan av att förlora och eventuellt ha spelat färdigt för säsongen utan också den eventuella smärta som kan bli av att man underpresterar i säsongens viktigaste match.

Motsatsen är som sagt njutning. Njutning kan komma i två skepnader i detta läget. Dels för att man matchen men också av att man faktiskt gav allt men att det inte räckte hela vägen denna gång. Här i ligger en stor del av sanningen i hur matchen ikväll kommer sluta. Det lag som vågar gå ut och njuta – oavsett vilken av de två föregående njutningsvarianter man väljer – kommer sannolikt också vara det lag som drar kvällen längsta strå.

Det finns gott om exempel på lag under press som upplevt situationen som ytterst smärtsam och ur detta fått en kollektiv kollaps. Man ville njuta men vågade inte utan smärtan och rädslan fick ta över.

Vimmerby har sina tillfällen i år då man blivit smärtsamt påminda om att det inte går att fuska i defensiven. När laget njuter så är det väldigt svåra att göra mål på. Men när man börjar fuska i jobbet är de sårbara. Detta gäller ju givetvis för samtliga lag under en säsongen men kanske ändå mer för VHC som bygger sitt spel på just defensiven.

Troja har en ganska dålig historik i kring att vinna ”måstematcher”. Troja har rent historiskt varit ett lag som alltid valt smärta framför njutning. Det finns egentligen inget som talar för att man ska vända den trenden ikväll. Man lyckas helt enkelt inte få hål på den Pippilångska muren av Vimmerbyare som rensar rent framför eget mål – oavsett vilken smärta som krävs.

Inget talar för att Troja ska klara det ikväll heller.

Vimmerby, å andra sidan, har allt att vinna. Ett avgörande inför hemmapublik och en reell chans att nå kvalserien. Allt talar för att så blir fallet. Om det inte är just det som blir fallet. På hemmaplan förväntas laget inte bara vara starka defensivt utan också bjuda på ett och annat mål. Mål framåt och tätt bakåt är njutningsfull hockey som för många lag också blivit dess fall. Man kan inte få båda sakerna utan att förlora på något annat. Därav så kommer VHCs njutning till största del avgöras av om man blir för övermodiga och börjar chansa lite framåt.

Dock tror inte jag att detta kommer hända. Vi kommer få se samma typ av hockey som i tisdags där VHC – efter lite medflyt och mycket psykologi – kunde vända på matchen i tredje. En vändning som inte var oförtjänt men samtidigt inte heller självklar.

Troja kommer till spel med samma manskap som senast. Troja kommer komma till spel med samma spel som senast. Troja kommer köra lika hårt fast som senast. Det innebär att man kommer göra max två mål. Frågan är sen om de har orken och viljan att våga njuta av att stänga matchen. En egenskap som Troja inte är bortskämda med i år.

Nu önskar vi båda lagen lycka till!

// Mr Troy

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!