Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Grums IK

Matchen är nu över. Det blev som befarat. En betydligt jämnare match än vad det borde blivit om hemmalaget varit på mental toppnivå. Visst skaffade man sig en behaglig 2-0-ledning men den spelade man bort lika effektivt genom att sitta av en massa tid i utvisningsbåset. Grums var inte sena att utnyttja detta.

Ett scenario som gav upplägget till en rafflande match. En match där framför allt Troja visade upp vissa stressrelaterade sjukdomar då man emellanåt tog lite konstiga och överilade beslut.

 

Första Perioden:

Det började väl egentligen på samma sätt som vi är vana vid. Troja tar lite kommando i matchen och får med sig ett tidigt powerplay. Redan efter 02.36 drar Grums på sig sin första tvåa när Simon Ericsson får bota för den tripping han fixade till.

Det fortsatte väl egentligen på samma sätt som vi är vana vid. Troja tar fram ett lika mediokert powerplay som man haft de senaste matcherna. Med den lilla skillnaden att i samma ögonblick som Simon återbeträder isen så klappar Hampus Olsson in 1-0 till Troja. Detta efter 04.41.

Här såg väl de flesta möjligheten att Troja nu skulle ösa på och gå för tvåan. Ack som man bedrog sig.

Grums hade inga planer på att låta en sådan nätt motgång som tidigt insläppt mål på bortaplan förstöra deras försök. Man gjorde faktiskt ganska bra perioden igenom att checka sådär lagom hårt på Troja. Långt ifrån den köttmurshockey som de presterade senast.

Troja var faktiskt tämligen uddlösa i hela perioden. Javisst förekom någon halvchans men något riktigt tryck presterade man inte.

Egentligen var det bara två saker som utmärkte lagen i första perioden. För det första så var det två lag som ansträngde sig för att minimera misstagen. För det andra så var det nog nytt rekord för Troja i antalet avlossade skott. Fem trissor mot mål, i en period, på hemmaplan är sannolikt nytt världsårsbästa för laget.

Grums, däremot, körde mer respektlöst och fick iväg dubbelt så många.

Skott: 5-10

 

Andra Perioden:

Andra perioden rivstartade med Mattias Åkessons mål i powerplay. Något man inte är direkt bortskämd med men som kom väldigt glädjande. Redan efter 20.36 hade han fixat in 2-0 efter pass av Alexander Edström och Johan Lindholm.

Ett mål som borde lyft laget.

Istället, som hänt en hel del gånger innan, så slappnar man av och åker på en omgående reducering. Med 21.18 på uret, så fixar Grums reduceringen genom hela Värmlands nya kelgris, Lucas Söderlund. Ett mål som faktiskt inte kan anses helt orättvist i det läget.

En ännu trevligare chans till kvittering kom efter 27.42 när Daniel Trucken Karlsson får 2+2 för hög klubba. Fyra hela minuter för Grums att fixa fram ett mål. Resultatet blev att Troja pressade ner pucken i Grums zon och dessutom var hårfint ifrån att få ett två-mot-noll-läge. Dock rann pucken ifrån trojaspelaren.

En halvminut senare – även detta i BP – så får Johan Bagarn Andersson nästa chans. Ett halvt friläge mot Martin Svedberg utmynnar inte i mål endast för att Bagarn idag har fått ett skott som är överjäst.

Men, efter 31.29 får så till slut Anton Rask på en riktig raket. Kvitteringen är fixad när Truckens andra tvåa räknas ner. Rask hänger faktiskt dit den riktigt galant med ett direktskott på Jesper Norbäcks passning. Det var kvalité i det avslutet.

Dock lyfte sig Troja en aning efter kvitteringen och man började få lite mer press ner mot Grumsmålet. Dock med det klena resultatet att man blev hållen på utsidan, utan egentlig chans till att ta ledningen. Alexander Edström vaskade fram en chans på egen hand efter 46.30 men som sig bör med det självförtroendet som finns i laget så valde Hampus Olsson att skjuta tillräckligt brett för att inte riskera att ta ledningen.

I samma powerplay väljer dessutom Johan Lindholm att ta det säkrare före det säkraste och skjuter ännu bredare än Hampus när väl han får chansen. Safety first som man säger.

Som helhet en smått rörig period där Grums hanterade situationen bäst.

Skott: 18 – 10

 

Tredje Perioden:

Troja inleder sista akten respektfullt. Man nålar fast sig på Grums planhalva och skapar lite halvchanser ur detta. Bred och bredare kan alltid bli bredast vilket Hampus Olsson bevisade, efter två minuters spel, när han sköt vidunderligt brett på den chans han fick. Som jag skrev för någon vecka sedan så är det kanske bättre att skjuta löst på mål än hårt utanför.

Efter de fem inledande minuterna med ett bättre fokuserat Troja så kom Grums mer och mer in i perioden. Trojas Truck bjöd Grums på en ypperlig chans att ta ledningen då han oförklarligen valde den svåra och farliga vägen in framför eget mål.

Lyckligtvis var ju kvällens tema att skjuta brett och så gjorde även grumsspelaren.

Den som trodde att Johan Lindholm skjutit slut på sina breda skott för kvällen blev besviken efter 52.20. En sällsynt chans för Troja förvaltar Elias nämligen genom att – ja, ni vet vid detta laget.

54.53 på klockan så kom äntligen något som varken var brett eller löst. Hampus Andréen visade inte bara vart skåpet skulle stå. Han avverkade skog, sågade brädor, hyvla, spika, plugga och fanéra ihop hela jäkla skåpet själv på ett sätt som hade gjort Kamprad både tårögd och konkurrensmässigt förtvivlad.

Ett förlösande ledningsmål där man såg lättnaden som spred sig genom hemmalaget när pucken seglade in, och en stor sten lämnade det trojanska oket och 3-2 lös vackert på resultattavlan.

Efter detta hitta Grums gaspedalen. Nu skulle det forceras framåt och man skapade ett antal vassa skott mot Ragnewall i hemmakassen. Visst fick man till ett och annat höstlöv i närheten av Ragnewalls stolpar men inget där hjärtat slog en oväntad frivolt.

Istället slutade det som det brukar med sex utespelare. Hampus Andréen skickar iväg pucken och punkterar matchen genom 4-2 i hemmalagets favör och tillika gör sitt andra mål för kvällen.

Skott: 17-11

Totalt: 40-31

 

Sammanfattning:

Svårt att dra några stora växlar ur denna match.

Grums visade upp varför man stjäl lite poäng då och då. Man uppvisar en trygg stabilitet bakåt under stora delar av matchen. En stabilitet som kommer fälla fler motståndare än vi nog anar. Kanske till och med så man till slut luggar Hanhals på playoffplatsen.

Troja, däremot, kommer undan med blotta förskräckelsen. Man övertygar inte på något sätt utan ser snarare lättade ut när Andréen lyckas få in ledningsmålet i tredje. Det går helt enkelt ganska tungt rent mentalt för Troja just nu. En förlust idag och krisen hade varit total och där vissa säkert hade börjat ventilera tränare Forsbergs avgång.

Nu blev det vinst och man skaffade sig lite andningspaus och utrymme för att hitta tillbaka.

För om Troja hittar tillbaka till den period man visade upp i höstas – ja, då blir man en ganska seriös utmanare till Hockeyallsvenskan i vårkvalet. Kvalitén finns där under lagets ljusa stunder.

Vi är väl alla överens om att det i så fall är bättre att ha svackan nu är senare.

 

Betyg:

Grums IK

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑           Martin Svedberg, Anton Rask

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑           Carl Ernstig

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

2 thoughts on “Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Grums IK

 • 30 januari, 2019 kl. 21:38
  Permalänk

  Hej du menar väl Johan Lindholm Elias lirar i en annan serie?

  Svar
  • 31 januari, 2019 kl. 02:00
   Permalänk

   Helt korrekt. Skyller på skit bakom tangenterna.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!