Intervju: Mattias Åkesson – avslöjar vilken som är den bästa hockeyspelaren han mött.

Mr Troy har fått äran att ställa några frågor till Trojas gamla trotjänare Mattias Åkesson som börjar närma sig 600 matcher i klubben. Mattias har i år studsat tillbaka och är en av de tongivande spelarna i jakten tillbaka till Allsvenskan. Med sex mål och femton assist toppar han den interna poängligan, tre poäng före kedjekamraten Mikael Roslund. I tillägg ligger han på delad tredjeplats i laget gällande +/- med sina +14. Med andra ord, det går bra för Mattias just nu.

Så här svarade Mattias på Mr Troys frågor:

 

Hur ser du på lagets säsong såhär långt?

”Vi hade en tuff start på säsongen med mycket skador och många nya spelare. Då tar det lite tid innan alla hittar sin roll i laget. Nu på senare tid tycker jag vi kommit igång och det gäller att vara som bäst efter jul.”

 

Hur ser du på din egna prestation under säsongen?

”Jag är ganska nöjd faktiskt. Jag känner att jag varit ganska jämn. Jag känner mig hyfsat pigg och jag har snittat över 1 poäng per match. Men allt kan givetvis blir bättre, bla målskyttet.”

 

Du har ju fått spela ihop med Mikael Roslund under stora delar av säsongen och ni har ju också levererat tillsammans med Alfred Andersson. Med Alfreds timeout blir förutsättningarna annorlunda och ni har istället fått Carl-Johan Sjögren mellan er. Vilken är den stora skillnaden i att ha Carl-Johan som center istället för Alfred?

”Ingen skillnad för mig och Micke egentligen. Det som skiljer dessa två spelare är väl att Alfred lever mycket på sin fart medan C-J lever på sin styrka. Båda två är duktiga spelare.”

 

Troja skjuter överlägset mest i Hockeyettan Södra – 633 skott – vilket har resulterat i 68 mål framåt. Spelare ni rakare hockey med Forsberg i båset jämfört med när Pelle tränade?

”Svårt att säga men jag tycker nog filosofin är kanske lite mer offensiv. Vi vågar mer stå kvar med våra backar på offensiv blå och det skapar ofta längre tryck i anfallszon.”

Ni är seriens bästa lag i 1:a och 3:e perioden. Varför går generellt sett andraperioderna sämre?

”Det hade jag ingen aning om men det är ju bra att vi är seriens bästa lag i 3:e perioden för det är då det avgörs.”

 

Du har ju gjort lite drygt 570 matcher för Troja och vi minns hur du firade din 500:e match med ett hattrick hemma mot Södertälje förra hösten. I vår kommer du sannolikt spela din 600:e match. Hur tänker du fira i den matchen?

”Det får vi se, men om det nu skulle bli så kan vi ju hoppas på en repris.”

 

På 17 matcher har du skjutit 48 skott, varav 6 puckar gått i mål. Varför skjuter du inte bredare så fler puckar går bredvid målvakten?

”Ja, det kan man undra, haha.”

 

Med 15 assist är du lagets passningskung. Varför är du – år efter år – så bra på att ge bort dina målchanser?

”Skulle inte vilja säga att jag ger bort mina målchanser men min styrka som spelare är nog mitt spelsinne och att jag försöker göra mina medspelare bättre. Jag har spelat mycket med Micke Roslund som är en vass målskytt.”

 

Vilken är den mest minnesvärda hockeymatch du spelat?

”Finns många, du nämnde innan min 500:e match. Sen har vi dom matcherna när vi gått upp till Allsvenskan. Men ska säga en så är det väl min första A-lags match borta mot Tingsryd, då jag fick äran att göra mål, så vi vann matchen med 2-1.”

 

Vem är den bästa hockeyspelare du mött genom åren (alla serier)?

”Har mött många bra spelare som idag är framträdande spelare i NHL. Men måste jag säga en så säger jag nog Anze Kopitar.”

 

Om du fick välja mellan att spela för Tingsryd eller att leva resten av ditt liv – ensam – på en öde ö. Vilken ö väljer du då?

”Haha, ingen rolig fråga men då spelar jag nog hellre i Tingsryd.”

 

Vem är Hockeyettan Södras mest pratglada spelare på isen?

”Vet inte.”

 

Vem i laget har/är:

alltid otur? ”-Vet ej men Tom är ju lillebror till oturs Joel så får väll säga han”

aldrig koll? ”-Micke Roslund”

alltid senaste prylen? ”-Anton Johansson”

betalat mest i lagböter? ”-Vet inte, men borde vara Hampus Olsson”

alltid sist? ”-Vet inte, men Trucken är alltid först i alla fall”

sämsta bilen? ”-Efter Troja bussen är det kanske min ena bil, haha”

flest ritualer inför match? ”-Anton Svensson. Dock långt ifrån Olof Mårs”

 

Välj en:

HV 71 eller Växjö Lakers

”HV71”

Tubsockor eller Y-front

”Tubsockar”

Matchstraff eller Bli bänkad

”Beror på men säger Matchstraff”

Snygg assist eller Göra skitmål

”Göra skitmål”

Tacklas av #33 Trucken eller Täcka #51 Nielsens skott

”Tacklas av #33”

 

Mr Troy och www.div1hockey.com tackar Mattias Åkesson för att han tog sin tid att besvara frågorna. Vi önskar Mattias all lycka till och hoppas att han får vara med om att än en gång ta upp Troja till Hockeyallsvenskan.

//Mr Troy

Åsikter – Synpunkter -Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!