Matchanalys: Halmstad Hammers HF – IF Troja/LjungbyVarken Hammers eller Troja gör någon av sina mest välspelade matcher. För det epitetet kan vi inte ge denna match. Men vi kan ge matchen epitetet spännande och publikvänlig. Troja och Hammers bjöd på en av säsongens mer rafflande matcher. 3850 åskådare fick bevittna detta spektakel till underhållning och få kunde lämna arenan med en besvikelse över dramatiken.

 

Första Perioden:

In på banan kommer ett taggat Hammers. I de fem första bytena så har drar man upp en energi som skickar Troja halvvägs till nödslakten. Ja, det är såpass illa att det inte varit ologiskt om Hammers fått ett tidigt ledningsmål.

Men som vi alla vet så är det inte alltid som dessa startforceringarna leder till mål. Det gjorde det inte i denna matchen heller. När energin hade lagt sig en aning så blev också spelet lite jämnare.

Efter 04.25 drar Hammers Tom Johansson på sig kvällens första tvåa. Det tog Troja 55 sekunder att ta ledningen. Victor Romfors smäcker in 0-1 efter 05.20 på en ganska trevlig macka från Sebastian Hansson, som stod parkerad djupt ner och nära Crespin i Hammerskassen. Detta efter att Troja faktiskt fick till ett ganska vettigt powerplay.

Som ni vet kommer sällan en olycka ensam. Det tog inte ens tre minuter till innan en av kvällens giganter – Sebastian Hansson – hade fixat fram 0-2 till Troja. Hansson får styra in pucken efter att Daniel ”Trucken” Karlsson tagit några isprinsesseskär in i Hammers zon. Tvåmålsledningen till Troja var ett faktum efter 08:00.

Efter detta tog faktiskt Troja över matchen mer och mer. Man skaffade sig en bra kontroll på händelserna och fick Hammers att köra fast i Trojas mittzonsmur i nästan halva matchen. Så långt så vädrade de tillresta Trojasupportrarna jackpott på kvällens V75:a.

 Andra Perioden:

Men så var det saken med att räkna ut årets realag – Hammers. De har en otrolig förmåga att gå från uträknade till inräknade i de flesta matcher. Trojas Felix Wermelin drar på sig en tvåa i andra periodens inledning. Han hinner bara få in skridskoskenorna på isen innan reduceringen är ett faktum. Melker Iversen är sist på pucken, efter 24.08, och ger matchen ny energi. 1-2 på tavlan och matchen var i högsta grad levande igen.

Efter reduceringen så fortsätter Troja spela klokt. Man ger inte hemmalaget någon större kontroll på matchen. Snarare så fortsätter Troja att spela sig igenom bra över blålinjen och skapar en hel del bra målchanser mot Crespin.

Vi ska dock inte glömma bort att Hammers också kunde spela hockey. Skillnaden var att Hammers i denna del av matchen faktiskt får jobba hårdare för sina chanser. Med andra ord så gav Trojas tråkspel utdelning.

Sebastian Hansson är ingen lång spelare. Sebastian Hansson är snarare så kort att när han slänger sig så blir han om möjligt ännu kortare. Därför vet ingen än idag hur han kunde slänga sig fram och peta in 1-3. Crespin trodde han hade koll på pucken men av någon anledning förblir den oblockerad vid hans vänstra stolpe. Hansson ser detta och vräker sig fram likt en skolteater som sätter upp en rent obegåvad version av Svansjön. Hansson lyckas i alla fall få klubbspetsen på pucken och 1-3 på tavlan efter 34.53. Fram hit så var resultatet faktiskt ytterst logiskt. Troja var bättre – framför allt i mittzon.

Men så var det saken med att räkna ut och räkna in. Med de bristande mattekunskaper Hammers har i år så var det inte färdigräknat än. 2-3 fixar Willam Berg in efter 38:56. Ett välförtjänt mål då Hammers faktiskt vaknade till liv efter Trojas tredjemål.

Någon som inte kan räkna alls är Trojas Tobias Törnqvist. I första perioden får han – faktiskt helt oförklarligt – med sig en Hammersspelare till utvisningsbåset efter en roughing där Hammersspelaren inte gör ett skit. Med två sekunder kvar av perioden åker Törnqvist 10 meter ner till Hammers målgård – helt jävla oförklarligt – och börjar veva. Belöningen för detta blir ett nytt powerplay för Hammers. Det är inte första gången vi ser denna typen av idiotiska utvisningar från Törnqvist sida. Utvisningar där det slår slint i huvudet trots att han borde kunna räkna ut att det är genomgående totalt idiotkorkat att dra på sig en fighting i offensiv zon när matchen står och väger. Hade jag tränat Troja hade Törnqvist fått sitta i spelarbussen och lösa medelsvåra sudokun samtidigt lyssnande på Håkan Hellström – resten av säsongen.

 

Tredje Perioden:

Hammers får alltså inleda tredje med powerplay. Det tar också bara fram till 40.59 innan kvitteringen är i hamn. Hugo Johansson heter den lyckliga själ som får äran att göra 3-3 efter 40.59.

Således har Troja åter igen lyckats tappa en tvåmålsledning på ett fullständigt onödigt sätt. Denna gången beroende på en alldeles fantastiskt korkad utvisning. En utvisning som kunde kostat Troja alla tre poängen.

För efter detta börjar Troja uppträda mer stressat. Man ligger på hårdare vilket bara resulterar i flertalet numerära spelvändningar för Hammers i tredje perioden. Utan en bra spelande Anton Svensson så hade Troja i detta läget torskat matchen.

Troja var inte ofarliga i tredje men Hammers var det laget som fick det bästa chanserna. Åtminstone fram till matchminut 50 ungefär. Det var först då som Troja började uppträda med defensiv pondus. Eller om man så vill så kunde man börja ana att Hammers inte heller ville riskera att tappa alla tre pinnarna.

Efter 53.42 kommer också 3-4. Carl-Johan Sjögren köttar till slut in pucken bakom Crespin, efter att Kevin Karlsson – också bra för kvällen – satt fart på sina korta ben och gjort en långsväng ner bakom hammersmålet. När Carl-Johan till slut får pucken på bortre stolpen så vevar han tills trissan ligger rätt sida mållinjen.

Efter detta börjar Hammers åter spela för kvittering. Det är inte utan man stundtals lyckades få den stolta trojanska hingsten att uppträda som en nervös vallack. För chanser saknades inte. Men skotten som kom hade samma spridning som kulorna i Thore Skogmans låt, Älgjakten. Det gick åt alla håll utom i mål.

En trend man sett på senare år är att tränarna rycker målvakterna tidigare i matchen. För ett decennium sedan så skulle man vänta tills det var 30s kvar. Nu ser man ofta att de rycker målisen med ett par minuter kvar. Det gjorde Hammers denna kväll. Man skapar sig också ett hyfsat tryck mot Troja. Inget snack om det.

Dock gick det som så många gånger tidigare att matchen punkteras med en ENG. Carl Ernstig gör sitt första mål på säkert 450 matcher när han slår en misslyckad icing i mål efter 59.08. Kanske inte helt sanningsenligt men Carl gör i alla fall sitt första mål i Allettan och får belöning för sitt ypperliga defensiva arbete.

Resten av matchen spelas helt enkelt sedan bara av.

 

Sammanfattning:

Det var inte en välspelad match. Det var inte lirarnas match. Det var viljornas match. För underhållsvärdet var högt när vi fick se både spänning och dramatik. Det var en match som trots allt kunde slutat med Hammers som ägare av det längsta strået. Denna gången var dock marginalerna på Trojas sida.

Resultatet gör nu att ungefär alla topp-fem lagen i serien också kan vinna den. Hammers har nu fått fyra skogstokiga hyenor som jagar dem – endast några poäng bakom. Hammers har fortfarande allt i egna händer men samtidigt ett par ganska tuffa matcher kvar. Men chansen finns i högsta grad att ta hem seriesegern.

Troja, Huddinge, Nybro och BoIS är de omtalade hyenorna som nu är beredda att gå över lik för en tugga på Halmstads hammare. Om de lyckas kommer avgöras i de tre avslutande omgångarna.

 

//  Mr TroyDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!