Krönika: Tre försök – Två världar – Ett lag – Ingen Emil

För oss utomstående så finns två saker i Vimmerby – Astrid Lindgrens värld och Vimmerby HC. Så fort Vimmerby nämns verkar det vara var mans plikt att nämna Astrid och hennes värld. Är man från Vimmerby är man sannolikt ganska trött på att höra på de utomsocknes excellenta kunskap om den enda sak de vet om Vimmerby, nämligen Astrid Lindgrens värld.

Därför kommer jag inte dra en enda Astridparallell i denna krönikan. Här ska pratas hockey.

Vimmerby HC har i många år tillhört den övre halvan av lagen. Tre gånger har man spelat sig till positivt kval. Man har gjort bra försök att bli topplag och i regel lyckats få ihop ett lagbygge som för många blivit en nagel i ögat och utveckling är positiv. Alla klubbar i Hockeyettan Södra kan nog skriva under på att man inte åker till Vimmerby för att hämta poäng – här får man spela för dem och förtjäna dem. Utan inställning och skärpa hos bortalaget så blir de inte något annat än biroll i den överkörningen som Vimmerby kan bjuda på, när de är på humör. Ja, bortalaget kan då jämföras med Kling och Klang. Några clowner som åker runt utan att få något uträttat. Men den jämförelsen tänker jag inte nämna.

Till kommande säsong känns det som att klubben spetsat till sig ytterligare och skickar signaler om att man än en gång ska utmana om topplaceringarna. Att sluta trea i Allettan Södra, efter Huddinge och Kristianstad, visar på klass. Målsättningen i år lär inte vara lägre. Siktet på toppen kvarstår och frågan är väl mest hur långt VHC tar sig framåt våren när det drar ihop sig. Skulle inte alls vara förvånande om det räcker hela vägen till kvalserien i år. Man skulle kunna säga att Vimmerby är trots allt som lite som Jonathan Lejonhjärta. En liten bortglömd och tanig karaktär som med mod och vilja utmanar de stora och mäktiga drakarna i söder. Men den jämförelsen tänker jag inte nämna.

Målvakter:

I Tomas Rydén och Jonathan Stålberg har man två målvakter med utvecklingspotential och som redan håller bra ettanklass. Kommer bli konkurrens om att få vara den som håller spaden. Rydén kommer närmast från Köping HC där han gjorde en stabil säsong senast med över 93 i räddningsprocent. Jonathan, bördig från Skellefteå, gör sin andra säsong och spelade till sig nästan 91 i räddningsprocent förra året. Två målvakter som kommer anta utmaningen att få förstaspaden. Man hade kunnat säga att Tomas och Jonathan påminner lite om Tommy och Annika. Likt två syskon har de en huvudroll i ett sammanhang som egentligen handlar om nåt mer. Men den jämförelsen tänker jag inte nämna.

Backar:

Oscar Carlsson är ett starkt förvärv som dessutom har ett VHC-hjärta sen tidigare. Jacob Isaksson tillför poäng från blålinjen och har dessutom en stigande poängkurva. Ludvig Jardeskog visar upp starka +22 och betyder således mycket för laget. Vimmerbytrogne Pelle Ström kommer bli nyttig bakåt med sin rutin och klubbhjärta. I tillägg har man knutit till sig några spännande unga namn för vidare utveckling. Vimmerby visar således åter igen upp en bra backsida – väl lämpad för övre halvan. Det är nu jag skulle kunna jämfört VHC:s backar med Saltkråkan. Ett gäng sköna och olika karaktärer som kommer göra livet surt för ”sommargästerna” i bortalaget. Men givetvis avstår jag, som utlovat, från den jämförelsen.

Forwards:

Christian Blomqvist kommer bli nyttig. Snittade cirka 1p/match förra året. Fortsätter han leverera kommer han bli en starkt bidragande orsak till VHC:s potentiella succé. Martin Pärna från Halmstad är en riktig kanonvärvning. 24-åringen öste in poäng i Halmstad förra året och är inget annat än en toppvärvning. Hampus Harlestam är lika trogen poänggörare som lågtrycken är trogna London. Han gör sin fjärde säsong i VHC och har levererat varenda en av dem. Skåningen Sebastian Åkesson, som gör sin andra säsong kommer fortsätta sin positiva utveckling. Jakob Karlsson är ytterligare ett sylvasst kort i offensiven. Man kan inte vara annat än imponerad av VHC:s forwardsuppsättning. Den håller högsta klass. Eller som man skulle kunna sagt om jag inte hade avstått. VHC:s forwards påminner lite om Karlsson På Taket. Unga, lite lagom runda män, i sina bästa år som rör om i grytan och sprider glädje i motståndarbackarnas för övrigt så gråa liv. Givetvis avstår jag från den jämförelsen.

Tränare:

Philippe Horsky – ett ungt och fräscht tränarnamn – får alla förutsättningar för att lyckas. Kan han bli den nye Sam Hallam? Oavsett så är det ett spännande val som Vimmerby gjort. Kan sluta i både flip och flopp. Lite som den jämförelse jag nu tänker avstå ifrån. Att han påminner lite om Nils Karlsson Pyssling. En ung tränare som kan vara den som spikar ihop detta lagbygget till att bli nåt större än just seriens små pysslingar. Mannen som får klubben att gå från liten till stor.

Man kan bara avsluta med att avstå ifrån att jämföra med Bullerbyn. Kanske inte så mycket med just by-delen (även om Vimmerby för många är just en pittoresk liten by) utan mer för bullerdelen. Det kommer bullra, mullra, smälla, ljuda och väsnas kring VHC:s framfart på rinkarna i vinter. Allt annat än Allettan efter jul är en dunderflopp, allt annat än play-off till våren är en flopp, allt annat än PO3 är en miniflopp. Det kommer dock inte bli nån flopp. Frågan är snarare hur bra Vimmerby faktiskt är? Trots att man saknar Emil i laget. Som sista spets borde man övertyga Emil Lönneberg att göra comeback. Det tipset får ni gratis.

Eller som Astrid själv sagt och som jag aldrig kommer säga:

”Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det så blir det lagom jox.”

//Mr Troy

Tips – Åsikter – Tankar? Maila: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!