Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Hanhals IF

Då är det färdigstädat.

GOT – ARN – DEL – BKK, för 2961 kronor enkel, är den billigaste resan från Göteborg till Bangkok just nu – med avfärd imorgon. Hanhals spelare har efter denna säsong förtjänat sig en lång och trevlig solsemester. HIF har bjudit hockeyettan på en ganska trevlig överraskning när de tog sig till Allettan på bekostnad av Nybro och Kalmar. Ett stort lycka till och kör minst lika hårt nästa år.

Troja städade av matchserien i två raka. Nyckelmatchen var i tisdags då man lyckades knäppa till motståndarna och mer eller mindre halvera deras insatsmoral i kvällens drabbning. För så viktigt var det att vinna i Kungsbacka. Utan den matchen tror jag faktiskt Hanhals hade tagit detta. Troja var bra igår men inte såpass överlägsna att HIF aldrig skulle kunna rubba dem.

 

Första Perioden:

Troja spelade första perioden med lika hög energi som HIF gjorde i sin hemmamatch. Med skillnaden nu – mot tidigare – att avvägningarna vid offensiva blå börjar sitta. Man går inte lika mycket bort sig som man gjort tidigare och där ligger grunden till segern. En mer balanserad press samt snabb transport av pucken ur egen zon gör att motståndarna hamnar på hälarna. Detta gjorde Troja bra i första perioden.

Som ett resultat av hälstående Hanhalsare så får då Ibrahim Khalid en helt ofarlig kontring med sig. Den är så ofarlig att linjedomaren inte vet om han ska låta den fortsätta, blåsa offside eller i värsta fall icing. Den är så ofarlig – när han glider in till höger i zon – att Hanhals utmärkte målvakt står och har ett inre filosofiskt dilemma huruvida ketchupen eller senapen först ska appliceras på korven.

Arvid Söderblom är en riktigt bra ettanmålvakt i sina stunder. Arvid Söderblom var i särklass den spelaren som såg till att Hanhals faktiskt hade en chans att rubba Troja. 07.28 på klockan så kommer då saken som inte får hända i en PO-match. Det får absolut inte heller hända vid 0-0. Ibrahim Khalid lägger mer eller mindre bara en fladderpuck på mål som får en konstig studs framför Arvid och sedan in i mål. 1-0 till hemmalaget på ett ganska dråpligt sätt. Det där var absolut inte Ibrahims svåraste mål i karriären om man ser det till den tekniska nivån.

Dock inte orättvist på något sätt.

För första perioden såg ut så. Troja såg ut att ha mer energi, Troja förde spelet och Hanhals stack upp i icke helt ofarliga kontringar.

Lika mycket korvrelaterad otur som Arvid Söderblom hade vid 1-0, lika stor tur hade Wictor Ragnewall. Hanhals har ett jättekvalificerat avslut i första perioden. En halvlös puck på mål mot en Wictor i obalans, leder till att han får upp armen och lyckas styra pucken upp i ribban och sedan ut.

Det låter kanske som en klyscha – vilket det också är – men en bra målvakt har tur. Ragnewall är just nu en bra målvakt och igår hade han också den turen som hans kollega i motståndarmålet inte hade.

Skott: 18-5

 

Andra Perioden:

Om första perioden var direkt ojämn – sett över 20 minuter – så var den andra perioden betydligt jämnare. Henrik Persson & co ställde till det otaliga gånger för Trojas försvar. Det gånger man lyckades spela sig igenom så stod muren där, mellan stolparna, och var omutlig. Wictor uppvisar ett betryggande lugn i situationerna. En viss skillnad mot i höstas då han många gånger överarbetade rörelserna när han fick stå.

Det här med att snabbt transportera pucken ur egen zon har Troja tagit till sig. Igår fick vi se några försök till genomskärande passningar upp i mitten på banan. Oscar Öhman fick således ett friläge efter att ha tagit en helt perfekt loop kring offensiva blå. Det som denna gången skilde Troja från 2-0 hette Arvid Söderblom. En bra och viktig räddning i det läget.

Hanhals visade upp en större och större vilja ju längre perioden led. Mot slutet tog man faktiskt över den till och med. Man skapade sina lägen men en stabil defensiv från Trojas sida hindrade gästerna från att få gummit över linjen.

Således får man säga att andra perioden inte gick till något lag. Det var ett härligt böljande spel med snabba mittzonstransporter. Eller som man kallar det – publikhockey.

Skott: 8 – 9

 

Tredje Perioden:

Det tog Lucas Venuto en minut och trettionio sekunder att skjuta Hanhals till Bangkok. Gustaf Berling – som tog petningen i senaste matchen på ett bra sätt – visade upp att han är en spelare med det där lilla extra. Det där lilla extra som gör att han kan lägga en räkmacka på kylning och förpassa den till en medspelare med öppet läge. Venuto var adressaten på denna räkmacka. Venuto gjorde inget misstag utan fixade in 2-0 till Troja.

Efter den utökade ledningen förvandlades den Trojanska hästen till lingon. Tre lingon faktiskt. Man började bevaka sin ledning. Inte utan att man fortfarande vågade anfalla men man gjorde det med garanti att täcka hemåt. HIF tryckte på och fick också fast Troja i försvarszon ett några gånger. Dock är det svårt att göra något när Troja i detta läget hellre bara slog sarg ut än att försöka göra något konstruktivt.

Vi ska dock ha klart för oss att det inte var något av lagen som på något sätt överdrev den offensiva eller defensiva spelstilen. Den frejdiga hockeyn fortsatte i den tredje perioden.

Hanhals får sin chans när Trojas Tobias ”TT” Törnqvist drar på sig en tvåa för interference med 7 ½ minut kvar. Dock håller Trojas BP ganska bra klass och Kings kom aldrig sådär svidande nära en reducering.

Eftersom Hanhals säsong började rinna dem ur händerna så gjorde man det enda rätta. Med 2.02 kvar av säsongen fick Söderblom lämna kassen. Ett sista försök att reducera. Det fanns inga direkta tendenser till att Hanhals skulle lyckas med detta vågspel. Man hade inte orken och skickligheten att få fast Troja i sin egna zon så att en sex mot fem skulle ge utdelning. Men chansa måste man.

En som inte chansade när han åkte fram och punkterade tillställningen var Johan Lindholm. 3-0 i öppen bur med 44 sekunder kvar. Tack och godnatt för Hanhals.

Troja fick sedan njuta den sista minuten över sitt avancemang till PO2

Skott: 12-9

Totalt: 38 – 23

 

Sammanfattning:

Hanhals var ingen enkel nöt för Troja att knäcka. Man gjorde det i två raka men att påstå att det var två promenadsegrar göre sig icke. Hanhals är ett frejdigt spelande lag som kan rubba bra lag när de har en bra dag. Man hade två rätt bra dagar mot Troja men man saknar det där riktiga avlastningsvapnet i fler spelare som kan leverera. Just nu är man lite för beroende av några få för att säcken ska kunna knytas ihop. Den skillnaden såg vi i dessa två matcherna. För sett över 120 minuter hockey så räckte inte Hanhals till.

Troja steppade upp från senaste matchen och ställde skåpet där det skulle stå. Det glädjande i dessa två matcherna är att man visar upp en större tonvikt vid försvarsspelet. Man håller sig kompakta bakåt och får inte speciellt många kontringar mot sig. Detta får naturligtvis ett pris. Offensiven blir lidande och vi kanske inte ska förvänta oss att laget kommer ösa in mål framåt.

Dock vinner man inga slutspelsmatcher med en målglad offensiv utan på en benhård defensiv. Det spelar ingen roll om man gör fler mål än motståndaren om man samtidigt släpper in fler.

Mot Hanhals hade man de två komponenterna som krävs för att kanske överleva i play off. Man har en svårforcerad defensiv och en målvakt vars huvud just nu är hetare än Carolina Reaper. För er som inte vet vad en Carolina Reaper är så rekommenderar jag er att googla den innan ni provar den.

 

Betyg:

Hanhals IF

⇑⇑⇑

⇑⇑            Henrik Persson, Filip Roos

⇑              Arvid Söderblom

 

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑           Wictor Ragnewall, Daniel ”Trucken” Karlsson

⇑             Johan Lindholm, Hampus Andréen

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!