Krönika: Det finns ingen nästa gång. Det är nu eller aldrig

Tänkte ge mig i kast med att presentera mina tankar kring Allettan Södra såhär långt och hur utfallet kommer bli om någon vecka när serien är färdigspelad. För det är inte annat än att serien såhär långt har varit oväntat förutsägbar fast med en tvist.

Vi är ni tolv omgångar in i serien, vilket innebär att 2/3 är avklarad. Med tolv omgångar spelade kommer jag nu presentera facit för hur det också kommer se ut när omgång aderton är genomförd. Vi är väl alla överens om att det inte kan vara så svårt.

Generellt sett kan man säga att serien nu utkristalliserar sig som förväntat. Söderlagen innehar en ganska klar dominans och befäster därmed teorin om att Hockeyettan Södra också är den serie som håller högst kvalité. Därmed inte sagt att de andra lagen är slagpåsar men sett över en full serie så orkar de inte hota hela vägen. Så är det i år liksom det varit i många år.

Uppstickare från andra delar av landet kommer och går men sett till kontinuitet så har söderlagen varit de dominanta i hockeyettan sedan 90-talet när det blev mindre sport och mer ekonomi inom hockeyn. Eller om man väljer att se det som tiden då lagen gick från rena amatörföreningar till proffsorganisationer.

Med detta i ryggen ska jag nu stolt ge ett omdöme om varje lag och hur de kommer avsluta serien.

 

Kallinge/Ronneby IF:

Efter att ha avverkat höstserien med ganska blandade prestationer, har man nu vaknat till liv och dominerar serien fullständigt. Man har tappar fem poäng på tolv matcher – ett fantastiskt facit. Efter att Sebastian Magnusson, Daniel Andersson och Stefan Söder fått upp ångan så har man också kontrollerat sina matcher på ett sätt som en coach bara kan drömma om.

Det enda orosmolnet som finns kring KRIF är egentligen om de orkar hålla denna form hela våren ut. Vad händer om någon av de tongivande spelarna åker på en skada? Kliver någon annan fram? För just nu är man lite för beroende av prestationen kring fem-sex spelare.

Jag tror att KRIF kommer ta hem serien på ett enkelt sätt. Ångtrycket är uppe och de kommer avverka sina sex sista matcher av bara farten. De kommer även att hamna i en kvalserie i mars/april och där har de en bra chans att avancera till HA.

Dock är frågan. Kommer ekonomin tillåta detta eller kommer säsongen avgöras på kansliet? Varningsflaggorna för taskig budget är redan hissad och det kan ge konsekvenser när det börjar dra ihop sig. På det sätt att spelare kommer göra klart med nya klubbar lite för tidigt och sedan börja underprestera. Vi har sett det i andra lag tidigare säsonger och det kan mycket väl hända i KRIF.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗⊗⊗

Potential: ⊗⊗⊗⊗⊗

 

Kristianstads IK:

Gick bra i höstas. Har visat sig mer mänskliga under våren även om man skaffat sig ett riktigt bra utgångsläge inför avslutningen. KIK har en solid trupp som är kapabel att utmana om HA och att målsättningen ligger där har man visat genom de förvärv man skaffat.

Sportsligt ligger alltså KIK som god tvåa i hockeyettan sett till hela riket. Man kommer sannolikt ta sig till en kvalserie om nu spelarna får spela om saken då poängen kommer räcka in i PO2. En play-off där man kommer ha skaffat sig hemmaplansfördel och därmed extraskjuts in i hockeykval uppåt.

Vad finns då för tecken på att det inte kommer bli så? Ja, alla som följer KIK vet att klubben inte verkar må bra utan tvångsförvaltning från kronofogden. Det har hänt i år igen. Man är i nuläget under konkursgranskning. En konkursansökan som kommer påverka spelarna, då otrygghet aldrig ger positiv effekt på laget. I tillägg kommer de flesta spelarna att hugga på första bästa kontrakt för att säkra upp sig för spel även nästa säsong – i andra klubbar.

På grund av ekonomin tror jag därför att KIKs resa kommer börja halta ju längre in på säsongen vi kommer. Kanske till och med så att man får börja göra sig av med spelare för att spara pengar och rädda elitlicensen och kanske påbörja fallet tidigare än förväntat.

Därmed tror jag att KIK säsong kommer bli kortare än vad många i Kristianstad hoppades på. Jag är inte alls säker på att de överlever play-off 2 faktiskt. Om de ens överlever konkurshotet. Det är inte alls säkert även om klubben ger sken av att det ser positivt ut.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗⊗

Potential: ⊗⊗

 

Vimmerby HC

Vimmerby gick som en hel nöjesvärld i höstserien. Man gick från klarhet till klarhet. I allettan har man fått det lite tuffare och man håller tredjeplatsen med nöd och näppe. Både Troja och Tranås ligger hack-i-häl och gör vad de kan för att komma över tredjeplatsen.

Vimmerby har ett magnifikt kort i seriens bästa målvakt, Tomas Rydén. En målis som inte bara kan stå på huvudet utan även göra det till ett helt cirkusnummer utfört i både ultrarapid och ultraspeed. När han är i slag ramlar det in väldigt få mål bakåt för detta lag. En egenskap som kan bära laget långt framåt våren.

Det som dock oroar lite så är det just förmågan att leverera i match efter match mot tuffare motstånd. Den fullständiga succén har uteblivit en aning i allettan och laget har känts mer mänskligt. Klarar man inte av att hålla en jämn hög nivå utan att få lite ”enklare” motstånd emellanåt?

Oavsett så kommer Vimmerby vara ett av de lagen som är med fram i PO3. Man har en tillräckligt bra defensiv för det.

Offensivt inte lika övertygande men man vinner inga matcher på att göra mål utan att släppa in så få som möjligt. Därmed tror jag att VHC kommer vara ett av lagen i kvalserien till våren. Man har gjort det bra hittills men lyfter man sig en aning är man i nuläget tredje bästa ettanlag i Sverige.

Därav får de en stark trea eller svag fyra i potential för våren. De kommer vara med med kanske inte riktigt hela vägen till topp två i kvalserien.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗⊗

Potential: ⊗⊗⊗ (⊗)

 

IF Troja/Ljungby

Troja inledde höstserien med lite darr. I takt med att löven darrade av träden fick man sedan upp farten och hade en period då man körde över samtliga motståndare – även om resultaten kanske sa något annat i vissa matcher.

I allettan har det gått smör i svänghjulen. Man har inte visat upp samma tempostarka spel utan faktiskt presterat undermåligt de senaste fem-sex omgångarna. Poängen har kommit mot lag som i grunden är sämre, inte för att man spelat bra.

Det som kommer avgöra Trojas öde är om och i så fall vilka förstärkningar som kommer in i laget. Tränare Forsberg har aviserat att nytt blod behövs och det är väl en tanke som samtliga kring klubben köper.

För i nuläget ska Troja vara glada om de överlever PO2. I princip samtliga utespelare underpresterar för tillfället och självförtroendet är säsongslägsta. Det som hållit laget kvar i någon form av optimism är att målvaktsspelet varit bra och därmed räddat hem ett par segrar.

Det som ger mest surt vatten på den haltande kvarnen är att det är de spelarna med störst hjärta i klubben som presterat minst. Framåt finns ett par forwards som har betydligt mer att ge. Bakåt finns backar som väljer huvudlösa vägar med pucken när matcher står och väger. Med andra ord är det nästan uteslutande på eget grepp man hamnat i den prekära situationen man nu sitter i.

Är det då nattsvart för Troja? Absolut inte. Vi såg i höstas att man kan vara ett riktigt bra lag. Hittar man tillbaka till detta och kan knyta till sig ett par spelare med spets så kommer saken att ändras. Kommer laget igång som man gjorde i höstas så kommer inget lag kunna känna sig säkert.

Betyg hittills: ⊗⊗(⊗)

Potential: ⊗⊗⊗⊗ (⊗)

 

Tranås AIF

Tranås tog hem andraplatsen i Hockeyettan Västra. Tranås – inför sig själva och fansen – gjorde bedömningen att de skulle vara med och slåss om topplaceringarna i Allettan. Jag var tidigt skeptisk till detta.

För Tranås har efter tolv omgångar levererat vad man kan förvänta sig av dem. I västra serien finns inte många värdiga lag att mäta krafterna mot utan det är snarare direkt tjänstefel att inte ta en topplacering i den serien om man har någon som helst ambition.

TAIF inledde också Allettan på ett bra sätt med några oväntade segrar. Sedan dess har det gått tyngre och man ligger nu femma på 20 poäng. Helt i linje med mina förväntningar.

När serien är avklarat så är det kring plats fem-åtta som vi kommer hitta detta laget. Man saknar spetsen för att prestera mycket bättre än så. Med uddlös spets kommer man inte heller så långt i vårens PO utan klubben ska nog känna sig nöjda om de tar sig till tredje rundan. Då känns det som man uppnåt ett rimligt resultat för säsongen.

Finns det några orostecken att det skulle kunna utvecklas negativt? Nej, egentligen inte. TAIF är ett lag som jobbar lite i det tysta. Man tar inga risker och kommer därmed inte heller att kollapsa på något sätt. Man kommer hålla nuvarande nivå och avsluta säsongen någon vecka tidigare än alla andra.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗

Potential: ⊗⊗⊗

 

Huddinge IK

Huddinge IK är för hockeysverige vad den beige mannen är för macken. Ett lag som år efter år befinner sig i de halvfina lokalerna men som aldrig uppmärksammas för det.

Man plockar hem andraplatsen i östra serien, på ett ganska komfortabelt sätt. En serie som tillsammans med västra utgör de två svagare ettanserierna av de fyra. Därav också förklaringen till HIKs förväntade placering kring lag sex i Allettan. Man har alltså varken övertygat eller underpresterat såhär långt.

Huddinge är som Tranås. Ett lag som år efter år huserar i hockeyettan fast man gör det utan vidare ambitioner. Ibland har man tur och träffar in en generation med extra lovande spelare och får lite medgång i laget – som för ett par år sedan. Därefter blir man sedvanligt dränerade på talang och man får börja om på ruta ett.

Vad finns då för potential i laget – gällande avslutningen av serien. Svaret är enkelt. Potentialen är måttlig. Man ligger just nu på den nivån som spelarskickligheten tillåter. Visst kan man kanske boosta sig fram till PO3 med rätt förutsättningar men då har man gjort det riktigt bra i år. Sannolikt kommer det ta stopp redan i PO2 och man får en lång och härlig semester innan barmarksträningen startar.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗

Potential: ⊗⊗

 

Mariestad BoIS HC

Förväntningarna på Bois, känner i alla fall jag, var lite högre än såhär. Man har en historik bakom sig att årligen tillhöra det där mellanskiktet i ettanhockeyn. De där lagen som åker ut i play-off och som är lite nöjda med det.

Man tar hem tredjeplatsen i västra serien och kommer således in i Allettan utan egentliga krav på sig. Vilket är märkligt då Bois är ett lag som oftast har uttalade ambitioner för sin framtid.

Nu när Bois verkar ha hittat ett mellanår så får vi helt enkelt acceptera att det går lite kräftgång i resultaten. Dock är jag övertygad om att det finns mer kvalité att plocka ur detta laget. Det handlar mest om att få ordning på jämnheten. Vissa matcher har de visat upp en härlig attityd medans i andra förlorat ganska övertygande.

Därmed ser jag ändå en potential för laget att kunna skrämma vissa högre tippade motståndare. Kanske inte att fear-factorn blir så stor att man tar sig till kvalserien men helt klart känns PO3 rimligt i detta fall. Tror inte det finns många lag som skulle vilja möta dessa grabbar i utslagsmatcher.

Betyg hittills: ⊗⊗(⊗)

Potential: ⊗⊗⊗

 

Visby/Roma HK

VRHK hade ganska stora problem i höstas. Problem man till slut fick lite halvordning på. Dock känns det inte som man har nått hela vägen in i hamn.

Det känns verkligen som att det finns mer att plocka ur detta laget och där en av lösningarna blir att sluta dra på sig alla dessa utvisningarna. Man vinner inga matcher i boxplay som alla vet.

Får man ordning på denna sjösjuka så hamnar Visby i samma kategori som Mariestad. Ett lag som ingen vill möta i PO. PO-spel handlar inte längre om skickligaste laget utan snarare om vilka som är beredda att jobba hårdast. Om det finns några som kan vara hårda så är det just VRHK.

Därför gissar jag att de kommer vara med fram till PO3 om de får fart på rören. En nivå som ändå ligger lite i linje med deras egna ambition. Potentiellt bör det inte räcka längre men vem vet vad lite grishockey kan ge för framgång.

Betyg hittills: ⊗⊗

Potential: ⊗⊗⊗

 

Hanhals IF

Hanhals tog den sista platsen i södra hockeyettan. Hur kunde ett lag – med dessa resurserna – knipa den platsen före lag som HC Dalen, Nybro och Kalmar? Förklaringen är lika enkel som tråkig. Man vann alla matcher man skulle vinna.

Hanhals vann aldrig mot topplagen. Man förlorade inte heller några matcher mot lagen under sig i tabellen. Det räcker för att sluta femma.

Dock räcker det inte för att göra ett större avtryck i Allettan. Man är redan nu förankrad i botten och det är i botten man kommer stanna.

Vad finns för potential o HIF då? Ingen! Absolut ingen. Man kommer inte göra några nyförvärv då man är nöjd med det man har. Kommer det in någon mer spelare är det för breddning och inget annat.

Risken är snarare att spelare som får erbjudanden från klubbar högre upp i serierna kommer lämnar i förtid. Man kommer helt enkelt bli dränerade på spelare snarare än att lyfta truppen.

Samtidigt har man ingen större ambition i föreningen om att sikta uppåt så man kommer sitta nöjd i båten och spela färdigt säsongen – som kommer ta slut i PO2.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗⊗

Potential:

 

Grums IK

Grums gick till Allettan på fler gjorda mål än Arboga. Man får därmed femteplatsen och en chans att mäta sig med de stora klubbarna. Ett mått som är orättvist redan från början.

Tabellen talar också sitt tydliga språk. Man ligger där man ligger med ett lag som endast har en nämnvärd profil i talangen Lucas Söderlund.

Chansen till PO gick nog i matchen hemma mot Hanhals som man förlorade i förlängning. Tre poäng där och man hade chansen men nu ser det tungt ut och endast ett mirakel kan rädda laget från jumboplatsen.

Dock ska man inte helt avfärda Grums. Man tar sina poäng lite då och då, när motståndarna tillåter dem att göra det. Samtidigt kommer Hanhals också att göra detta och därmed kommer det bli väldigt tufft för laget att undvika en tidigt semester i år.

För man har ingen vilja eller ambition att spela högre upp. Man kommer inte förstärka utan snarare tappa spelare. Söderlund är ju som bekant redan klar för Lakers och där försvann 5% motivation hos honom.

Kort och gott – potentialen är liten för att resa sig på slutet. Väldigt liten. En halv poäng bara.

Betyg hittills: ⊗⊗⊗

Potential: (⊗)

 

Med detta sagt ska jag nu presentera Mr Troys lösning på hur Allettan Södra kommer sluta. Jag kommer även ge ett kvalificerat tips på hur kvalserien kommer sen ut i mars. Dock utan inbördes ranking.

 

Slutställning Allettan Södra:

 1. Kallinge/Ronneby IF
 2. Vimmerby HC
 3. IF Troja/Ljungby
 4. Kristianstads IK
 5. Mariestad Bois HC
 6. Huddinge IK
 7. Visby/Roma HK
 8. Tranås AIF
 9. Hanhals IF
 10. Grums IK

 

Vilka lag kommer vi få se i kvalserien till Hockeyallsvenskan?

 • Vita Hästen
 • IK Pantern
 • Kallinge/Ronneby IF
 • Östersunds IK
 • Vimmerby HC
 • IF Troja/Ljungby

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!