Matchanalys: IF Troja/Ljungby – HC Dalen

Då var det klart.

Det som kommer bli en liten sur bulle att tugga på – efter matchen – är det förmodade men ej fullt bekräftade att Dalen fick ett mål felaktigt bortdömt och att Troja fick ett icke-mål godkänt. Allt detta i regi av kvällens huvuddomare Jim Bergqvist. Om han gjorde rätt eller fel kommer han sannolikt att får veta i efterhand men helt klart hamnade han i centrum.Matchen för övrigt då? Ja, det blev en sån där lagom serielunkstillställning med två lag som jobbade olika bra i olika matchskeenden. Det som också är ganska typiskt en serielunksmatch är att laget med mest spets och kompetens brukar ta hem det. Så även ikväll trots att det satt lite hårt inne.

 

Första Perioden:

Troja har för vana att inte göra en klassisk hemmamatchgrej där man kommer ut och tokkör i fem minuter. Man börjar sina matcher ganska samlat och utan att förivra sig. Det var därför som Dalen fick matchens första glödheta chans när Erik Glimberg fick stå ensam i slottet och sikta in sig efter 1.03. Ragnewall stod dock i vägen denna gång.

Detta var också den enda väsentliga chansen som Dalen hade i första perioden, förutom en kastad puck på mål som Ragnewall fick sträcka ut på. För första perioden gick till hemmalaget.

Med 7.24 på matchuret så blir det 1-0 efter ett fint anfall av Troja. C-J Sjögren blir siste man på pucken. Är det någon som ska ha cred för detta mål så är det Martin Fransson. Trojabacken gör sin motståndare runt egen målbur och är den som sätter upp hela anfallet. Utan Martins fräcka dragning och vägval hade Sjögren aldrig fått en puck att lägga in. Därför tycker jag att vi temporärt kan införa tredjeassist i denna match och då ska Fransson ha två såna.

För övrigt så körde hemmalaget på i ganska bra tempo de första tjugo. Eller man kanske snarare ska säga att Dalen var lite bekvämare och levde på att de visste att de hade chansen så länge som det inte rann in ett mål eller två till.

Men sett till spelet som helhet så går inledningen till Troja där hemmalaget hade mersmak på en eller ett par puckar till.

 

Andra Perioden:

Andra perioden var den i matchen som var spelmässigt jämnast. Gästerna hade nog fått sig en uppsträckning i pausen medans Troja verkade spendera pausen med att andas heliumballonger.

För när andra drog igång så var det Dalen som var på topp. Man behövde inte heller vänta speciellt länge på utdelning. Linus Tjulander kvitterar efter halva matchen, 31.16,  och detta helt rättvist. Assist till Näslund och Stjern Svensson. Lite extra rättvist blev det eftersom som man någon minut tidigare sannolikt blev snuvade på ett korrekt mål när pucken studsade runt och igenom Ragnewall. Enligt åskådare var denna puck inne innan Ragnewall hade fått kontroll på den tvålindränkta bananskalsål till puck som han desperat försökte greppa.

Det var också här det började bli lite känslor i matchen. Detta toppades när C-J Sjögren och Martin Jaeden åkte ut två var efter en dubbelsidig fasthållning. Lite oklart ändå hur både kan åka ut för fasthållning samtidigt som båda försöker ta sig loss. Men ibland får man vara med om nya domslut man aldrig sett tidigare. Kramkalaset var dock så fredligt att det inte kunde bli tal om roughing. Återstod gjorde väl en friare tolkning av fasthållning för att ge båda lite tid till nedkylning. En nedkylning som kunde gått åt helsike då Sjögren skällde på Jaeden. Inte för att vara elak utan för att Jaeden försökte sätta sig i fel utvisningsbås. Det hade väl varit ett ypperligt tillfälle för de båda att få spendera några minuter tillsammans och reda ut vad det var som skavde i relationen.

I spel fyra mot fyra så gör Troja 2-1 efter 36.40. Oscar Öhman blir frispelad nere i Elmgrens högra sarghörn, bryter in framför mål och lägger in gummit mellan benen när David särade lite väl tidigt på skydden.

Man kan säga att det ändå hängde i luften på något sätt. Inte för att Troja var bättre i andra utan för att de chanser som skapades kanske var någon procent hetare hos hemmalaget.

 

Tredje Perioden:

Troja gick i pausen på full helium. Dalen smaksatte sina laxsnittar med pepparspray. För när tredje perioden drog igång så var det uppenbart vilket lag som skulle komma att dominera sista akten.

För Dalen började omgående att visa upp en skridskoåkning och vilja som fick Trojas pausheliummissbruk att framstå som korkat. Vilket den i högsta grad var. Utan att överdriva så kan man säga att det nu var Dalen och inte Troja som såg ut som ett topplag.

Det var också efter 44.39 som kvällens andra lustiga situation uppstod. Ja, så lustigt som det blir på helium. Oscar Öhman får på nytt pucken i ett sarghörn och bryter in. Denna gången la han pucken så högt att den från inget avstånd alls går i ribban. Det är här frågan är om den tar i inne- eller uteribban. Oscar är den enda som jublar, det tar ett par sekunder för domare Bergqvist att signalera mål och ytterligare några sekunder innan Dalen börjar inse vad som är i görningen. Om det var mål eller inte lär vi nog få reda på men i nuläget känns det i alla fall oklart. Men 3-1 till Troja blev det.

Inte då konstigt att Dalen blev lite sura. I ren ilska reducerar man sedan inom en minut. Karl Smedberg skickar in 3-2 på assist av Näslund. På något sätt ändå så att karman hann ikapp Troja.

Det var en ganska snäll tillställning ikväll. Dalen får sitt andra PP efter 52.10. Med 53.22 på klockan så kvitterar man. Emil Eriksson drar iväg en handledare som smiter in mellan Ragnewalls armar och ben. Ett mål som inte alls var oförtjänt sett till matchbilden.

Men så var det det där med skillnaden mellan botten- och topplag. Topplag har en jäkla förmåga att hitta sätt att vinna matcher som står och väger. Förutom ett stolpskott så har Troja bara en ordentlig chans i tredje. Jonathan Nielsen och William Romfors sätter upp en snurr i Dalens försvarszon. Det slutar med att Mattias Åkesson får stå omarkerad tre meter från mål och kan ge Troja ledningen efter 54.17. Självklart glada miner i hemmalaget och inte så glada miner hos gästerna.

De sista fyra minuterna av matchen behövs nog inte beskrivas djupare. Dalen körde på och hade flertalet puckar in på trojamålet som utan större problem kunde renderat i kvittering. Men så var det ju saken med den mikroimpotens som Dalen i år har fått i målskyttet. Ikväll skulle den också vara med i avgörandet. För trots bra chanser sån blev det inga fler mål.

 

Sammanfattning:

För andra gången i år så kommer Troja undan med blotta förskräckelsen mot Dalen. Man kanske inte ska be om ursäkt för poängen, sett över tre perioder, men man ska nog vara glada över att man landade alla tre.

Dalen hade förtjänat minst en poäng i denna matchen. Men av samma anledning som jag tidigare nämnde så hittar bottenlag allt för ofta vägar att förlora matcher på de mest orättfärdiga sätt.

För sett till 60 minuter så hade delad pott på något sätt varit den neutralaste utgången. Ett slut som hade inneburit att ingen hade behövt be om ursäkt på något vis.

Troja visar ändå på något sätt upp en stabil serielunksmentalitet. Man vinner men man tar absolut inte i mer än nödvändigt. Något som bra lag oftast inte heller behöver göra.

Dalen har kvalitéer i laget. Det visar man ikväll. Man kör en match som på ett allvarligt sätt stresstestar Troja. Forstätter man med inställningen man visade i tredje perioden så kommer poängen ramla in. Inte för att klara Allettan men för att ge sig själva ett fint utgångsläge i vårens play-off.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Hör gärna av dig på: mr.troy@div1hockey.comDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!