INTERVJU: Tyringes senaste nyförvärv Simon Eriksson -”Vi SKA överraska i år”

 

Efter Tyringes ispremiär sätter jag mig ner och tar ett snack med Tyringes nyförvärv Simon Eriksson. Man märker snabbt att Simon är en ödmjuk 21-åring men samtidigt är det tydligt att han har full fokus på personlig utveckling och vet vad han vill med sin hockey samt att hans planer inte slutar i Hockeyettan.

Välkommen tillbaka till Tyringe! Hur känns det vara i Tyringe?
– Det känns jättebra. Tycker det verkar se intressant ut. Tyringe har sagt att man ska ta nästa steg och det känner jag verkligen vi kan göra med det här upplägget och den truppen och det är en stor anledning till att jag valde just Tyringe.

Var det en självklarhet att komma till Tyringe?
– Jag hade ställt in mig på ett år till i Malmö och var revanschsugen efter skadan i November, men när det blev som det blev så började man kolla igenom olika förslag och då kom jag fram till att Tyringe var det bästa alternativet.

Är detta en plan som varit klar sedan länge men som nu hållit på?
– Kontraktet skrevs på igår men vi har hållit en dialog länge. Det är ju min moderklubb så vi haft en dialog ett tag men så gick Pantern i konkurs, sen självklart har man kollat på andra alternativ också.

Vad betyder hockeyn för dig?
– Hockeyn betyder oerhört mycket för mig. Jag tycker det är oerhört roligt att tävla, framförallt i lag. Jag gillar alla komponenterna i hockeyn, det fysiska och det händer så himla mycket. Jag tycker det är lika roligt att titta på hockey som att spela hockey.Känner du att du lär dig något av att titta på hockey?
– Oja! Man lär sig väldigt mycket. Eller att titta på andra i sin vardag. När man varit i Malmö eller Pantern så har där alltid varit vissa killar man tittat lite extra på som är mer professionella eller skickligare och vad dom gör för att lyckas.

Du kom ju in i A-laget som 15-åring. Spelade upp Tyringe till Hockeyettan som 16-åring och alltid varit en av dom yngsta i laget. Nu är du tillbaka men du är kanske inte den äldsta utan snarare mellansegmentet. Vad tror du att du betyder för dom yngre i laget eller säg Tyringes u16 spelare?
– Jag hoppas att folk kan titta på mig se vad jag gör och följa det. Jag strävar efter att göra saker som jag kan stå för inför andra. Sen vet jag hur det är att vara ung i ett lag, det är inte alltid lätt speciellt med lite äldre spelare, så att man hjälper dom som är lite yngre, så att dom verkligen vågar. Det är många som hamnar i ett fack redan i tidig ålder, så när dom verkligen kommer till A-laget så vågar dom inte spela ut. Det är det lagidrott handlar om att man lyfter varandra. Det tycket jag är en väldigt stor del i mitt spel.

Vem är Simon Eriksson när han inte spelar hockey?
– Oj, vilken svår fråga. Jag är en väldigt omtänksam kille, som bryr mig om min omgivning. Gillar att umgås med mina nära och kära, vänner, familj och framförallt min flickvän. Alltid öppen för att hitta på nya saker.

Tycker du den personligheten avspeglar dig själv inom laget när du är hockeyspelare?
– Ja det tycker jag. Jag är samma person när jag i omklädningsrummet som jag är privat.

Vad betyder Tyringe hockey och Tyrs hov för dig?
– Väldigt mycket. Tyrs Hov som byggnad har jag rört mig ner till sen jag var 5 år. Jag har bott 300 meter från hallen hela mitt liv, har gått genom hallen varje dag till skolan. Jag har varit väldigt mycket i Tyrs hov.

Hur känner du att din personliga utveckling har varit sen du lämnade Tyringe för 2 år sedan?
– Inte minst flyttade jag hemifrån. Det är en stor process där mycket händer i mognad, vilket jag trivs med. Sen är det även professionaliteten med träningsmängden som ökade markant sen jag flyttade till Redhawks. Jag förstod mycket mer om allt runt omkring banan med mat, sömn, uppbyggnadsträning och fysen, vad det egentligen ska ge en. Det handlar inte bara om att träna hårdast utan träna smart och planera sina dagar. Jag har fått göra SHL-debut men framförallt att få träna med ett SHL-lag ett par månader, det är egentligen det som gett mest, att se dessa killarna i deras vardag och få se vad som egentligen krävs på högsta nivån.

Du har ju haft både Joakim och André som tränare förr här i Tyringe. Vad är din uppfattning om dom?
– Personer som bryr sig om sin omgivning, bryr sig om spelarna som personer, vill veta hur man mår varje dag och det tycker jag är väldigt viktigt för att få ut mycket ur spelarna så måste dom må bra. Två killar som älskar hockey, dom kollar otroligt mycket hockey så dom är hockeykunniga.Vad hoppas du kunna tillföra till laget i år?
– Jag hoppas kunna bidra med mitt spel. Att vara en bärande back där jag har mycket puck och gör så gott jag bara kan på den speltiden jag får i de spelformer jag får spela som i boxplay och powerplay. Vi får se vad dom sätter mig i. Jag hoppas att jag får en stor roll.

Du har spelat i Tyringe i många år. Spelat med många olika spelare och bland annat i laget 2015/16 som jag brukar kalla Tyringes peak de senare 10 åren. Hur tycker du laget känns inför årets säsong?
– Jag känner att i det laget du beskriver tycker jag det var många spelare som peakade året efter men hade Tyringe som språngbräda för att sedan peaka. Jag tycker vårt lag ser väldigt intressant ut, annars hade jag inte kommit hit. Vi SKA överraska i år. Jag har alltid följt Tyringe, det är den klubben jag alltid följer. Jag har kollat på alla nyförvärv, gjort den scoutingen jag kan. Jag tycker laget ser väldigt intressant ut.

Är det en anledning till att du väntat med skriva kontrakt för du vill se hur laget utvecklas eller att du väntat på erbjudanden från lag i Allsvenskan?
– Det har nog varit en blandning skulle jag säga.

Vad är dina framtida ambitioner?
– Att bli så bra jag kan. Göra ett bra år här nu och ha det som en språngbräda, för jag vill upp igen och utvecklas så mycket som möjligt. Bara ta det dag för dag och bara bli bättre.

Vem har du som förebild?
– Utanför isen som person har jag alltid sett upp till min pappa. Jag försöker sträva efter vad han gjort. Sen på isen har jag alltid gillat Lidström, han har varit den personen jag tyckt varit häftigast just för han är så respektingivande, skicklig, säker och en otroligt ödmjuk människa.

Vi avslutar med 5 snabba:

Tyrs Hov – Malmö Isstadion
Solsemster – USA-resa med NHL matchbesök
Malmö – Rögle
2 min speltid i Malmö – 20 min speltid i Tyringe (snitt/match en säsong)
Träna ishockey – Hemmakväll i soffanDela inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!