Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Huddinge IK

Då var mastodontmötet i Ljungby Arena över. Det var en match som växlade karaktär flertalet gånger och resultatet speglar inte fullt ut matchbilden. Men för en gångs skull var det Troja som fick sista ordet i denna typ av match.

 

Första Perioden:

Det börjar trevande. Ungefär som två tonåringar på sin första dejt. Ingen vill direkt ta kommandot utan hoppades att motparten skulle lägga första handen på låret för att bryta nervositeten. För den var närvarande de första minuterna. Spelet böljade lite fram och tillbaka utan att något lag tog allt för stora risker.

Efter 09.23 kliver dock slagskottscasanovan Jonatan Nielsen in i handlingen. Han lägger inte bara handen på låret utan går direkt och utan omsvep till grovhångel. Den raket han skickade upp i Rasmus Hedströms vänstra kryss var snabbare än en vigselring som kastas när skillsmässoadvokaterna kommer. Tobias Törnqvist pressar förnämligt fram pucken i tekningscirkeln och serverar Nielsen som kommer glidande in i zon. Hedström sitter fortfarande och dubbelkollar efter hål i plocken.

Men som ni vet. Vår faders vägar är ibland svårtolkade. Det tog nämligen inte mer än dryga minuten för Huddinge att kvittera. Victor Andersson förrättar läget skarpt på Lehmans passning. Ett mål som också speglade matchbilden ganska väl i första periodens första hälft. Tid för kvitteringen skrivs till 10.57.

Det var här som den trojanska maskinen började gneta på. Man tar som vanligt kommandot en bit in i matchen och börjar pressa mot mål. Som vanligt har fader vår herre bestämt sig för att detta spel inte ska vara effektivt. Troja skapar sina chanser men får inte in pucken. Farlighetsmässigt låg Huddinge lika väl till. Ska man berömma Huddinge för något i denna matchen så är det just förmågan att snabbt komma till avslut i anfallszon. Man åker inte runt som någon fastlimmad grävling och försöker göra det snyggt. Man åker raka vägar in och kommer till avslut.

 

Andra Perioden:

Det hela inleds med en tvåa på Troja. Huddinge presterar här ett alldeles fantastiskt uselt powerplay. Ja, det var så dåligt så det får elektriska produkter köpta på Wish att framstå som både brand- och barnsäkra. Men efter powerplayet ändrade matchen karaktär.

Troja tog inom loppet av några minuter en massa väldigt okloka beslut. Beslut som flertalet gånger gav Huddinge spelvändningar. Robin Sjörén förvaltar ett av dem när han ger gästerna ledningen efter 23.11. 1-2 på klockan och här trodde de flesta att Troja skulle återfå någon form av spelintelligens.

Efter ytterligare tokigheter så utökar Niclas Lehman till 1-3 efter 24.34. Tro nu för allt i världen inte att Huddinge bara fick dessa två chanserna. Troja spelade här några minuter med huvudet under armen. En arm som man till och med glömde i omklädningsrummet i pausen. Det var så naivt offensivt att gästerna kunde smaska på en kanelsnurra på egen blå och vänta in Trojas felbeslut.

Således tog också Roger Forsberg timeout i samband med 1-3 för att påpassligt utdela en kollektiv uppsträckning. En uppsträckning som tog ytterligare ett par minuters spel innan den verkade landa.

För efter detta så vände matchbilden igen. Gästerna började backa hem och Troja började spela smartare. Lite av det som vi sett i de matcher de faktiskt vunnit ganska komfortabelt i.

Reduceringen, 2-3, kommer efter 31.16. Karl Olofsson styr in pucken i Hedströms vänstra kryss.

Daniel ”Trucken” Karlsson är ingen av de större målskyttarna. Men någon gång per säsong så brukar han lyckas. Ett bättre tillfälle att lyckas än ikväll får man nog leta efter. Trucken gör 3-3 när han glider in rakt mellan tekningscirklarna och skyfflar puck och halva Huddinge in i målet. Det var liksom ingen större förhandling i det läget. Tid 35.10.

Vändningen skulle sedan fullbordas när Mattias Åkesson drar in 4-3 i powerplay. Matchuret hade nu suckat sig fram till 37.05. Ett mål som faktiskt var förtjänt sett till matchbilden efter timeouten. Troja gjorde här en bra period där man ständigt låg med 5% högre fart än Huddinge.

För övrigt så var Huddinges powerplay ikväll så risigt att Uncle Ben’s ringde och ville skriva leverantörsavtal.

 

Tredje Perioden:

Det var nu vi fick se matchbilden ändras igen. Huddinge fick åter glöd under grillorna och började matcha Troja på ett bättre sätt. Man kom också igenom med tillhörande avslut som mycket väl kunde givit utdelning.

För det var endast en storspelande Victor Ragnewall som gjorde att Troja inte släppte in något mål i tredje. Huddinge sköt puckar från alla tänkbara håll och vinklar. Håll och vinklar som vid flertalet tillfällen ställde till ordentliga problem för hemmamålisen.

Utöver det ska också nämnas två ramträffar för gästerna.

För övrigt så var Huddinges powerplay ikväll så dåligt att en magsjuka framstår som ett lämpligt tillbehör till fredagsmyset.

Det var helt och hållet gästernas period. Som jag nämnde tidigare så lallar inte Huddinge runt utan tar sig in i zon och kommer till avslut. Man gör detta riktigt bra i vissa anfall. Därför kom det som ett slagskott på fotknölen när Oscar Öhman avgör med 5-3 efter 48.29. Öhman får avsluta från slottet och tar hjälp av stolpen för att få in pucken. Vi kan väl kalla det ett klassiskt kontringsmål, som kommer när ena laget ligger på. Vi har sett det innan och vi kommer få se sådana mål igen.

Sista tio så viner puckarna kring Ragnewall på ett oroväckande sätt. Det är med tur och skicklighet han avstyr fyra-fem chanser som likaväl kunde inneburit reducering. En hel del credd till Ragnewall för hans insats ikväll.

För övrigt så var Huddinges powerplay ikväll så kasst att sovjetisk planekonomi framstår som ett genidrag.

 

Sammanfattning:

Troja drar längsta strået och man gör det för att man faktiskt spelar bra och kontrollerat i 56 minuter denna match. Man gjorde det helt enkelt jobbigt för Huddinge.

Dock ska vi åter lyfta Ragnewall som är stor bidragande orsak till att Troja håller undan i tredje. För Huddinge var bra. Det ska vi inte ta ifrån dem. De var som absolut bäst när det tagit sig in i anfallszon och de första femton sekunderna där. Vid de flesta tillfällen – framför allt i tredje – så skapade de något kvalitativt ur det.

För om man ska ta på sig de nyktra porslinsögonen så kan vi nog konstatera att denna match faktiskt lika väl kunde slutat i bortaseger. Men ibland är helt enkelt inte marginalerna med.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!