Krönika: Upplösningen Hockeyettan Södra – Nu ska det avgörasDå återstår det tre omgångar av södra ettan och nu är det dags att presentera mina tankar kring upplösningen. Chansen till Allettan får ni i form at trafikljus.

 

   IF Troja/Ljungby: 

Ni vet vad som hände i Nybro i lördags. Troja kom dit med trampande elefanter, ett fullfjädrat krossverk och en inställning som tog Vikings på sängen. Troja gjorde ett statement som hette duga. Nybro såg helt plötsligt förlamade ut. Man tog därmed över förstaplatsen och sitter i förarsätet inför avslutningen. Återstår gör KRIF (b), Vimmerby (h) och Hanhals (b). Tre matcher man absolut kan vinna. KRIF är en motståndare som Troja brukar få täta matcher mot men också med sig poäng. Vimmerby är inte samma spöke längre och Hanhals är ett lag Troja vinner nio matcher av tio mot. Med andra ord så talar det just nu också för att Troja kommer vinna serien – och snuva Nybro på den. För Troja har ett aningen enklare schema framför sig och man har en extrapoäng i målskillnaden.

 

   Nybro Vikings:

Som sagt. Näsbrännan man fick i lördags har en bitter och sur eftersmak. Men om man kommer till match utan att ge 100% i varje situation så blir betalningen ofta bittermandel och ättika. För övrigt har Vikings varit stabila säsongen igenom. Dock tror jag man får svårt att vinna serien även om det är hur spännande och tight som helst. Kvar på schemat står Halmstad (h), HC Dalen (b) och Mörrum (h). Till synes kanske lättare motståndare än Troja men där finns en hake. Två av dessa lag är inblandade i kampen om Allettan. Därmed finns chansen att man kommer till match med ganska hög motivation. Halmstad måste nästan vinna för att hålla avståndet till Kalmar, så den matchen är inte given. Dalenmatchen känns som den enklare av de tre. Mörrum i sista omgången hänger på om Mörrum är kvar i allettanracet. Man ligger efter men man har den teoretiska chansen. En teoretisk chans som kan blivit praktisk den dagen man åker till Nybro.

 

   Kallinge/Ronneby IF:

Det som kännetecknar KRIF just nu är att man verkar hamnat i en liten formsvacka. Lyckligtvis bör man redan spelat ihop tillräckligt med poäng för att klara Allettan men man är inte helt klara. Det finns en chans att det går åt helsike. Kvar på schemat står Troja (h), Tyringe (b) och Tranås (h). Med andra ord har man två tuffa matcher kvar. Man behöver två poäng till för att vara helt klara och om inte annat så borde dessa fixas i Tyringematchen. Men leker man med tanken att KRIF förlorar mot Troja så kommer kniven lite närmare strupen. Ett scenario då där man vill vinna mot Tyringe för att slippa press i Tranåsmatchen gör att man nog faktiskt kan få lite prestationsångest. Tyringe har trots allt tagit poäng i tre av sina senaste fem matcher. Räknar man dessutom in att KRIF bara lirat hem sju poäng av femton de sista dem matcherna så känns utgången mindre given. Nu tror jag KRIF fixar detta ändå men helt stabilt känns det inte. Det blir ett gult ljus här.

 

   Tranås AIF:

TAIF hade det motigt i seriens inledning. Efter att ett antal spelare lämnat och man nu fått arbetsro så har läget stabiliserats. Det är i alla fall vad man tror. I verkligheten ser det ut som följande. De första tio omgångarna snittar man 1,80 poäng per match. Efter turbulensen har detta ökat till 1,88 poäng. Kvar på agendan hittar vi Tyringe (b), Hanhals (h) och KRIF (b). Det tämligen enkla spelschemat kommer vara det som räddar TAIF från att ens vara nära att missa Allettan. Man behöver tre poäng till (bra målskillnad) för att vara helt klara och det finns inte på kartan att man inte fixar dessa. Med största sannolikhet åker man till Kallinge utan press den 11:e december.

 

   Halmstad HF

Säsongens praktöverraskning vägrar ge upp sin chans på Allettan. För det ska vi göra klart en gång för alla. Hammers är den största positiva överraskningen i Hockeyettan på flera år. Inte bara för att man fortfarande är med i racet men för att man också gör det denna säsong när sex lag har uttalad satsning på Hockeyallsvenskan. Man presterar alltså i tuffast tänkbara konkurrens. Efter att ha avverkat de tio första omgångarna med ren och skär grishockey så hände något. Man slängde grisen och tog på cowboyhatten istället. Laget gick ifrån att bygga läger i egen zon till att köra ren pangpang-hockey. Poängsnittet har också sjunkt från 1,90 till 1,55 vilket vi också ser i tabellen. Man börjar komma obehagligt nära att missa chansen. Kvar på schemat står Nybro (b), Kalmar (h) och Borås (b). Man behöver spela hem sex poäng på dessa matcherna för att klara det på egen hand. Det tror jag faktiskt inte man fixar. Räddningen kan bli att man tar poäng i sexpoängsmatchen hemma mot KHC och sedan får man förlita sig på att övriga resultat går vägen. För Hammers har nog det tuffaste schemat kvar av alla inblandade. Jag tror att de faktiskt kommer missa Allettan.

 

   Kalmar HC

Om Hammers är årets överraskningslag så är KHC raka motsatsen. Man har helt enkelt inte levererat. Det är också därför man försatt sig i denna prekära situation där man inte längre bara kan lita sig till egna resultat. Kvar att möta finns Borås (h), Halmstad (b) och Tyringe (h). Med andra ord har man inte världens tuffaste schema kvar men man måste i princip vinna (iaf två poäng) bortamatchen mot Hammers den 6:e december. Helt upplagt för prestationsångest i den matchen. Kalmar kommer ha allt att förlora medans Hammers har allt att vinna. Spontana känslan säger att de kommer fixa det. Detta trots ganska usel form och tämligen blandade prestationer. Helt klart finns spetsen i laget men man verkar inte riktigt fått ihop ”laget” denna säsong. Men ett bud ska läggas och jag tror KHC kommer dra det längsta strået istället för Hammers, men jag är bara cirka 10% säker i detta uttalande. För KHC har ju faktiskt allt att förlora.

 

   Mörrums GoIS IK

Mörrum har fått ihop det på slutet. Man är seriens femte bästa lag från omgång tio. Man behöver ta in fem poäng på Hammers för att nå Allettan. Kvar på schemat står Vimmerby (h), Borås (h) och Nybro (b). Med andra ord kan scenariot vara så att i sista omgången är man förbi Hammers – om Hammers förlorar både mot Nybro och Kalmar – vilket inte vore otroligt. Man har som sagt inte det tuffaste schemat kvar med tanke på att Nybro redan är klara för allettan och sannolikt inte heller kommer komma heltända till den matchen. Vilket de riskerar att göra mot Hammers med tanke på att Troja förnedrade dem. Självklart är det så att det är en hel del resultat som måste gå Mörrums väg för att det ska lyckas Samtidigt är de resultaten i högsta grad rimliga att gå just i Mörrums fördel. Därför ska vi inte räkna bort GoIS riktigt än. Jag tror faktiskt man har chansen att pressa sig förbi Hammers. Det stora frågetecknet kommer vara om KHC lyckas tappa en poäng hemma mot BHC eller Tyringe. Ja, som ni märker så är GoIS chanser ändå små och man är lite för beroende av andra resultat för att det ska gå. Man kommer nog sluta på en sjätteplats med någon enstaka poäng upp till KHC.

 

   Vimmerby HC

Ja, den teoretiska chansen lever men det är också allt. Inte nog med att man måste vinna alla kvarvarande matcher. En drös resultat måste också gå lagets väg. Vi pratar om så många resultat att det är mer omöjligt än Harrisburg som i sin tur var omöjligt. Med andra ord är det kört för årets upplaga av VHC. Kvar på schemat finns Mörrum (b), Troja (b) och Dalen (h). Samtidigt så kräver det att Mörrum och Halmstad förlorar alla sina matcher. Kalmar får bara ta de tre poängen som finns att hämta mot Hammers. Dessutom måste man plocka in 10 mål i målskillnad, eller så. Som ni märker är det bara en teoretisk chans som återstår.

 

   HC Dalen, Borås HC, Hanhals IF och Tyringe SoSS

Dessa lagens enda chans till Allettan är att Troja, Nybro, KRIF, Tranås, Halmstad och Kalmar går in konkurs – inom tre omgångar. Ändå skulle inte det räcka för Tyringe som skulle sluta sexa. Dessa fyra lagen är sedan tidigare klara för Fortsättningsserien Södra efter jul. Mest anmärkningsvärt i detta gäng är Tyringe och Hanhals insatser. Man har bara vunnit en match på ordinare tid, vilket är ett ordentligt underbetyg. Borås och Dalen kommer i alla fall undan med någon form av heder – även om Dalens ambitioner nog var lite högre än så här.

 

Det vi lärt oss av detta är att de sista två platserna till Allettan kommer stå mellan tre lag. Jag stoppar in KRIF, KHC och Hammers i denna fajt. Det vore en stor överraskning om KRIF inte fixar det men där finns också en del varningssignaler. Utav Hammers och KHC så kommer kalaset förmodligen avgöras den 6:e december. Vinnaren i den matchen kommer spela Allettan efter jul. Vi kan ju då lugnt säga att den matchen kommer vara den viktigaste i hela årets höstserie.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!