Kalmar HC – lillbrorsan med växtverk

KHC gick in med en riktigt vass trupp förra året. Det slutade i en hård grundstötning i en solid vassrugge. De förväntningar man hade infriandes varken på insidan eller tilltalade de på utsidan. Man kan faktiskt kalla det för flopp. Man ljuger inte för hårt om man påstår att det var en av de större flopparna i förra årets Hockeyettan.

Visst, KHC var bara 2 minuter och 46 sekunder ifrån att klara sig till Allettan. Men Hammers sena ledningsmål, 3-4 efter 57.14, borta mot Borås skickade Kalmar rakt in i fortsättningsettan. Här kom den första stora floppflaggan.

Under våren så tog dessutom popcornen slut. Man flaggade för en alldeles för övertrasserad ekonomi och ett ordentligt kommande underskott. Klart att sådant sätter spår och med detta i ryggsäcken fullbordade KHC floppen. För i fortsättningsserien fanns också Vimmerby som uppstått som en tjurbrunstande fågeln Fenix ur en medioker höst.

Med detta så missade Kalmar också playoff. Ett dubbelfiasko som nog få såg komma.

Eller som jag väljer att kalla det. Ett lag med snabb framgång får förr eller senare växtvärk. KHC fick sin förra året.

Årets trupp är förvånansvärt intakt. Efter en turbulent fiaskosäsong så brukar spelaromsättningen bli hög – med detta har KHC lyckats undvika. Därmed ser det åter lite ljust ut för laget.

 

Målvakter:

Intakt par är Andreas Henriksson och Alexander Nilsson. Två vettiga målvakter för HE även om ingen av dem är i Rydénklass. Bra målvakter men det är lite för sällan de är skillnaden i matcherna.

Till bådas försvar ska det tilläggas att det är många lopp kvar i de gamla märrarna. Andreas är bara 23 och Alexander är rena ynglingen med sina 21. Därmed finns risken att någon av dem i år faktiskt breakar igenom. Vi ska absolut inte räkna bort den möjligheten.

 

Backar:

KHC har en stabil stomme av backuppsättning. Niklas Dahlberg, Jens Andersson, Libelin Bäckström Valliant och Marcus Lundberg är en grunduppsättning backar där var och en hade kunnat få en ordinarie plats i vilket annat ettanlag som helst.

Sebastian Ottosson hoppade lite fram och tillbaka mellan forward och back förra säsongen. Förmodligen får han fortsätta med det även om det inte är en optimal lösning.

Det enda nyförvärv in på backsidan är 20-årige Gustav Nilsson från KHK. Jerikos murar lär väl inte skälva av rädsla för detta förvärv. Det man brukar kalla breddvärvning och inget annat.

 

Forwards:

Alla vet ju vid detta laget att de spelare som inte platsar i Troja hamnar i Nybro. De som inte platsar i Nybro säljs till Kalmar. Så i den aspekten kan man ju se KHC som Trojas första assisterande farmarlag.

För så illa är det verkligen inte i Kalmar. Samma sak bland forwards som bland backar. Man har nu en stabil kärna som är kvar och som har flera bra säsonger bakom sig i laget.

Kim Runermark, Bröderna Dahlstedt, Jesper Sellin, Mikael Friberg, Victor Cruz Rydberg och David Algulin är mångåriga trotjänare i laget. Kanske inte lagets spetsspelare men spelare som blir viktigare ju viktigare matcherna blir.

Johan Järlefelt är en liten spjuver med irrationellt tänkande. Efter att ha fått se honom några matcher i Troja så förstår jag att han är en spelare som producerar poäng. Han är också en spelare som är lika förtjust i defensivt jobb som en miljöpartist är i blybatterier. Nä, det är roligare framåt.

På spännandefronten in hittar vi ett namn som får tänderna att klappa i takt. Lukas Fransson ansluter från Törnsberg Vikings i norska andraligan där han producerade 36p på 40 matcher. Ja, norska andraligan är inte den bästa i all men de bättre lagen håller hygglig ettanklass. Med Fransson gäller den järlefeltska paradoxen. Det är roligare framåt. Fransson har lyckats med bedriften att spela -30 på 40 matcher. Ja, försvara är inte kul alltså.

Daniel Bohman hämtas in från Åseda i div. 3. Daniel fullständigt öste in poäng i Åseda. Men i trean gör man också mycket poäng om man dels kan träffa mål med skottet och dels runda de halvslöa hängbuksbackarna som huserar i regionens lägstaserie. Bohman är ett spännande namn och jag hoppas han slår sig in i truppen på allvar. Sagor är alltid kul.

Från Nordamerika tar man in Zach Remers. En 24-åring som lirat för Buffalo State College. Ett förvärv som kan bli precis hur som helst. Egen erfarenhet av amerikaner är att det är sällan de tokfloppar då deras spelstil ofta passar rätt bra i Europa. Mer rakt på mål brukar göra att det händer grejer när de är på isen.

Utöver det har man knutit till sig Marcus von der Geest, Robin Sundman och Arvid Leremar. Dessa tre är att beteckna som billiga breddvärvningar.

 

Sammanfattning:

Målvaktssidan ser stabil ut. Därav råder inget snack och det är inte här KHC kommer få problem.

Backsidan ser väldigt delad ut. Bakom fyra toppbackar skramlar det i nuläget ganska tomt. Ska man på allvar utmana i år så behövs i alla fall en ettanback av vettig nivå. Vi snackar inte toppback utan en back som kan gå in och städa lite för att avlasta andra – utan att det rinner bakåt.

Inte för att det var defensiven som klappa ihop förra året. Men ett lag som känner att de kan hålla så tätt att två mål framåt ger poäng är också ett lag som spelar med självförtroende. Se bara på uddamålshammers.

Det som inte riktigt gick ihop förra året var anfallsspelet. Potential finns där i massor men potential och leverans är två skilda saker. I år tycker jag inte att KHC gjort något riktigt övertygande på den fronten heller. Man har några spetsspelare men bakom dem är det lite tunt. Vill man ösa in framåt måste tredje- och fjärdelinan kunna peta in lite puckar emellanåt. Ser inte riktigt det i årets upplaga.

Den stora saken förra året – och som kan tala för KHC i år – var att man aldrig fick ihop laget. Spets och kvalité fanns i massor men ändå så slutade det med fiasko. Får man ordning på det i år så ser det bättre ut.

Kort och gott. KHC ser faktiskt aningen uddlösare ut i nuläget. Låg popcornnivå har helt klart haft genomslag på laget. Därmed inte sagt att de inte kommer vara med om racet till Allettan men jag tror inte de kommer vara nära topp 3.

Kalmar HC får därmed betyget 3/5 gällande spelartruppen.

 

// Mr Troy

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!