Krönika: 60 dagar melankoli

Äntligen har det skett. Äntligen går vi mot mörkare tider. Mörkare tider innebär nedräkning mot hockeysäsongen. En säsong som drar igång i slutet av augusti med träningsmatcher. Eftersom sommaren redan varit – den gick i maj – så kan vi alla bara deppa ihop och försöka uthärda den kommande sommaren som aldrig kom när den skulle. Sista glädjepunkten är midsommarafton. Sen kommer det bara bli vemod, regn, kyla och lågtryck i 60 dagar.

Svenne Rubins kan inte säga det bättre än i låten Folköl och Dunka Dunka:

”Allting har blitt så dyrt här i Sverige
Sanna mina ord det blir bara värre
Det ser inte ut som om det skulle finnas nån gräns
Krascher på börsen och dåliga omen
Skatter på skatten och inflationen
Ränta på ränta och svångrem och TV-licens
Och bil’n den är trasig, den det gör det samma
Bensin de e ändå för dyrt för å handla
Och den ska va millionär som skall ut på nån krog
Ultravioletta strålar och växthuseffekten
Och snart kommer deklarationsblanketten
Och grogg har blivit’så dyrt att hälften förslog” (www.letssingit.com)

Perioden mellan Hockey-VM/Stanley Cup till slutet av augusti måste vara uppfunnen av en hockeyhatare. Mest sannolikt någon innebandyspelare som var för dålig på skridskorna. Så dålig att hen blev tvingad att spela på brännmärkande plastgolv iförd sockiplast ”att växa i”, istället för att ljudlöst glida omkring – likt en deltagare i baletten Svansjön – och utföra graciösa manövrar som bara fungerar på is. Detta gäller alla spelare inom ishockey utom Troja/Ljungbys lojale back Daniel ”Trucken” Karlsson. Han åker fortfarande som en truck… som spelar innebandy… iförd sockiplast… Men allt är förlåtet. Seriens hårdaste tacklare får åka hur stelt han vill så länge han proppar forwards som han gör.

Vändningen kommer när man får gå och se den första träningsmatchen. När man får börja resonera ishockey med andra supportrar. När man får totalsåga ett nyförvärv efter 4 byten i en meningslös träningsmatch. När man får tokhylla en uppflyttat junior efter lika många byten i samma match. När man sen efter säsongen får ställa sig själv på häxbålet och motvilligt erkänna hur fel de förhastade analyserna blev. Fast det erkänner man ju aldrig.

Hur blåser då vindarna i respektive klubb? Vad har hänt den senaste tiden? Vilka känns heta såhär efter 3/4 av Silly Season? Tänkte bena ut detta lag för lag med en kort kommentar. För helt klart är att det händer saker.

Halmstad HF

Få klubbar har väl blivit så dränerade på spetskompetens som Hammers. Slägghammarna Erik Borg, Martin Pärna och Gustaf Berling drog ihop hela 156p förra säsongen. Det hjälper inte ens att ta hjälp av norska skidlandslagets astmaläkare för att täcka upp det. Hammers måste iskallt räkna med att någon annan kliver fram.

Men i stora drag så är truppen klar. Halmstad känns som att de kommer ligga på den nivå vi är vana vid. Ett stabilt mittenlag på nedre halvan. Missad alletta och sen kanske ett litet lyft till våren. Men några mirakel ska vi nog inte förvänta oss.

Hanhals IF

Med några backar och forwards kvar att plocka in så kan man ändå säga att Hanhals fortsätter på sitt inslagna spår att satsa ganska ungt. Förvärven in ger ingen direkt skrämselhicka men ändå lite hopp i form av utvecklingspotential. Pontus Andreasson och Lucas Wahlberg är i alla fall två spännande namn in som förhoppningsvis tar chansen.

HC Dalen

Truppen är i stora drag komplett förutom en eller två backar.

Oavsett hur mycket man anstränger sig för att räkna bort HC Dalen så lyckas de alltid räkna in sig själva. Jag vet inte vad Per Gustafsson kryddar spelarnas mat med, men oavsett recept så lyckas de alltid få ihop något bättre än förväntat. På något oväntat sätt lyckas de få drag och karaktär trots att soppan bara består av en spik. När receptet väl satt sig så kommer resterande kockar i hockeysverige och stjäl Dalens bästa ingredienser. Anton Svensson, Daniel Håkansson och Calle Krantz drog som en avlöning. Då kontrar man med ett toppförvärv i form av Jonathan Tholander.

Det är alltid klokast att aldrig försöka bli klok på HC Dalen.

Helsingborgs HC

Helsingborgs HC saknar fortfarande ett antal forwards att plocka in. Vågar man spekulera i vad för typer det blir så kommer HHC fortsätta lyfta ungdomar från närområdet upp till seniorhockey. Vilket de skall ha all heder för. Något spektakulärt lär vi ändå inte se. Det vi kommer få se är ett HHC som huserar på nedre halvan av tabellen.

Vad vi också förhoppningsvis får se är en ny Ishall/Arena för klubben. Vi som varit i Olympiarinken vet ju hur liten och trevlig den är men också vilka svårigheter den ger i att locka publik. Men en ny hall, nya friska vindar och framtidstro så kanske HHC lyfter framöver. Det vore ju trevligt om någon klubb i nordvästra Skåne kunde börja flåsa Rögle i nacken.

IF Troja/Ljungby

Troja har lyckats göra målvakts- och backsidan komplett. Framåt ska det in fem-sex forwards. Enligt sportchef, Daniel Håkansson, så jagar man i nuläget en toppcenter. Samme Håkansson hade också som målsättning att ha truppen klar till midsommar. I detta ögonblick återstår det 11 timmar och 56 minuter dit. Kommer bli masspresentationer i eftermiddag om målsättningen ska kvarstå.

Nivån på de återstående spelare kommer sätta tonen för årets upplaga. I nuläget kan Troja stoltsera med seriens kanske bästa målvaktspar samt seriens kanske bästa backuppsättning. Framåt ser det bra ut på de spelarna man har på kontrakt. Man har i nuläget inte seriens vassaste forwardsuppsättning, men det går att ändra på.

Frustrationen över klubbens tystnad skapar turbulens bland supportrarna. Trojas kommunikativa kan förbättras vilket jag tänker ta upp i ett annat inlägg. Trojas kommunikation just nu är sämre än smöret som norska vallachefen använder för att fixa smöretrussel i längdåknings-VM. Dock kan vi nog sitta lugna i den trojanska optimistjollen. För några år sedan gick Troja stolt ut med att truppen var klar redan i april. Samma säsong gjorde man en av sina sämsta i Hockeyallsvenskan. Det finns alltså inte något samband mellan tidigt spikad trupp och framgång.

Kallinge/Ronneby IF

Kallinge/Ronneby ska fylla på med två-tre backar och fyra-fem forwards innan första nedsläpp. KRIF är i nuläget lite som det bekanta JAS 39 Gripen version E. Det finns på pappret och är ett väldigt effektivt system. Med några kompetenta och kompletterande vapen kommer det bli livsfarligt. Stefan Söder – seriens kanske bästa förvärv – kommer hålla i spakarna och styra detta flyg mot framgång. Sannolikt bättre än Lars Rådeström – som fortfarande är världens enda människa som landat ett flygplan på Långholmen.

KRIF har i detta nu en bra trupp. KRIF kommer vara med i toppen. Några ytterligare spetsar in och de kommer bli för söderettan vad getingar är för den söta midsommardrinken. Något irriterande men ändå nåt som hör till.

Kalmar HC

KHC har i princip sin trupp klar. Kommer det in något mer är det spetsspelare som tvingar nån annan att flytta på sig. Kalmar har i nuläget en trupp som blandar och ger. Några intressanta spelare såsom Robert Hestmann men också en hel del spelare som följt med genom Kalmars tabellresa.

Med risk för att bli sågad av KHC:s fans så tror jag att ett rimligt utfall av första säsongen kommer bli missad alletta. Steget från 2:an till Hockeyettans övre halva är ganska stort och det är ganska många trogna kalmarspelare som måste överprestera för att det ska gå vägen. Det som kan göra att det går vägen är att man kommer in som ett vinnande lag med gott självförtroende. Får man lite medvind kan hösten bli rolig. Men, som sagt, det är ingen enkel resa att ta steget upp. Dock gillar jag ambitionen hos klubben.

Kristianstad IK

Vad finns att säga? Södra Hockeyettans evige ”det gick nästan hela vägen i år också”. KIK är alltid ett topplag. KIK drar till sig spetsspelare. KIK har intresset kring klubben. Det som saknas nu är den där lilla framgången i att få gå upp eller i alla fall vara snubblande nära.

Kvar att plocka in finns en målvakt (ryktats länge om förlängning från Joel Gistedt), tre backar och fyra forwards. Man har redan en mycket bra trupp och några ytterligare spetsar kan vara den skillnaden som får Kristianstad att gå från nästan till succé. Något man förtjänat efter att ha varit ett topplag i ettan sedan runskriften infördes i det svenska vikingahemmet.

Mörrums GOIS

Nykomlingen Mörrums GOIS har framför allt forwardssidan kvar. Sju forwards på kontrakt gör att det saknas ungefär lika många.

Vad vågar vi då gissa om den gamla anrika föreningens återkomst till Hockeyettan Södra? – Jo, allt annat än jumboplats i höstserien är en skräll. Mörrums trupp är ungefär lika förberedd för hockeyettan som Trump var redo att inta Vita Huset. GOIS har i princip valt att fortsätta med spelarna från förra året samt spelare från områdets J-20 lag. Tyvärr kommer det inte hålla. Mörrum kommer få det oerhört tufft i höst. Det enda som kan rädda ett bergssäkert negativt kval är om GOIS börjar spendera laxar i massor till våren och värvar in spelare med den enda uppgiften att rädda dem kvar. Spelare som får proppen att gå ur när det gäller som mest. Spelare som kommer in och ger en laxerande effekt på omgivningen.

Nybro IF

Vikings trupp är näst intill komplett. Saknas gör några enstaka spelare. Nybros trupp ser intressant ut. Janne Kivilahti kan bli den injektion som får Vikings att lyfta kommande säsong. I tillägg har man haft ganska liten spelaromsättning vilket brukar ge resultat på sikt. Nybro har positionerat sig på en nivå med Vimmerby och Dalen. Nivån under de tre förväntade topplagen KRIF, KIK och IFTL. Med lite medvind så blir det lätt allettan. Med lite motvind så kan det bli tufft kring femteplatsen.

Vikings får ju dessutom en hejdundrande start på säsongen med öppningsmatch mot den nya antagonisten Kalmar HC. Vågar man gissa på utsålt?

Tyringe SoSS

Tyringe tuffar på. Man stressar inte med förvärven. Ska in med sju forwards och kanske en back till. För övrigt ser det ut som vanligt i TSoSS. Man lunkar på. Det som är trevligt med Tyringe är att de skapar mer rubriker angående tränare och styrelse än själva spelet. Vem minns klubbens sportliga prestation de senaste åren när tränare och styrelse använt personalentréns svängdörrar snabbare än rotationen hos ett vindkraftverk.

Ändå får vi hoppas att TSoSS nu fått lugn i båten och kan överraska oss lite positivt i vinter. Det behöver klubben. Om inte annat ska det ska bli kul att återbesöka Tyrs Hov.

Vimmerby HC

Personligen tror jag VHC kan bli årets överraskning. Med det menas att man presterar bättre än förväntat. Därmed inte sagt att man kommer vinna serien utan helt enkelt att man faktiskt utmanar de tre stora drakarna KIK, KRIF och IFTL om topp tre. Vid jul kommer vi alla se om jag hade rätt.

Martin Pärna är ett toppförvärv för klubben och kommer göra massor av sköna poäng. För övrigt har klubben etablerat sig som ett lag på övre halvan och länge jobbat för att stanna där. Kontinuitet brukar betala sig förr eller senare. I år tror jag det är VHC:s tur.

Truppen är i princip lika spikad som snickerboa. En bra mix mellan hemsnickrat och spelare utifrån. Det som faktiskt talar emot Vimmerby är att man kanske inte har den där absoluta spetsen i nuläget. Man får helt enkelt förlita sig på kollektivet.

Jag ska nu exklusivt för läsarna avslöja hur Hockeyttan Södras höstserie kommer sluta. Håll till godo och skratta åt mig i december:

(1) Kallinge/Ronneby

(2) Kristianstads IK

(3) Troja/Ljungby

(4) Vimmerby HC

(5) Nybro Vikings

———————————-

(6) HC Dalen

(7) Kalmar HC

(8) Halmstad HF

(9) Helsingborgs HC

(10) Hanhals IF

(11) Tyringe SoSS

(12) Mörrums GOIS

//Mr Troy
Följ mig på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Tankar? Maila: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!