Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Halmstad HFDet blev en ny vilda västernmatch för Hammers. Nio mål förr i denna drabbning till slut. En match som faktiskt var ganska underhållande – framför allt för hemmapubliken. En hemmapublik som har två saker att tacka Hammers för. Dels att de tog fram puffrorna och körde runt som ett gäng ivriga pionjärer matchen igenom och att Hammers hade fått med sig sådär 100 supportrar till Ljungby. Detta gav en härlig inramning på matchen.

En stor eloge ska också Trojas styrelse ha (oklart om hela dock var med) som organiserade en klackverksamhet. När ordföranden själv tar tag i saken – och står med på läktaren – så kan man inte annat än ge honom full respekt för detta.

Tack vare allt detta så blev det en trevlig match för alla igår. Som bekant kan inte alla supportrar lämna hallen nöjda och i detta fall blev det en lite tyngre resa hem till Halmstad för de som kom utifrån. Samtidigt tror jag inte de heller är djupt missnöjda med tanke på deras egna insats. Full stöttning av laget matchen igenom och detta kompletterat med att uppföra sig exemplariskt. När alla visar glada miner blir det också en glad stämning i hela hallen.

 

Första Perioden:

Sebastian Åkesson får matchen första chans. Efter att Martin Pärna hade överlistat det pressförsök som Jonathan Nielsen satte fyra meter in i offensiv zon så fick Hammers kontring. Pärna transporterar puck och Åkesson driver mot mål. När den väl avvägda passningen kommer så är Åkesson helt ren mot trojamålet. 0-1 till gästerna efter  01.34 och full glädje på Halmstadsektionen.

Det var väl också det som Hammers hade de första 40 minuterna. För efter detta så var det full körning från Troja och gästerna fick koncentrera sig på försvar. Vilket man gjorde bra tack vare en stabil Anton Malmborg och lite småflyt på det.

Totalt i matchen räknade jag till 4 ramträffar, fem rena frilägen samt fyra omarkerade avslut från slottet (Enberg x 2, Törnqvist och Ericsson). Detta för Troja och borträknade är chanserna det blev mål på. Det säger en del om hur offensivt bra Troja var denna afton. Det kunde runnit iväg mer.

08.52 får William Romfors ett friläge. Han försöker dra Malmborg åt höger men får inte den lucka han söker. Pucken tar istället höjd som en död padda och ramlar ner på målgårdslinjen. Hammersbackarna försöker få bort pucken men en framstörtande Hampus Olsson vinner den duellen med en tiondel eller så. Kvitteringen klar och matchen utjämnad.

Troja vinner skotten med 9-4. Utöver detta så sköt man sannolikt lika många skott med felaktig riktning. Det säger en hel del om matchbilden i första. Troja var bättre och tyngre framåt och Hammers fick fokusera på försvar.

 

Andra Perioden:

Oliver Lexenberg missar en rensning i egen zon. Pucken han ska dra bakom eget mål och upp i rundeln blir alldeles misslyckat lös. Oscar Öhman snappar upp den pucken och serverar in den till Mattias Åkesson som gör 2-1 efter 24.17. Otur för Oliver att det just är Trojas kanske två starkaste offensiva kort som får denna chansen. Inte för att detta påverkade matchens utgång i sin helhet men den psykologiska biten ska nog inte underskattas.

Om första perioden gick till Troja så gick andra perioden ännu mer till Troja. Ja, den gick så mycket till Troja att Hammers stundtals hade stora problem att freda sig. Troja fick tre omarkerade avslut från slottet. Enberg fick två lägen samt Ericsson ett. Utöver det hade Ericsson ytterligare en trekvartchans.

Det var också i andra perioden vi fick beskåda årets hårdaste stolpskott. Jonathan Nielsen kommer in med fart över blå och får nypa till på rullande puck. Skottet var så hårt att det träffade stolpen redan lite innan han skjutit. Skottet var så hårt att det måste blivit en buckla i pucken. Dock är det ju så att man inte gör några mål på stolpskott men den rena styrkan i detta skott gör att det måste omnämnas.

Hammers tar i denna perioden också timeout för att försöka få ordning på torpet. Det lyckades väl inte alls kan man säga. Men att försöka städa torpet under pågående storm är svårt. Hammers hade nog inte någon större förhoppning om att ens kunna stoppa denna trojanska anstormning vi fick se.

När gästerna dessutom drar på sig två utvisningar inom loppet av trettisju sekunder så gick uppförsbacken från motlut till brant.

I spel 5 mot 3 så drar också Troja in första spiken i kistan. Mattias Åkesson serverar Alexander Edström tvärs över banan. Alexander klappar till direkt och Troja har 3-1 efter 38.00

I det efterföljande 5 mot 4 så sker det igen. Denna gången avlossar Nielsen sin kanon från blå. Malmborg klarar inte hålla pucken utan den retuneras ut till ovan nämnde Edström. Han får slå in 4-1 från i princip samma position som 3-1. Tremålsledning till hemmalaget efter 39.22.

Man kan inte säga annat att det var en välförtjänt ledning. Gästerna ställdes på allvarligt prov i hela andra perioden och fick hela tiden åka runt och släcka defensiva mikrobränder för att hålla siffrorna nere. Men som vi vet, när bränderna blir för många så går det till slut inte längre. Det var också det som hände i fem mot tre. Där någonstans blev alla dessa mikrobränder en enda stor defensiv brandhärd och Hammers fick sen matchen förlorad.

 

Tredje Perioden:

Trenden på slutet är att Troja slappnar av lite för tidigt i tredje. Så även denna match. Hammers får en tidig 4-2 reducering genom Tim Bothén efter 43.03. Hammers får energi av målet och börjar resa sig ur askan. För nu börjar man visa varför man är ett lag som är så svårt att möta. Man har vänt ett antal matcher i sista akten och visste helt naturligt att man också denna afton nu gett sig chansen.

Det blir sedan inte lugnare för Troja när gästerna reducerar ytterligare en gång. 4-3 efter att Melker Iversen målat i powerplay efter 52.03.

Det var också här som Troja började steppa upp igen. Efter detta målet såg man bättre till att hålla gästerna på rätt sida om sig. Inte utan att Hammers hade chansen att kvittera men man kom ändå inte fram så långt att det kändes självklart att de skulle lyckas.

Man satsar på sex utespelare med två minuter kvar. Man lyckas väl egentligen inte få fast Troja i egen zon utan det blir då som det brukar. Hampus Olsson gör 5-3 ENG efter 58.21. Gästerna fortsätter med Malmborg plockad men det tar bara ytterligare fjorton sekunder för Troja att låsa matchkistan för gott. 6-3 genom Karl Olovsson och allt är över.

 

Sammanfattning:

Det blev pang-pang för hela slanten. Bäst på pang-pang var Troja. Gästerna sprang mest runt med blött knallpulver medans Troja kommer över en tunna svartkrut.

För sett till – framför allt – matchens första 40 minuter så var Troja två, tre storlekar större som häst. Vi ska inte förta Hammers insats på något sätt. Det gör det bra matchen igenom men ikväll var det ganska uppenbart att man har en bit kvar om man vill kunna rubba Troja, om Troja har en bra kväll i rinken.

Hammers har dock skaffat sig ett bra utgångsläge att nå Allettan. Detta trots kvällens förlust. Man har Dalen, GOIS och Tyringe de tre kommande matcherna. Efter det Nybro borta som kommer bli en lika tuff match som denna.

Inte osannolikt kommer Hammers vara eller icke vara i Allettan kunna avgöras i hemmamatchen mot Kalmar den 6:e december. I så fall skulle det bli en av de större matcherna som Halmstad spelat de senaste åren. Klarar man Allettan har man dessutom gjort en stor bragd som lag. Kanske den största i Hockeyettan på ett decennium.

För vi ska ha klart för oss att Hammers kvalat nedåt i flera säsonger. Man har en spelarbudget som inte skrämmer någon. Man har ett lag – som på pappret – skulle vara glada om de överlevde ytterligare ett negativt kval. Denna säsongen är man med och utmanar om Allettanplatserna. Detta i en serie som är bra mycket bättre än på många år. Frågan är om det inte kommer vara tuffare att nå Allettan än att spela den. Känslan säger att Allettan efter jul kommer hålla lägre kvalité än Hockeyettan Södra.

Troja är i praktiken klara för Allettan. Endast rent teoretiskt så skulle de kunna missa. Man har tretton poäng ner till KHC med arton kvar att spela om. Inte ens Troja kommer kunna spela ner sig så djupt att man skulle förlora sex raka samtidigt som kanske 17 resultat dessutom måste gå helt fel väg. Det kommer inte hända och därför kan vi gratulera Troja till Allettan.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!