Matchanalys: Grums IK – IF Troja Ljungby

Ingenting talade för Grums denna kväll. När Grums själva talat färdigt hade man bärgat sin första poäng i Allettan Södra.

Det finns betydligt mer smickrande saker som hockeyspelare än att åka till Billerudhallen i Grums. Bara vägen dit ger vilken människa som helst kalla kårar. Efter Jönköping återstår bara 25 mil av väg som Trafikverket helst vill glömma. Efter Jönköping finns bara orter som inte ens Skatteverket hittar till. Efter Jönköping återstår bara pappersbruk, raggarbilar och dassiga hamburgerhak.

Inte konstigt de flesta är på dåligt humör när de kommer fram. För det var exakt det Troja var under matchen. Man var på dåligt humör. Inte blev det heller bättre av Grums respektlösa spel och attityd som drev den ena kilen efter den andra in i Trojas glädjelåda.

 

Första Perioden:

Troja inledde piggast. Man fick omgående Grums på hälarna och visade att man var där för att vinna. Man forcerade helt enkelt de två första byterna. Denna iver förbyttes dock snabbt när Gustaf Berling drog på sig en tvåa för hooking.

Grums hade ju inte gjort sig kända för att spruta in mål. På tre matcher hade man inte lyckats producera mer än ett mål. Ikväll blev det annorlunda. Man behövde bara fem minuter för att göra sitt första. August Lundqvist skickade in 1-0 i PP, efter 05.31, och gav Grums ett utmärkt utgångsläge. Detta var också läget då Troja började fundera på sin egna utgång i denna match.

Efter Grums ledningsmål var Trojas fart och fläkt som bortblåst. Grums, däremot, vaccumförpackade in köttmuren på röda linjen och gav inte Troja något som helst utrymme att ta sig igenom mittzon med fart. För vad det något som Grums verkligen behärskade i denna match så var det köttmuren. Till synes hade det utgått order från högsta ort att ingen spelare fick åka över rödlinjen om inte laget hade puckkontroll. Och så såg det ut resten av perioden.

Det hände faktiskt inte så mycket mer än någon enstaka halvchans åt båda hållen. Troja försökte men fastnade i muren. Grums försökte men vägde aningen lätt mot Trojas backar. Således fick inget av lagen någon större ordning på spelet.

Skott: 10-8

 

Andra Perioden:

Om första perioden var av karaktären ställningskrig så blev andra perioden samma fast utan ställning. Nu kom känslor och frustration upp – speciellt från Trojas sida.

Det hela började när Axel Lundqvist fick två minuter för en tripping. Är det något som Grums borde scoutat så var det att inte ge Jonatan Nielsen fritt skottfält. För det var precis det man gav honom. Efter 21.28 klev han in i handlingen och dundrade pucken igenom Martin Svedberg i grumskassen. När Nielsen får läge att avlossa slagskottet från 10 meter så kan man inte rädda som målvakt mer än om Nielsen skjuter på en. Det gjorde inte Nielsen. Han sköt mellan benen och där hann inte Svedberg täta. 1-1 på tavlan och ny energi i matchen.

Det var väl nu som de flesta började tro att Troja skulle ta över och ta hem segern.

Så blev det inte. Anton Zachrisson gav – åter igen – Grums ledningen efter 26.50. 2-1 var ett faktum

Det var nu som Lukas Söderlund klev in i handlingen. Lukas kan bli nåt alldeles extra. Lukas är något alldeles extra. 18-åringen har en härlig attityd, vågar ta för sig, skjuter ganska bra och skyr inte att småjäklas med motståndarna. Detta fick Anton Johansson erfara.

Lukas dumpade pucken, i full fart, förbi Anton i mittzon. Sedan kom det klassiska att Anton gav igen med en halv interference för att få ner Lukas fart. I duellen som uppstod så kom Antons klubba aningen högt och Lukas såg läget att få med sig något. En lätt touch i ansiktet gjorde jätte- jätteont och Domare Wessner hade inte mycket val än att straffa Anton för detta. På vägen mot de ensammas bås så lyckades Lukas att både få Anton arg och dessutom åka jämte honom halva sträckan till båset och skratta. Anton såg inte glad ut.

Grums presterade egentligen ingenting i det efterföljande powerplayet. När sju sekunder återstod av detsamma så tappade Trojas Johan Malmborg balansen vid egna blålinjen och lyckades i fallet dra med sig sin motståndare. Grums tog timeout och smidde planen för det efterföljande fem-mot-tre-spelet. Pucken släpptes och sex sekunder senare stod ovan nämnda Lukas Söderlund och pangade in 3-1 till Grums. Man kan säga att han nästan fixade ledningsmålet på egen hand genom 80% kaxig attityd och 20% kvalitétsavslut vid Anton Svenssons vänstra stolpe.

Efter detta var det inga glada miner hos trojaspelarna. Dock desto muntrare i grumsbåset.

Det var någonstans här som man kunde se skillnaden mellan vilja och kvalité. Grums spelade hela matchen på vilja. Troja var mest sura på Grums spelsätt.

Det resulterade i en reducering. Tobias Törnqvist gav sig bara *** på att pucken skulle in. 34.15 in i matchen bröt han över blå och avlossade sitt ganska medelmåttiga skott. Martin Svedberg svarade med ett ganska medelmåttigt räddningsförsök vilket bara gynnade Troja. 3-2 på tavlan och ny energi i laget.

Cirka tre minuter senare hade Mikael Roslund fixat kvitteringen. 37.32 in i matchen fick Svedberg än en gång kapitulera och de två sista minuterna av perioden hängde det fler trojamål i luften.

En period som i sin helhet faktiskt gick till Troja.

Skott: 9-16

 

Tredje Perioden:

Det var nu alla satt och väntade på avgörandet. Troja körde och försökte men fastnade allt som oftast i Grums uppställning om fem spelare inom en kvadratmeter mellan egna blå och röd. De gångerna Troja lyckades ta sig igenom detta så kollapsade den grumska muren ner i egen zon där man ställde upp kvadratmetern framför eget mål och på så sätt höll Troja på utsidan och effektiv blockerade alla skott och inspel.

Förvisso fick båda lagen möjlighet att avgöra men samtidigt så smög sig känslan på att båda lagen ändå var lite nöjda med en poäng. Bäst läge fick Mattias Åkesson som sköt så lite utanför att man hade fått mäta in pucken med bladmått för att få veta avståndet till stolpen.

För övrigt så var inte tredje perioden någon större höjdare om än på poäng till Troja som faktiskt försökte spela hockey.

Skott: 10-15

 

Förlängning:

Det var förvånansvärt hur lite man kan producera i tre-mot-tre. På fem minuter åstadkom inget av lagen någonting. Bäst på att göra ingenting var i detta fallet Troja som mest såg tröttkörda och oinspirerade ut. Grums hade i alla fall kvar lite av sin kaxiga attityd.

Skott: 0-1

Totalt: 31-44

 

Straffar:

Det dåliga spelet från tredje perioden och förlängningen togs med in i straffavgörandet. Det tog hela tolv omgångar att utse en vinnare. Johan Lindholm bröt till slut mönstret att åka åt höger för att sedan missa – vilket 20 av 24 straffläggare gjorde. Har nog aldrig sett sån bristande fantasi i en straffläggning som denna. 20 försök gick just till så att spelaren drev åt höger för att sedan komma in och missa med avslutet från två meter. Alexander Edström bröt detta mönstret en gång då han gav Troja ledningen med en straff som var en direkt kopia av straffen mot Tranås.

Alexander Edström, Johan Lindholm och Henrik Messfeldt är de enda som inte ska skämmas över sina straffar. Resten av spelarna borde gå ut med en officiell ursäkt i respektive lags lokaltidning. För så dåliga var resten. Ingen glöd eller vilja att bli matchvinnare. Man hoppade in på isen och såg ut som om man mest ville komma där ifrån. Uruselt faktiskt.

GWS gick till Johan Lindholm i omgång 12 och därmed knep Troja bonuspinnen.

 

Sammanfattning:

Motivation slår klass. Även denna kväll. Troja har kvalitén att avfärda ett lag som Grums utan större problem. Men när man lägger fokus på att vara oinspirerade samt frustrerade över motståndarnas defensiva uppställning så slutar det oftast inte så bra.

Grums spelade helt efter sina förutsättningar. Man vet att om man ska ta några poäng i denna serie så kan man inte bjuda på skönspel. Det gjorde man inte heller denna kväll. Man bjöd dock på en härlig inställning och en fräck attityd.

Flaggskeppet för detta var Grums Lukas Söderlund. Något säger mig att han inom kort kommer få chansen i Hockeyallsvenskan. En yngling med attityd, spelsinne, bra skridskoåkning och ett vettigt skott. Dessutom i perfekt ålder för att få chansen högre upp.

Troja ska bara ta den långa vägen hem och vila upp sig inför matchen imorgon där nya poäng måste hämtas in.

Grums ska fortsätta med sin attitydstinna köttmurshockey, för det kommer ge laget ett antal poäng i denna serie. Sen är bara frågan om det kommer räcka till play-off eller inte. Men det kommer vara den egna inställningen som i så fall kommer avgöra deras egna fall.

För övrigt så var det djup ironi i ingressen med raggarbilar och hamburgerhak.

 

Betyg:

Grums IK

⇑⇑⇑

⇑⇑          Lukas Söderlund, Johan Ekgärds

⇑            Henrik Messfeldt

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑         Tobias Törnqvist

⇑            Simon Morberg

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

2 thoughts on “Matchanalys: Grums IK – IF Troja Ljungby

 • 10 januari, 2019 kl. 19:32
  Permalänk

  Det är stor underhållning att läsa dina kommentarer. Jag kan uttrycka det som att vi har en ny Christian Olsson i denna Mr Troy.

  Svar
  • 11 januari, 2019 kl. 11:53
   Permalänk

   Jag tackar för denna trevliga feedback

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!