Inför: Vimmerby HC – IF Troja/Ljungby

Vimmerby ska berömmas. Man inleder serien med två raka segrar. Först tre friska pinnar hemma mot Tyringe och sedan luggar man Tranås på allt i höglandsderbyt. Kort och gott en fin inledning.

Troja har som bekant gjort det nästan lika bra. En okej insats borta mot Hanhals följs upp av en spelmässig kross mot ett illa vallat Mörrum. Fyra pinnar på kontot för dessa prestationer.

Med andra ord två lag som inlett serien hyfsat övertygande. Det bäddar ju i teorin för en bra match ikväll.

Om det inte vore för att det är VHC. Troja gillar verkligen inte att möta Vimmerby. Man har försökt vinna matcherna på alla tänkbara sätt de senaste åren men det slutar aldrig väl. Vimmerby står där med segerpokalen och hånflinar trojanerna rakt upp i mulen. Det spelar ingen roll om Troja kört totaloffensiv eller styrspel. VHC står ändå där och flinar värre än gangstrarna i Bullerbyn efter de satt en lapp på pigans rygg.

Därmed vill jag meddela Troja följande. Det är ALDRIG för sent att ge upp. Sluta släng en massa busspengar på att åka dit. Lämna WO och kom undan med hedern i behåll. Låt de där Horskyfierade dussinlirarna, med sin vägghelikopter i målet, behålla sina poäng så fokuserar vi på nästa match istället. Vi får helt enkelt bara leva med att Troja bara har 20 matcher på sig att ta tillräckligt med poäng för en plats till allettan.

För Vimmerbys del. Ikväll ska ni göra det ni är bra på. Med ert fina disciplinerade tugga-ner-offensivt-motstånd-till-sockarna-spel kommer ni äta upp Troja och få dem till en apokalyptisk sarghörnshambo. De få tillfällen det verkligen blir en spricka i denna köttmur så har ni en sista utpost som kommer nita fast resten. För ser man bakåt så har Troja bara undantagsvis lyckats göra fler än två mål på er.

Där har vi ingångsvärdet. VHC är ett lag som blir bättre med motståndet. Eller ska vi säga att spelstilen passar bättre mot lag med stort puckinnehav. Inte för att VHC är ett defensivt tråklag men man väljer när man går framåt och när man gör det går det fort.

För Trojas del handlar det om att gå tillbaka till det spelet man stundtals visat upp under försäsongen. Ett spel där man inte förivrar sig med för hög press i banan. För Trojas del handlar det om att våga låta Vimmerby anfalla och stoppa hela försöket i mittzon. För Trojas del handlar det om att fortsätta den fina trend med riktigt snabba urspel ur egen zon. Något man gjort i de flesta av årets matcher. För Trojas del handlar det faktiskt ikväll om att våga vara tråkigare än motståndarna. Våga slå dem med deras disciplinerade spel på deras hemmabana. Troja måste våga att inte bjuda upp till skönspel. För Trojas del handlar det om att inte sitta av speltid i utvisningsbåset.

Men som sagt. Vimmerby borta är kanske den svåraste och mest hopplösa match Troja har på säsongen. Jag kan inte ens minnas att man varit nära tre poäng där, när Horsky varit tränare. Ikväll ser det inte heller muntert ut. Den VHC:iska maskinen är redan igång.

Därmed tror jag att vi kommer få se en matchbild som vi alltid sett mot VHC. Troja äger pucken och spelet men kommer aldrig till ordentligt. Detta är det mest sannolika.

Dock finns där ett par vägar ut. I år spelar man en rakare hockey som innefattar passager genom slottet istället för sarghörnen. I år har man fyndat Alexander Bjurström som på egen hand kan skapa chanser. I år har man ett rappare backspel som inte ger tiden för motståndarna att ställa upp. Klickar detta ikväll så finns möjligheten.

Men jag tror inte på det själv. Det kommer sluta som vanligt.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!