Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Nybro Vikings IFSvaret på vilket lag som hade vilken sjuka blev enkelt. Troja lider fortfarande av Trojasjukan. En sjukdom vars symptom påminner om en segdragen förkylning. Man är fortfarande inte sjuk nog för att inte få något gjort men fortfarande för sjuk för att få saker helt gjorda. Vi fick se en bekant matchbild där gästerna till synes kom undan med blotta förskräckelsen men faktiskt kom undan med ganska lindriga skador. Men man kom framför allt undan med poäng.

 

Första Perioden:

Det brakar loss så fort pucken landar i isen. Direkt visar båda lagen upp att det kommer krävas en riktig prestation för att vinna kvällens match.

Vikings tar det första initiativet och skapar sig en rad bra chanser. Inte för att man spelmässigt dominerar på något sätt men man kommer lite lättare in med pucken mot mål. Ett initiativ som håller i sig de första sju minuterna och där Troja emellanåt får lite problem med sina uppspel. Lite av samma tendens som vi såg mot BoIS och Skövde. Det verkar ta några minuter innan spelarna vaknar. Det är mer tur än skicklighet att Vikings inte får utdelning under dessa minuter.

Efter minut sju kommer Troja in i matchen och börjar ta över. Man får sekvenser där man stressar fast Nybro i egen zon. Inte konsekvent i våg efter våg men sådär 15-20 sekunder i stöten.

Daniel ”Trucken” Karlssons signum har aldrig varit hans skridskoåkning eller känsliga handleder. Vad han fick dessa egenskaperna ifrån efter 09.39 vet bara vår herre – vars vägar äro outgrundliga. Men i en kort sekvens var det just skridskor och handleder som Trucken hade. Han skär in i banan, rundar en nybrospelare och backhandar in 1-0 bakom Robin Johansson. Förmodligen kommer det dröja många år innan vi får se nåt liknande av Trucken igen.

Efter ledningsmålet tar Troja över mer och mer. Nu börjar den röda maskinen får bra press. En press som utmynnar i 2-0 efter 12.24 när Jonathan Nielsen får glida in som en slagkryssare och dragskotta in trissan bakom Robin. Allt detta efter att Tobias Törnqvist vänt upp och väntat in en framrusande Nielsen.

Med 2-0 på tavlan så återgår lite av kommandot till Vikings. Man får också sin reducering efter 16.08 när Hampus Andréen lägger glidvalla på skenorna, drar runt kassen och hänger in pucken i Anton Svenssons högra hörn. En fin prestation av Hampus och inte alls orättvist sett till matchen.

För det var kanske säsongens mest tempostarka period vi fick se. Det var två lag som körde med öppna spjäll och med fokus på pucken framåt i banan. Ren och skär underhållning.

 Andra Perioden:

Det var väl inte helt oväntat att tempot skulle sjunka en aning till andra. Något som märktes i de inledande minuterna. Spelet också mindre böljande i andra, åtminstone inledningsvis.

Det första intressanta som egentligen händer är att Tobias ”TT” Törnqvist är alldeles för het. En mindre smickrande egenskap han besitter och som kostar honom en hel del tvåor. Efter avblåsning bultar han ner en Viking och domare Bergqvist är inte långsam med att skicka ut honom. Nybro får i detta ett powerplay som man ändå får till hyfsat. Men utdelningen kommer först efter att Fredrik Strömgren dragit på sig en tvåa när han lite för länge ville ha William Romfors klubba.

Vikings har en hel del spelare med en riktigt hög nivå. Fabian Ilestedt är en av dessa. I spel 4 mot 4 är det han som fixar in kvitteringen för gästerna efter 25.16. En spelare av Fabians kaliber får man inte ge dessa lägen.

När TT sedan kommer tillbaka in på banan så har Troja powerplay i ungefär 90 sekunder. Man sätter upp ett spel som skapar en hel del stress mot gästernas målvakt. Inte utan att Robin Johansson fick hålla pupillerna på helspänn då pucken spelades runt på ett härligt sätt. Men det var väl framför allt minuterna efteråt som satte störst avtryck i andra perioden. Troja skapade här en ordentlig press mot Vikings som under långa perioder inte kom ur egen zon. Man kan lugnt säga att Nybro var ordentligt nedtryckta i tubsockorna och med det antal puckar in mot mål som Troja hade så kunde det lika gärna ramlat in något.

Efter minut 34-35 så avtar tempot ännu mer och Nybro börjar orka anfalla. De sista fem minuterna i denna period är också då som man får till lite längre anfall mot Troja. Man får – liksom Troja – in pucken runt mål några gånger och det är inte utan att vissa av inspelen faktiskt var ganska farliga. Här kan man säga att Troja hade lite tur i matchen då hemmakeepern vid ett par tillfällen aldrig såg puckarna som lades in – puckar som lätt hade kunnat slinka in. Kalle Hult får i princip lika öppet mål som Jonathan Nielsen hade några minuter tidigare. Hur dessa båda kunde missa sin chanser vet ingen. Det var svårare att missa än att göra mål på de chanserna. Men som sagt. Herrens vägar äro outgrundliga.

Men kort och gott så fick vi se en period som gick ner sig lite i tempo men inte alls lika mycket i underhållsvärde. Det var fortfarande en absolut sevärd och underhållande period på alla sätt.

 

Tredje Perioden:

Tredje akten blev den temposvagaste. Den furiösa första halvan på matchen började ta ut sin rätt. Vi fick se två lag som sänkte ner tempot till något som kan liknas vid vanlig ettanserielunk.

Det som ändå gjorde att Troja hade den sista perioden var att man också fick tre powerplay med sig. Tre powerplay som faktiskt saknade all energi och där man istället snarare vilade upp sig. För det blev lite för långsam pucktransport och när det väl började hetta till så kom avsluten lite för långsamt. Man uppvisade tydliga tecken på trötthet.

Ska man sammanfatta det tredje perioden med ett ord så ligger nog mediokert närmast till hands. Mediokert från båda lagen faktiskt. Inte för att det helt saknades chanser på något av hållen men den där sista orken att forcera in ett mål lyste med sin frånvaro.

 

Förlängning:

Det blev en ganska avslagen förlängning likaså. Jonathan Nielsen kom närmast för Troja då han fick ett öppet läge mot Robin Johansson men tvekade för länge och situationen rann ut i sanden. Vikings hade också ett par avslut på mål men likadant åt det hållet. Det saknades helt enkelt energi. De sista 1.43 fick Vikings spela fyra mot tre. Ett powerplay som man likt Troja inte skapade speciellt mycket i.

Allt fick således avgöras på straffar där Nybro till slut drog längsta strået genom att Lennartsson och Strömgren tryckte in varsin medans Åkesson blev enda målskytt för hemmalaget.

 

Sammanfattning:

Om larmklockorna tillfälligt tystades efter skövdematchen så är det tillbaka med ett svagt plingande. Troja äger återigen matchen men förmår inte förvalta detta övertag. Vi fick se den utveckling som jag flaggade om tidigare idag att om man spelar smart mot Troja så sätter man ganska fort laget i den situationen att pucken spelas runt men de riktiga farliga avsluten uteblir. Nybro spelade smart idag. Nybro såg till att Troja fick tillbaka sin trojasjuka.

För när Nybro väl fick in sin kvittering så återkom mönstret med att Troja hellre väljer att söka sarg eller vända upp istället för att trampa in mot kassen.

För Vikings del kan man bara gratulera. Man tar två pinnar med sig hem och man ska inte be om ursäkt för det. Man har kanske inte samma tyngd och bredd som Troja men man har en spets som är i hockeyettans absoluta toppklass. En spets som Troja just nu saknar.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!