Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Hanhals IF

Likt de omtalade tyska kryssarna så valde Troja denna afton att fortsätta i det spår som de kört i de inledande 15 omgångarna. Man kryssar sig fram i tabellen.

Därmed visar man än en gång att man är ett lag som är svårt att slå men samtidigt ett lag som har svårt att vinna matcher. Att ligga trea i serien med endast fyra trepoängare är både ett bevis på styrka och svaghet. Man förlorar sällan men man vinner inte heller i onödan.

 

Första Perioden:

Men 2908 personer på läktarna så kom Troja ut och dominerade. Man körde över Hanhals i våg efter våg och såg till att motståndarna aldrig kom ur egen zon. Detta är vad jag önskade att jag fick skriva. Verkligheten var helt annorlunda.

Troja inledde osedvanligt svagt i första och lyckades inte med något faktiskt. Hanhals, däremot, stod upp bra och fick föra spelet. Med sju sekunder kvar av matchens första PP så gör också – fullt rättvist – Hanhals 0-1 genom Filip Roos, efter 08.09. Ett mål man verkligen förtjänat.

För Troja var inte bra i första. Roger Forsberg tar timeout efter 11.29 och skäller ut laget på den höga nivån att mer eller mindre hela arenan hör vad han säger. Han sa att de var urusla. Ett uttryck som ändå är att betrakta i underkant. Troja var inte urusla. De var så mycket mer längs med den negativa skalan. Man saknade energi, jävlar anamma, vilja och kämpaglöd.

Faktum är att Troja mest åkte runt och lirade latmaskhockey de första tio minuterna. Sekvensvis fick man också belöning genom sporadiska busvisslingar i första perioden.

Det var egentligen efter timeouten som Troja började hitta tillbaka. Inte för att man tog över matchbilden men man började i alla fall åka skridskor.

Hanhals kunde nämnligen tillräkna sig första perioden på både mål, poäng, spelövertag, vilja och disciplin. Trojas första period var en av de sämsta i år. Skämskudde på den.

Skott: 6-5

 

Andra Perioden:

Bismarck och Tirpitz fick aldrig uppleva känslan av ett vrak som kom till ytan. Troja, däremot, kom ut som ett uppiffat Vasaskepp till andra perioden. Man kan bara spekulera i vad som sades i pausen. Men man kan anta att Forsberg utvecklade betyget usla för hela truppen.

För Troja hade kontroll på hela andraperioden. HIF fick vackert se sig tillbakapressade och man gjorde dessutom situationen värre genom att dra på sig ett antal utvisningar. Ett ganska normalt utfall av att ett lag är spelförande medans det andra är spelförstörande.

Utvisningar gav utdelning till Troja. Lucas Venuto pangade in kvitteringen efter 30.44 i just den spelformen. Kvitteringen var ett faktum och hemmasupportrarna vädrade överkörning. En överkörning som aldrig kom.

För trots att man ägde isen så lyckades inte Troja förvalta de chanser man fick. Eller om man väljer att se det ur Hanhals perspektiv. Man försvarade sig förtjänstfullt.

I hela andraperioden så såg man till att inte släppa in Troja i allt för farliga lägen. Visst hade Troja sina chanser men det luktade aldrig helgrillad katt kring Arvid Söderblom i HIF-kassen.

Andra perioden gick således till Troja men Hanhals gjorde det bra.

Skott: 12 – 5

 

Tredje Perioden:

De som nu trodde att det skulle bli en massiv Trojapress i tredje blev besvikna. Visst hade hemmalaget kontroll men man kom aldrig till de där superheta chanserna.

Visst hade både Roslund och Andréen styrning tätt utanför och vissta hade Nielsen ett par skott som avfyrades med torrt krut. Men inte värre än att Söderblom kunde freda målet.

Närmast kom Mattias Åkesson som fick läget i powerplay. Med sin patenterade dragfösare fick han iväg trissan både högt och lurigt. Söderblom räddade med övre delen av axeln i en situation han inte hade en aning om vart pucken befann sig. Närmare än så kom inte Troja.

Hanhals var i sista akten inte heller ofarliga. Man satte Ragnewall i Trojakassen på mer än ett prov. Närmast kom Mattias Elfström som tvingade Victor att simma runt likt en dioxinskadad knubbsäl i målet medans pucken var på ett helt annat ställe. Dock utan målresultat.

För tredje perioden var egentligen inget annat än tjugo minuter av att ta poäng. Inget lag chansade mer än nödvändigt. Båda lagen var till synes nöjda med de mål som ramlat in.

Skott: 12-11

 

Förlängning:

I förlängningen hände inte mycket mer än att Hanhals fick årets friläge. Ingen har någonsin varit så fri som – oklart vilken – hanhalsspelaren blev. Han var så fri och med så gott om tid att det hann infinna sig dubbel frilägeshybris. Ragnewall avstyrde detta friläge med bravur.

61.32 in i matchen så klev Jonatan Nielsen fram. Efter att ha sökt burskydd så trampade han full fart. Då menar jag verkligen full fart. Först åkte han ifrån Henrik Persson, sedan rundade han Kim Roussakoff, för att till slut komma ensam med Söderblom. När en spelare har sådan fart som Nielsen hade i detta läget behöver man inte vara Datsyuk för att lura målvakten. Det räcker med farten. Nielsen hade denna fart och sprätte därmed upp vinstmålet i Söderbloms högra burgavel.

Ett mål som bara och endast kan tillskrivas Jonatan Nielsen.

Således två poäng in på Trojas konto och en till Hanhals som nu skaffat sig fyra poängs marginal ner mot Grums i fighten om play-off.

Skott: 2 – 1

Totalt: 32 – 22

 

Sammanfattning:

Detta var en match som Troja borde vunnit. Enda anledningen till att man inte gör det är motståndarlagets förmåga att hålla Troja på utsidan.

Första perioden var ett skämt från hemmalagets sida. Sällan har en utskällning från tränaren varit så befogad då Troja var ur-ur-usla. Efter det började det hända saker.

Är det något som Forsberg gör bra jämfört med tidigare tränare så är det just att han tar tag i matchen redan innan det gått för långt. Idag gjorde ha det och där ligger en del av förklaringen till att Troja bärgade två pinnar.

För om man ska se det ur ett nyktert perspektiv – Hanhals hade mycket väl kunnat ta alla tre poängen. Man var såpass disciplinerade ikväll. Troja hade också kunnat ta alla tre poängen om man tagit det obekväma arbetet och samtidigt visat den desperation som krävs för att vinna jämna matcher.

Men så var det det här med enkronasmatcherna. Matcher som man ofta underpresterar i. Så även ikväll. Ett fint plåster på såret är dock att man bärgar två pinnar till slut och därmed klättrar upp på tredjeplatsen igen.

För oavsett hur man väljer att analysera matchen så kommer Troja vara med i tabelltoppen så länge som man plockar poäng i matcherna.

 

Betyg:

Hanhals IF

⇑⇑⇑

⇑⇑              Mattias Elfström

⇑                Pontus Engström

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑                Wictor Ragnewall, Lucas Venuto, Gustaf Berling, Johan Lindholm

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!