Krönika: Sista avgång – Två får ta Luciatåget

Imorgon är det dags för Lucia att göra entré på svenska skolor och arbetsplatser. Ikväll kommer Hockeyettan Södra avgöras där fyra lag är inblandade i striden om två platser.

Mr Troy tänkte utse vilka roller och möjligheter som de fyra inblandade lagen har genom att ge dem titlar som vi normalt hittar först imorgon. Ett luciatåg innehåller självklart en Lucia, tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar. Vilka är vad och hur kommer detta påverka kvällens chanser och resultat.

Utgångsläget är som följer:

(www.scoreboard.com)

Kvällens Lucia:

Kallinge/Ronneby IF

Först i tåget kommer alltid Lucia. KRIF ligger också bäst till inför kvällens avgörande. Med inspelade 40p (+27) så har man tre poängs marginal ned till Nybro. Detta gör att man dels har råd att förlora sin bortamatch mot HC Dalen och dels att man har råd att Vikings vinner sin match mot Troja. Man har +11 till godo på Nybro vilket gör att man har en god marginal nedåt.

Det enda som skulle kunna få KRIF att missa Allettan är en lagkollaps så fundamental att Napoleon hade skrattat i graven. Med andra ord kan det inte hända som man en gång sa i Harrisburg. För det kommer helt enkelt inte hända att KRIF kollapsar samtidigt som Troja gör det.

Chans till Allettan: 99,99%

 

Kvällens Tärnor:

Hanhals IF

Hanhals vinner inte många matcher mot toppkonkurrenterna. Anledningen till att man smyger med som tåget tärnor är att man i princip gått rent hus mot motståndare under sig i tabellen. Därför ligger man där man ligger. I kvällens bortamatch mot Tyringe SoSS har man precis allt i egna händer. Tre poäng och man kan tända värmeljus i bussen hela resan hem till Kungsbacka.

Det finns inte mycket som talar för att Hanhals ska bränna denna chansen. Man kommer vara på tårna redan från första matchminuten och försöka styra matchen efter egen gameplan. Det som talar mot Hanhals är just att man möter Tyringe. Ett lag som har vält omkull ett par topplag denna säsong och mycket väl kan göra det igen. Men om Hanhals bara fortsätter sin inslagna väg, att vinna matcher mot bottenlag, så kommer det gå vägen.

Hanhals har även råd med förlust under förutsättning att Troja vinner under ordinare tid mot Vikings. Dock får inte Nybro ta en poäng mer än Hanhals för att det ska gå vägen då Nybro har betydligt bättre målskillnad.

Chans till Allettan: 80%

 

Kvällens Stjärngossar:

Nybro Vikings IF

Nybro Vikings siktade mot Allettan. Ni har man låtit struten glida lite väl långt ner över ögonen. Det finns bara en sak på agendan ikväll och det är poäng. För att ta KRIFs plats måste man ösa in mål. För att byta plats med Hanhals måste man ta fler poäng än Hanhals gör. Så enkla är förutsättningarna.

Finns det då något som talar för att Nybro ska lyckas med det? Ja, först och främst måste Tyringe göra sitt jobb och ta poäng i sin match. Sedan bör kanske Nybros Stjärn-Stjärngosse – Janne Kivilahti – åter igen steppa igång. Janne har haft en lite anonym period på slutet och bör hitta tillbaka till den form som tog honom till IK Oskarshamn. Får Vikings fart på sina stjärnspelare ikväll så ger man i alla fall sig själva chansen att hamna på rätt sida i tabellen. Det som talar emot är att man möter Troja – ett av de bästa defensiva lagen i serien.

Chans till Allettan: 20%

 

Kvällens Pepparkaksgubbar:

HC Dalen

Topptippade Dalen inledde serien på ett övertygande sätt. Sedan körde man in hela spelartruppen i Tabergs brutalt hårda granitvägg. För stopp tog det. Som ett resultat av detta har man nu hamnat sist i tåget och har väldigt små chanser att klara sig förbi Hanshals och Vikings – som båda måste förlora. Det enda som gäller ikväll är således tre poäng.

Rent teoretiskt skulle två poäng räcka om HIF och Vikings båda förlorar, men risken finns för Dalen att målskillnaden kommer vara till deras nackdel (+4). Så allt annat än vinst kommer göra att de spelar fortsättningsettan efter jul. Därför får Dalen fokusera på att bjuda på en trevlig tillställning med lite komiska inslag i sin roll som pepparkaksprofiler.

Den stora uppgiften för Dalen ikväll kommer snarare vara att eventuellt hjälpa/stjälpa KRIF. Vid en större seger över KRIF kommer det öppna upp för Nybro att gå förbi KRIF, och därmed se till att det blir Vikings och Hanhals som tar de två återstående platserna.

Chans till Allettan: 5%

 

Sammanfattning:

Det finns inte mycket som talar för att det inte blir Hanhals och KRIF som tar de sista två platserna. Allt annat vore antingen en stjärnsmäll av Stjärngossarna eller en komiskt fulländad akt av Pepparkaksgubbarna – i kombination med att Lucia med tärnor fullständigt spårar ur. Vilket inte kommer hända.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!