Kaputt eller Kanon? -Sammanfattning Hockeyettan Södra

I somras tog jag mig tiden att kika lite på utfallet av kommande serie och hur vi skulle sätta förväntningarna på respektive lag. Tänkte nu summera ihop detta samt ge ett litet betyg och en kommentar till respektive lags insats under de 22 omgångarna som utspelats. Där finns både ris och ros att hämta.

Man kan väl sammanfatta Hockeyettan Södra på följande vis. Detta år var fler lag än vanligt med i racet om Allettan och framför allt var fler lag med in i slutomgångarna. Inget lag ryckte sig tidigt loss och få lag – förutom botten fyra – spelade bort sina chanser att klara platsen. Åtta lag var med i racet med tre omgångar kvar då KHC förlorade borta mot KRIF och blev avkapade. I sista omgången återstod fyra lag som gjorde upp om två platser. Platser som togs av KRIF och Hanhals.

Min analys tidigare i år jämfört med utslaget:

(Lag som överraskat mig positivt i grönt och negativa överraskningar i rött.)

INFÖR (Juli)
SLUTTABELL
1 Kallinge/Ronneby IF Vimmerby HC
2 Kristianstad IK IF Troja/Ljungby
3 IF Troja Ljungby Kallinge/Ronneby IF
4 Vimmerby HC Kristianstad IK
5 Nybro Vikings IF Hanhals IF
6 HC Dalen Nybro Vikings IF
7 Kalmar HC HC Dalen
8 Halmstad HF Kalmar HC
9 Helsingsborgs HC Mörrums GOIS
10 Hanhals IF Tyringe SoSS
11 Tyringe SoSS Helsingborgs HC
12 Mörrums GOIS Halmstad HF

 

♥ = Toppklass     ♥ ♥ ♥ ♥ = Bra insats     ♥ ♥ ♥  = Som förväntat     ♥ ♥ = Underpresterat     ♥  = Gör om – gör rätt

Halmstad HF     ♥ ♥ +

Jag trodde HHF skulle leva lite bättre på sin fina vårsäsong -18. Trots tunga spelartapp såg det ändå inte hopplöst för Hammers. Utslaget blev något sämre än vad jag förväntade mig men dock inte på den nivån att jag helt underkänner Hammers prestation. Det känns dock som att laget siktade högre än jumboplats och således inte själva kan vara helt nöjda med insatsen. Återstår gör för Hammers att återupprepa förra vårens succé för att slippa negativt kval.

Hanhals IF     ♥ ♥ ♥ ♥

Varför ger jag inte HIF en femma i betyg? Jo, för att Hanhals tog sista platsen för att man i princip gått rent mot lag placerade 6-12 och förlorat mot topplagen. Det gör i sin helhet att det blir svårt att ge högsta betyg. Dock ska det inte skugga Hanhals prestation att ta sig till Allettan. Få – för att säga ingen – såg nog den komma. Hanhals var också det lag som jag placerade absolut mest fel. Men fel kan bli rätt om man gör som HIF och lyfter upp juniorer som i sin tur gör succé. Bra jobbat Hanhals.

HC Dalen     ♥ ♥ ♥ –

Många trodde att Dalen lätt skulle ta sig över strecket. Jag var inte lika övertygad. Min gissning var en sjätteplats och utslaget blev en sjunde. Javisst har HC Dalen en ytterst kompetent trupp och inledde ju som bekant serien i förkrossande stil. Dock hann verkligheten ikapp och man började – ursäkta göteborgskan – dala i tabellen. Ett dalande man inte fick stopp på innan det var för sent. Förklaringen till detta är att man har en sylvass spets men när den klickar är det lite tunt bakom. Är snäll och ger en svag trea och får väl ändå anse Dalens insats som godkänd sett till mina förväntningar.

Helsingborgs HC     ♥ ♥ ♥

Jag tippade HHC nia och de slutade elva. Således inom felmarginalen tycker jag. HHC har i många år kämpat med små resurser och lider väl lite av att tre andra skånska lag går bra just nu. Detta gör att man kanske får lite svårare att rekrytera bättre unga spelare som vill uppåt i utvecklingen. Det går inte att vara besviken på HHC utan de gjorde ett bra jobb efter förutsättningarna. Ett bra jobb i många matcher där de var med ända fram till slutet och där alltid lyckades hitta någon konstig utväg att tappa matcher.

IF Troja/Ljungby     ♥ ♥ ♥ ♥

Man går in i serien med ny tränare och en i princip ny forwardsbesättning. Backsidan får dock hålla sig någorlunda intakt efter degraderingen. I normalfallet tar det tid att få ihop en ny trupp och i regel behövs tre säsonger innan man kan förvänta sig något. Troja – med Roger Forsberg vid rodret – har något på gång. Man har in många matcher fört spelet, man öser in mål, man är täta bakåt och ur detta förtjänade man sin andraplats. Egentligen borde utfallet bara vara en trea i betyg då det är topp tre som Troja ska ligga men på det sättet Troja tagit sina poäng så förtjänar det en fyra. Man har i princip spelat bra mot alla motstånd utom KHC, HC Dalen och Mörrum som är det som tagit flest poäng mot Troja. Mot topplagen har man levererat.

Kallinge/Ronneby IF     ♥ ♥

Jag trodde mer på KRIF faktiskt. Nu slutar man trea efter att ha gått förbi KIK i sista omgången och det ger lite plåster på såren. Annars inledde KRIF serien ganska dåligt. Man förlorade lite över allt och hade som mest (om jag minns rätt) sex poäng upp till Allettanplats. Runt omgång 10-12 började man få ordning på spelet och sedan dess har man varit ett av seriens formstarkaste lag och lagt grunden till sin placering. Därmed kan jag inte säga att jag tycker KRIF underpresterat men att förväntningarna ändå var lite högre.

Kalmar HC     ♥ ♥ ♥

Jag tippade KHC som sjua. De slutade åtta. Därmed tycker jag att KHC har presterat ungefär vad man kan förvänta sig av dem. Det tar tid att lära sig poppa popcorn i större konkurrens och tuffare serie. Detta kommer bli ett lärorikt är för klubben och sportchefen Tobias Johansson. Rätt förvaltat kommer KHC att vara livsfarliga nästa åt när de fått städa om lite i truppen. För stilla i båten sitter inte Tobias. Under hösten har spelare både kommit in i laget och fått lämna. Men man föll till slut på att man hade grunden i en Div 2-klubb med lite för få invärvade spetsspelare. Vissa matcher håller det men sällan en hel serie igenom. Dock en stor eloge till KHC som kommer in och rör om i grytan. Lycka till i fortsättningsserien och bäva månne de lag som får möta er i play-off.

Kristianstad IK     ♥ ♥ +

Det är något med dricksvattnet i nordöstra Skåne. KIK har svårt att hålla ihop spelet under en hel säsong och så har det varit i många år. Så även i år. Man inledde övertygande för att sedan börja tappa poäng och mark på slutet. Dock har man levererat ungefär som förväntat och man försatte sig aldrig i en situation där Allettanplatsen var hotad. Dock känns det ändå som att KIK hade lite högre förväntningar på sig själva än vad man faktiskt levererade. Min känsla är den samma. Man är nog inte missnöjda men samtidigt inte helt nöjda över utvecklingen de sista 7-8 omgångarna. Jag ger KIK en superstark tvåa i betyg.

Mörrums GOIS     ♥ ♥ ♥ +

Jag tippade dem långt ner i tabellen. Mörrum slutade nia och fastnade lite i ett ingenmansland. Fritt nedåt och aldrig känning uppåt. När jag tippade dem som nia såg truppen tunn ut. Efter detta fylldes det på med några kvalitétsspelare som lyfte laget och således såg till att man slutade några placeringar högre än vad jag trodde. Jag tycker det motsvarar vad man kan förvänta sig av Mörrum som nykomling och att de faktiskt gjorde det ganska bra. Därav blir betyget en stark trea.

Nybro IF     ♥ ♥ ♥ –

Jag tippade Vikings till Allettan och de var med hela racet in. Man ger sig själva chansen i näst sista omgången genom att vinna över VHC. Avslutningen mot Troja var däremot riktigt dålig, trots att Tyringe hade alla chanser i världen att norpa poäng av Hanhals. Detta har också varit Vikings signum såhär långt. Det är lite för ojämnt för att stabilt kunna utmana topplagen och därför slutar man på en godkänd sjätteplats med ett svagt godkänt betyg.

Tyringe SoSS     ♥ ♥ ♥

Anrika Tyringe gör som vanligt. Man smyger i bakvattnet och tar lite poäng här och där. Sett till resurserna gör man en godkänd insats över 22 omgångar. Laget har nog inte heller några större ambitioner om att prestera i höstserien utan allt ska avgöra nu till våren där resan inleds för att undvika negativt kval. Det som Tyringe hittills visat upp så tycker jag att de inte behöver oroa sig för mycket. Där finns en viss kvalité i laget som borde få dem att hålla sig kvar. Sett över 22 omgångar – ett förväntat resultat.

Vimmerby HC     ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Det är bara ett ge högsta betyg. Jag trodde själv att VHC kunde överraska positivt i år och flaggade för att de skulle utmana om topp tre. Få – eller ingen – trodde väl att de skulle ta hem serien. En topplacering som man gjort sig helt förtjänt av. Det finns egentligen bara superlativ att säga om Vimmerby, som nu seglar in i Allettan som lite av en favorit. Grattis till seriesegern.

//Mr Troy
Följ mig på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Tankar? Maila: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!