Krönika: Målvaktsligan

Sitter här och försöker komma fram till vilken målvakt som övertygat mest i de tio, tolv omgångarna. Man skulle kunna göra det enkelt för sig och bara stirra på räddningsprocent men jag tänkte bryta ner det ännu mer. För räddningsprocent är en sak men att se till helheten är en annan. Ett mål bakåt påverkar ju procenten – som Sven Melander skulle sagt – men till saken hör ju också hur målet kom till.

För att sortera ut har jag valt att endast ta med målvakter som stått minst hälften av matcherna.

Här följer lösningen på målvaktsligan ur mina ögon och vilka som presterat bäst.9).

Jonathan Stålberg – Mörrums GOIS

Det läcker lite för mycket i alla led i Mörrum för att det ska bli några fina betyg ur det här. Jonathan fick en behagligare resa ifjol, bakom seriens bästa defensiv i Vimmerby. I Mörrum har han fått bekänna färg. Laget når inte alls upp till den nivå som kan göra en målvakt bra. Samtidigt så har inte Stålberg övertygat heller. Man har väl inte känt att han varit den där skillnaden i matcherna som krävs för att lite ”gratispoäng” ska ramla in. Det ska vi inte heller klandra honom för. Puckarna åker förbi han i alla dess spelformer och därmed landar han på 88,93% och 3,20 GAA. Det som gör att han ändå kommer med på denna listan är att det samtidigt skjuts väldigt mycket mot honom. Närmare 30 skott mot sig i varje match och man kan då inte klandra målvakten. Då är det försvaret eller spelidén som borde justeras.

8).

Alexander Nilsson – Kalmar HC

Unga lovande Alexander har kanske inte fått den utveckling många trodde. Men frågan är hur mycket det är hans fel. Kalmar har ju haft det ganska turbulent under hösten med spelare som lämnat, tränare som gått och så vidare. Därmed kommer jag inte lasta allt för mycket av detta ansvar på Alexander. Är man 20 år kommer det svaja en del mellan pålarna. Det är bara att gilla läget. Men ska man se till helheten så finns där mer att hämta. 87.42% är för lågt – speciellt om laget ligger på övre halvan. Att släppa in 16 av 19 mål i spel fem mot fem ger utrymme för förbättring.

7).

Victor Johnsson – Tranås AIF

Victor har haft en tuff resa. Laget har inte gått som tåget i år och det slår på målvakterna. Det blir inte mindre tröstande heller att 18/20 mål har släppts in i spel fem mot fem. Det ligger i linje med den egentliga enda sak som Tranås kan glädja sig åt i år – man har presterat bra i special team. Men som sagt så har man inte hjälpt varken Ragnevad eller Johnsson speciellt mycket bakåt. TAIF släpper på sig alldeles för mycket skott för att tillhöra toppen. Men mer eller mindre 30 skott emot sig i snitt så kommer en eller annan puck att glida in. Därmed inte sagt att det direkt är Johnsson eller Ragnevad som ska sågas. Det jag sett av dem i år ser inte katastrofalt ut. Därför kommer Victor undan med godkänt.

6).

Tomas Rydén – Vimmerby HC

Helikopter-Tomas har en betydligt tuffare säsong i år. Förra året kunde han göra sjuka matcher och således vinna slaget åt laget. I år går det inte lika lätt. Tomas har blivit mänsklig. Helikoptern har landat med fötterna nedåt. Det signum som VHC har haft under Horskys ledning är en tight defensiv kompletterat med några bra offensiva spelare. I år är offensiven borta men defensiven ser ungefär likvärdig ut. Man släpper inte in vansinnigt mycket mål men skillnaden är att förra året så gjorde Tomas en eller två avgörande räddningar i många matcher. I år glider puckarna istället in. Därmed inte sagt att han gör det dåligt men i år finns inte det där extra flytet en målvakt måste ha.

5).

David Elmgren – HC Dalen

David gör det bra i ett för stunden ganska uddlöst Dalen. Problemet i år är inte defensiven utan att man inte gör mål framåt. En naturlig konsekvens av att man tappade den mesta offensiva spets inför säsongen. Sett till prestation så har David bara släppt förbi 13 pucker i fem mot fem medans det går lite tuffare i special teams där det ramlat in totalt sju puckar. Två med en man mer på banan, fyra i 4 mot 5 och ett i spel 3 mot 5. Med 91,06 i procent så ger detta i sin helhet ett vettigt betyg. Han får helt enkelt samma hjälp av försvaret i år som förra året. Den enkla förklaringen till detta är att man helt enkelt spenderar mer tid i egen zon. Med i snitt 26 skott mot sig i en match så kommer det bli svårt att göra några underverk mellan stolparna. Men Dalens kräftgång, i år, ska inte skyllas på Elmgren.

4).

Isak Edman – Kallinge/Ronneby IF

Det osar både katt och bränt gummi kring Isak. Med över 28 skott, i snitt, mot sig varje match så är det en prestation att hålla upp över 92% i räddningsprocent. I spel fem mot fem ser det riktigt fint ut med endast tolv insläppta. Fem mål har tillkommit i boxplay och detta som ett resultat av att KRIF i år är aningen sämre på de flesta ingående delarna av spelet. Inte dåliga men kanske inte på fjolårets nivå. Detta ger en avspegling även bakåt där faktiskt Edman i några matcher varit skillnaden mellan noll och någon poäng. Men som vi alla vet så ger en bra målvakt tryggheten bakåt för resten av laget. I Edman har KRIF i år denna utpost som gör att man kan vara med och slåss i toppen.

3).

Wictor Ragnewall – IF Troja/Ljungby

Med seriens bästa räddningsprocent – fantastiska 95,29 – så låter det kanske skumt att Wictor bara hamnar trea. Men inte alls. Han har också seriens bästa försvar framför sig. Då ska man också ha en fantastisk statistik. Visst gör Wictor avgörande saker på banan som räddar poäng men den stora skillnaden i år är att Troja som lag också vinner sina matcher. För visst är det fantastiskt att bara ha släppt in fem mål på elva matcher, i spel fem mot fem. Ingen annan målvakt i ettan kommer i närheten av detta. Visst är det fantastiskt att bara ha släppt in tre mål i boxplay när motståndarna ändå haft 36 tillfällen att göra fler. Visst är det fantastiskt att bara snitta 1,43 insläppta per match. Men detta hade inte varit möjligt utan seriens bästa försvar. Därmed ska vi inte ta ifrån Wictor att han gjort en fantastisk insats i höst. Han har väl förtjänat högsta betyg men han har kanske inte haft lika stor betydelse för laget som vinnarna i sammanställningen.

2).

Robin Johansson – Nybro Vikings IF

Robin kom från en tung säsong i KHK. Att han är en bra målvakt har han nu bevisat. Robin är den enda målvakt som stått samtliga matcher – helt i linje med hans önskemål och han har gjort det bra. Dessutom får han bra hjälp av Nybros stabila defensiv. Inte seriens bästa defensiv då de slinker igenom en hel del skott mot Robin, nästan 32 per match. Det är lite oroväckande många för att vara ett topplag. Därav ramlar det också in en och annan puck men inte oroväckande många, i snitt 1,70 per match. Sett till denna total med många skott emot sig men ändå inte många som ramlar in så förtjänar han högsta betyg i denna sammanställning. För till skillnad mot Ragnewall så hade inte Nybro gått så här bra utan honom i kassen.

1).

Anton Malmborg – Halmstad Hammers

Det är många orsaker till att Hammers gått så bra i år. En av dessa orsakerna är Anton Malmborg. Väl uppbackad av seriens kanske mest uppoffrande försvar. Inför säsongen var det absolut ingen som trodde på detta laget men man har hittat rätt i sin spelidé att endast göra ett mål framåt om man bara håller nollan bakåt. För få insläppta mål har varit Antons segerrecept hittills. Räknar man bort vilda-västernsmatchen mot BHC senast så hade Anton bara släppt in 11 mål på åtta matcher. Han har hållit tre nollor mot Troja, KRIF och Tyringe samt bara släppt in två mål i boxplay. Ja, här kan man säga att vi hittar en målvakt som gjort skillnad i år. En så pass stor skillnad att det förmodade strykgänget Hammers nu har en reell chans att gå till Allettan.

Så tycker jag att målvaktsduellen sett ut hittills i år. Malmborg är den i särklass största överraskningen positivt medans ett par andra målvakter har potential att lyfta sig mer. Men det är bara halva serien spelad och mycket kan hända till jul.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!