Krönika: Är Mariestad BOIS ett gäng råskinn?

Det som är roligast med att skriva om hockey är all feedback man får. Knappt hade jag tryckt publicera i inlägget om play-off innan reaktionen kom.

I det inlägget kategoriserade jag matchen mellan Visby/Roma HK och Mariestad BOIS som omgångens hårdaste matchserie där båda lagen är kända för att inte backa undan. Var min analys inkorrekt?

 

En BOIS-supporter hörde ganska omgående av sig och påpekade att sitt kära lag fått oförtjänt dåligt rykte som de inte förtjänade.

– ” Det här med att Bois skulle vara oschysstare än andra lag och därmed dra på sig mycket utvisningar. Bois har dragit på sig mindre utvisningar än snittet och 1,17 utvisningsminuter mindre än ditt Troja som exempel. Däremot att Visby spelar fult stämmer mer, kollar man deras utvisningsminuter så drar de på sig hela 7 minuter mer än Bois i snitt och är det lag som drar på sig mest utvisningsminuter. Visst förstår jag att man vill spinna på grejen för att vinna enkla poänger, men är det fair verkligen?”

– ”Jag tycker bara det är tråkigt att det snackas om Bois som ett yxhuggargäng då det är helt substanslöst och texter likt denna spär på det. Det Bois försöker göra är att spela hårt och tufft, ligga nära och nästan krypa under skinnet på motståndarna, och det är ju en helt annan sak, eller hur? Nej Bois är inte fulare än andra lag. Om vi drar en parallell: Bois har ungefär lika många tvåor som Krif, är de ett yxhuggargäng?”

Här blev jag intresserad av att kolla upp saker och ting. För som supportern skriver så drar de på sig tvåor men ändå inte märkbart många fler än en del motståndare.

Nyckeln jag hittade låg i supporterns: -”Det Bois försöker göra är att spela hårt och tufft, ligga nära och nästan krypa under skinnet på motståndarna, och det är ju en helt annan sak, eller hur?

 

För hur ser det då ut för BOIS?

I höstserien drog man på sig 283 utvisningsminuter och inkasserade en sjundeplats i fair-playligan. I dessa minuter låg 89 tvåor och tre 5+20min.

I Allettan samlade man ihop 216 minuter fördelade på 83 tvåor och två 5+20min.

 

Ur detta kan man dra slutsatsen att BOIS inte är speciellt mer utvisade än snittet i serierna de spelade i. Kanske någon femminutare mer än många andra men i sin helhet inga siffror som sticker ut.

Därmed kan vi väl avfärda ryktet om BOIS som ett ”hårt” spelande lag? Svaret på den frågan är NEJ!

För detta vad vad jag hittade efter att ha gått igenom match för match:

 

Hockeyettan Västra:

BOIS matcher snittar 26,09 utv/match mot seriens snitt på 19,71 minut/match. Hur kan denna skillnaden vara så stor?

Förklaringen är att BOIS har spelat i matcher där åtta av tjugosex 5+20min har delats ut. Det innebär att man varit inblandad i 31% av dessa utvisningarna och att dessa har utdelats i endast 16% av matcherna.

Det anmärkningsvärda är att BOIS endast fick tre av dessa åtta 5+20 emot sig och fem av dem med sig.

 

Allettan Södra:

I Allettan Södra låg utvisningssnittet på 17,81 min/match. I matcherna BOIS deltog var snittet 24,31 min/match.

Åter igen hittar vi förklaringen i antaler femminutare. BOIS spelade i 20% av matcherna i serien men deltog i 44% av de 5+20 som delades ut.

Av åtta femminuttare fick BOIS två av dessa emot sig och sex till sin fördel.

 

Slutsats:

Jo, BOIS matcher renderar i totalt sett fler utvisningsminuter än snittet. Dock är det inte BOIS som står för ökningen utan att motståndarna ”ballar” ur. Lag drar alltså på sig fler femminutare mot BOIS än nåt annat lag.

-”Det Bois försöker göra är att spela hårt och tufft, ligga nära och nästan krypa under skinnet på motståndarna, och det är ju en helt annan sak, eller hur?

Supporterns inlägg är ju i sig inte något utvisningsgrundande. Att spela tufft, ligga nära och nästan krypa under skinnet finns ju inte som utvisningskategori. Frågan är dock hur långt man är beredd att gå för att komma dit. För att provocera en motståndare ur balans så räcker ju sällan prat om vinterdäck och könsfördelning på floristutbildningen. För att få en motståndare ur balans räcker det inte med en lätt klapp på axeln utan snarare att man spelar på gränsen. Det kan innefatta aningen lite sena tacklingar, en handske i ansiktet, en lagom hård crosschecking framför mål med mera. Gärna kombineras det med ett och annat tjuvknep när domaren tittar bort.

För om ett lag är inblandad i så många femminuterssituationer – dubbelt upp mot andra – så har man ett spelsätt som kryper under skinnet på motståndarna. De flesta gånger är nog dessa manövrerna på den lagliga sidan men jag ställer mig ytterst tveksam till att man alltid är där.

I tillägg är nog BOIS ett av de bättre lagen på trashtalk. Ett effektivt sätt att få en motståndare att överreagera.

Om man tolkar BOIS tricks som fulspel – ja, då är de ett fult spelande lag. Men om man ser det balanserat att BOIS gjort det till en konstart att själva hålla sig på rätt sida gränsen och låta motståndarna balla ur – ja, då spelar de inte fulare än snittet.

Oavsett så lär inte krigarna från vänerstrand få några gentlemannapris denna säsongen. Det kan vi nog vara överens om. Om de spelar fult eller inte blir upp till betraktaren att bedöma.

 

Lycka till i Play-off. Ge Visby en riktig match nu.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.se

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!