Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Nybro Vikings IF (Träningsmatch)

 

Då var det avklarat. Kvällens lilla mikrotungviktsmötet mellan de förmodade topprivalerna Troja och Nybro. En match som också en del vill kalla matchen mellan Troja och farmarlaget. Ja, det ligger lite i det då vi hittar ett antal trojabekantingar i Nybro.

Det var i alla fall två lag på banan med följande förutsättningar. Troja städade ju av Vallentuna lite behagligt igår i en match där ingen förtog sig. Nybro besegrade Huddinge i fredags med 5-4 efter straffar. Således hade båda lagen ungefär samma förutsättning in i matchen.Första perioden:

Det hände en hel del i inledningen. I första bytet tog gästerna direkt taktpinnen och satte nivån för kvällen. Man fick Trojas förstakedja i defensiv ställning. I byte nummer två skiftade dock initiativet och Troja visade istället vart skåpet skulle stå. Såhär fortsatte det in några minuter och kulminerade väl egentligen med att William Romfors fick superläget framför mål. Idag var dock inte siktet lika väl inställt.

Ur detta kom scenariot att Troja var det lite bättre laget. Man kom enklare djupt ner i Vikings zon och hade därmed full koll på matchen. Nybro låg hela tiden lite efter och hade vissa besvär att hålla Troja på utsidan. Inte helt ologiskt kom också 1-0 till Troja, efter 09.41, när Carl-Johan Sjögren avslutade på bästa sätt. Förarbetet till detta gjorde as Olofsson och Nielsen.

De följande 8 minuterna tillhörde hemmalaget med några inslag av anfallsförsök av gästerna. Först i matchminut 18 får Vikings sin första stora chans. Man tilldöms helt enkelt straffslag. Ett straffslag som var alldeles förträffligt feldömt av domare Hagman. Ja, mer fel än så kan man nog faktiskt inte döma utan att riskera att få pipan som ett nytt exotiskt inre organ. Trojaspelarnas omedelbara och korrekta reaktion lät inte vänta på sig. När man gjort ett sådant helt felaktigt domslut är det ju dessutom av högsta grad så att man inte kan diskutera dess korrekthet. Det slutade med att troja fick ett lagstraff efter att ha förklarat sin syn på beslutet – med ord som kanske inte hör hemma på en hockeybana.

Straffen slog av Alex Ek. Alex lyckades inte speciellt väl. Anton Svensson räddade tämligen enkelt.

Dock återstod chansen för Vikings att kvittera i det efterföljande powerplayet. Man skapade egentligen ingenting på egen hand utan behövde assistans av Trojas back Martin Fransson. En helt misslyckad rensning landade på Erik Lindströms klubblad vid blå. Erik tog två rappa skär ner i banan, lyfte klubban, sköt riktigt hårt och ställde en seriös fråga till Anton i målet. Anton hade svar. Med en hel del möda lyckades han freda målet även denna gång.

Hur som helst. Perioden till Troja och en inte helt orättvis ledning sett till spelet.

 

Andra Perioden:

Matchbilden förändrades. Ovan nämnde Axel Ek i Vikings styrde tätt utanför i 27:e minuten, i 29:e minuten sköt Hampus Andréen rakt i bröstplattan från ett bra läge, i 30:e minuten sköt Viktor Lennartsson ett högt skott långt upp på Antons axel och i minut 37 fick Joshua Berger chansen men drog den rakt i bröstplattan.

Med andra ord. Ser vi till klara målchanser i andra så vann Vikings den matchen klart. Utan en bra insats av hemmamålvakt hade också kvitteringen kommit. Den hängde i luften så att säga.

Den enda luft som Troja egentligen fick i andra perioden var ett powerplay i matchminut 32. Inget powerplay man förvaltade på nåt bra sätt men det gav lite andrum. Inte för att spelet på något sätt var ojämnt mer än på så vis att gästerna vaskade fram bättre chanser. Bättre chanser som nog borde gett utdelning.

 

Tredje Perioden:

Påminde i stora drag om period nummer två.

Kalle Hult behövde 30 sekunder för att styra en farlig puck utanför. Hampus Andréen fick chansen efter två minuter men lite studs på pucken och irriterande trojabackar gav bara resultatet att han fick iväg en ny puck i Antons bröstplatta.

Ja, Vikings malde på bra och Troja – med en match i benen – fick allt mer anfallsspelet att vara sporadiskt. William Romfors fick Trojas bästa chans i tredje efter 47 minuter. Han fick avsluta omarkerad från slottet men sköt alldeles för brett.

Sista sjättedelen av matchen tillhörde gästerna. Man jagade på ganska intensivt efter en kvittering och chanser saknades inte. Alex Ek skjuter i kryssets utsida på det friläge han skapade sig. De flesta trodde nog att det blev mål men pucken ville annat. Sebastian Borg får chansen efter 50 minuter. Han pausfintar sig väldigt tjusigt in framför trojamålet och ska egentligen bara lägga in den. Istället så väljer han att missa – nog för att hålla spänning i matchen.

Sista riktigt fina kvitteringschansen får Linus Olsson i 56:e minuten. Han får pucken i sin backposition och får iväg en rätt hyfsad raket som Anton endast kan avvärja med besvär nere vid sin vänstra stolpe.

Men ett par minuter kvar drar Vikings på sig en tvåa och sabbar därmed, i praktiken, sin chans att kvittera.

Men kort och gott så går hela perioden till Nybro. Inget snack om den saken. Troja producerade inte många chanser av värde mer än lite ströpuckar in på mål. Men vi ska ha klart för oss att spelmässigt var det ganska jämnt. Inget lag dominerade banan mer än i den omfattningen att gästerna hade bättre chanser.

Skott 23-23

 

Sammanfattning:

Ja, det var en match som gällde lite mer än bara försäsongskörning. Det fanns lite prestige inblandad och det märktes tydligt.

Det som avgjorde idag var en kanoninsats av Anton Svensson i trojamålet. En bit över tio kvalificerade räddningar och hållen nolla är den enkla förklaringen till att Troja vinner.

Vilka utmärkte sig i Troja ikväll då? Femman med Öhman, Åkesson och Hansson var lagets främsta formation. Juniorkedjan, som gnodde ner Vallentuna igår, hade en betydligt större utmaning idag. Man spelade fast sig lite för mycket i egen zon. Ingen dålig insats i sig men mot härdade seniorer i ett topplag räcker man inte riktigt till.

Bakåt gör Martin Fransson sin bästa match i Troja. Förutom en indianare så spelade han idag ett riktigt bra backspel där han var en starkt bidragande orsak till att Anton fick hålla nollan. Ernstig gör också en helt igenom solid insats.

I Vikings körde formationen med Kalle Hult, Daniel Håkansson och Alex Ek över Troja i en del byten och man var i särklass det mest offensivt farliga vapnet i laget. Samma formation hade också en del problem med att bli fastspikade i egen försvarszon emellanåt och fick då problem.

Backen Erik Lindström gjorde också en stark insats och bidrog både offensivt och defensivt. Didrik Jansson stod för en stabil och habil insats i gästernas mål.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.comDela inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!