Krönika: Det är bara rättvist när jag får något, för alla andra är egoister och tänker på sig själva.De definitiva beskeden kommer allt tätare. Fler och fler sporter skjuter upp premiärerna eller ställer in säsongerna. Det blir ingen mer hockey i år. Bara att gilla läget.

Men vi kan väl säga att det var dramatiskt in i det sista. 90 minuter innan match så ställde Troja-Visby in. BoIS – Tranås körde fredagsmatchen men ställde in på lördagen. Hudik välkomnade inte ens Vimmerby – som fick vända i Uppsala.

Så blir det när situationen är hysterisk. Alla har åsikter, beslut ska tas, rätt avvägningar ska göras och så vidare. Vad som kommer visa sig vara rätt eller fel kommer framtiden utvisa när man fått lite distans till allt.

Hur bör då allt det här avgöras?

Jag menar att säsongen ska strykas i sin helhet – gällande alla serier även om de inte hunnits spela klart. Bara stryk och glöm – fortsätt som det var i år även nästa år och alla borde vara glada och nöjda.

Man kan tycka att Väsby ska flyttas upp för att de vann två serier och hockeyettanfinalen. Ja, det hade varit rättvist på sitt vis. Problemet är bara att det skulle ge ett koppel andra lag bränsle att säga samma sak. För rent krasst så har inte Väsby vunnit ett skit mer än en chans att gå upp – precis som alla andra kvarvarande lag. Man spelar fortfarande om det och ingen är ännu klar. Detta varken uppåt eller nedåt.

Alla tycker det är tråkigt att denna säsongen i så fall inte gällde nåt och där håller jag med. Å andra sidan så gällde ju denna säsongen i så fall ungefär lika mycket som säsongerna med NHL-strejk. Där lag dopade sig friskt med material som inte hörde hemma på den nivån. Det blev inte heller rättvist då alla lag inte hade råd att ta in Anze Kopitar.

Å andra sidan så gäller ju denna säsong lika mycket som när lag dopar sig ekonomiskt men kommer undan på någon teknikalitet två dagar innan kapitalkravet ska uppvisas. De säsongerna är inte heller rättvisa mot de klubbar som sköter sig.

Å tredje sidan så är det inte heller rättvist att lag som går längre kan plocka in spelare ända fram till 15:e februari. De klubbar som från början haft ett bra material men inte mer pengar drabbas ju av detta.

Man kan alltså summera att rättvisa aldrig kommer vara något absolut. Rättvisa är något som tolkas utifrån sin egna situation och därför spelar det ingen roll hur man gör – någon kommer bli sur.

Därför ska säsongen 19/20 helt enkelt strykas.

För nu handlar det inte om att skapa rättvisa utan om att ge bra förutsättningar för klubbarna till nästa säsong. Man bör så fort som möjligt få veta vad som gäller.

Någon tyckte att playoff och kvalserien ska spelas i augusti. Det vore en riktigt dålig idé. Ska lagen tvingas hålla kvar spelare fram tills dess? Ska lagen gå in i ett kval med kanske 10 nya spelare? Ska lagen värva för att spela HA eller Hockeyettan? Tänk Väsby om de värvar in fem bra allsvenska spelare men missar kvalet. Bye bye till den ekonomin. Tänk Väsby som värvar snålt men ändå lyckas ta steget upp. Då sitter man i HA med en ettantrupp.

Den modellen kommer således inte fungera. Det skulle ge alldeles för osäkra kort för klubbarna som då aldrig kan avsluta sina säsonger.

Det finns ett förslag där alla lag som fortfarande är kvar i spel kommer att flyttas upp. Mattias Danielsson skriver följande på Svenska Fans. En idé som i sak låter vettig. Problemet blir två. Dels kommer serierna bli otroligt ojämna. Att splitta SHL och låta exempelvis Färjestad och Frölunda möta Västervik kommer inte bli kul – inte ens för Västervik. Sedan kommer problemet år två när alla lag ska degraderas. Det är där rekylen kommer komma.

Men utav alla förslag jag sett hittills så kanske Mattias förslag ändå är ganska vettigt. Det ger klubbarna tid att förbereda sig både sportsligt och ekonomiskt.

Men oavsett hur jag vrider och vänder på det så kommer jag alltid till samma slutsats. Det finns ingen absolut rättvisa och klubbarna måste få veta vad som gäller – för att kunna bygga rätt. Därför hänger min slutsats kvar. Säsongen ska strykas i sin helhet och vi ska låtsas som att den aldrig ägde rum.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!