Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Tranås AIF

Allettan Södras tredje omgång för Troja och Tranås avgjordes inför 1636 åskådare i Ljungby Arena. En inte allt för blyg del av dessa stod Tranås supportrar för som mer eller mindre fyllde upp hela bortasektionen och stöttade sitt lag igenom matchen – på ett fantastiskt sätt.

Jag flaggade i införinlägget att det är svårt att bedöma Tranås, då man huserat i den svagare västra ettan under hösten. Jag tycker jag fick delvis rätt i min analys. Förvisso tog Tranås med sig en poäng hem men jag kan inte säga att det kändes helt övertygande. Jag kan inte heller säga att Trojas insats kändes helt övertygande.

 

Första Perioden:

Som väntat och som vanligt så inledde Troja i ett övertygande tempo. Man fick Tranås att fastna i egen zon. I stressen som uppstod så löste Pontus Eklöf det genom att skicka pucken över sargen. Domare Bergqvist tyckte att denna puck-out skulle belönas med egentid i ensambåset. Trojas egna dunderklubba, Jonatan Nielsen tyckte att han skulle fira detta med att skjuta Tranås sönder och samman i powerplayet som uppstod.

Efter ett par tre försök där Nielsen gick på kraft – varav ett av skotten täcktes av Tranås Mathias Karlsson som fick riktigt ont – så sköt till slut Nielsen sin hårdaste fösare i karriären. 1-0 till Troja, 03:11, efter att Victor Johnson i tranåsmålet inte såg den pucken komma.

Resten av perioden kan man sammanfatta på följande vis. Tranås fick ett par kontringar på Troja då hemmalaget emellanåt blev lite för sugna att stå kvar på blå. Detta är ett fenomen som vi sett hela säsongen och som har sina för och nackdelar. När det fungerar är Troja ett riktigt jobbigt lag att möta. Detta fick Tranås erfara i första perioden.

Trojas intensiva checking gav inte Tranås nåt utrymme utan det var snarare snudd på fler Trojamål än kvittering om man säger så.

Skott: 9-4

 

Andra Perioden:

Snabba mål var Trojas melodi för kvällen.

Redan i inledningen så satte Troja högsta press i offensiv zon. Tranåsbackarna fick problem och lyckades aldrig rensa ut pucken då man chanskastade puckar uppåt i banan. Gustaf Berling bryter pucken på blå, serverar Lucas Venuto som pausfintar sig igenom halva tranåsförsvaret för att sedan servera en sopren Carl-Johan Sjögren vid ena stolpen. Inte ens en blind höna i en spannmålssilo hade missat att få in den pucken. 2-0 till Troja efter 21:54.

I ytterligare tio minuter ägde Troja matchen fullt och totalt. TAIF stod på sina bekväma konståkningsskridskor och njöt lika mycket som publiken över att bli överkörda. För det var exakt det som hände. Man blev överkörda i 30 minuter.

Anton Blomberg har ett riktigt bra skott. Bra skott i Hocketettan brukar innebära att det är lika hårt som snett. Anton Blomberg är inget undantag. Han skjuter som en häst sparkar. Wictor Ragnewall fick erfara detta efter 33:07. Anton glider in i Trojazonen och avlossar ett skott som får Kim Jong-Un att fingra på telefonen. Antons skott var så hårt att Ragnewall fortfarande letar efter höghastighetslinser. Antons skott var så hårt att det inte fanns en chans att reagera. Antons skott var så hårt att det blev fullt förtjänt att ställningen blev till 2-1.

Resten av perioden jämnade ut sig. Troja blev lite mer försiktiga samtidigt som Tranås nu vädrade poäng igen. Fortfarande ägde Troja spelet men Tranås stod upp bättre, checkade bättre och jobbade hårdare de sista minuterna i andra perioden. Troja ägde matchen men Tranås ägde momentum.

Skott: 9-8

 

Tredje Perioden:

Som vanligt och traditionsenligt så inledde Troja sista akten på samma sätt som man inlett de två första. Oscar Öhman tar sig in i Tranås zon och drar iväg ett skott. Om Anton Blombergs reducering i andra var hårt och välplacerat så var Öhmans raka motsatsen. Ett ihopslag med tranåsbacken ändrar riktning på den alldeles förträffligt lösa pucken. Victor Johnson blir helt ställd och är på väg i en annan riktning när pucken retligt seglar in vid hans vänstra stolpe.

Detta var förmodligen Öhmans lösaste mål i karriären. Men 3-1 blev det redan efter 55 sekunder i tredje.

Efter detta trodde alla att det skulle vara klart. Tre friska poäng till Troja var nu i princip i kassavalvet och det enda som återstod var att låsa och gömma nyckeln.

Det blev exakt så också – fast tvärt om. Det var snarare Tranås som fick full energi av Trojamålet. Trojanerna började backa av en aning och jobbade inte riktigt lika hårt i duellerna. Resultatet blev att Tranås fullständigt tog över matchen.

Cirka 1400 personer på läktarna började nu få medicinsk ångest över händelseutvecklingen. Resterande 250 personer – de från Tranås stora klack – vädrade istället poäng. Om de hade det lite motigt i två perioder så fick även de ny energi i tredje. Energi som de förvaltade med att de kommande femton minuterna sjunga fram sitt TAIF till kvittering.

Efter 44:11 reducerade TAIF genom Anders Skoog. Ragnewall gjorde två delikata räddningar men var vid tredje avslutet överspelad. 3-2 på tavlan och mer energi till Tranås.

De följande minuterna fanns bara ett lag på banan. Tranås var över allt och ingenstans medans Troja gång på gång körde fast i uppspelen. Konsekvensen blev att man knappt kom över mittplan på tio minuter.

Således – och fullt rättvist – så kvitterade Eric Gustafsson till 3-3 med med 4:40 kvar på klockan. En inbrytning i offensiv zon och ett avslut under Ragnewalls vänstra arm gav resultat.

Resten av perioden dog av och båda lagen var i detta läget mer nöjda med en pinne än tre.

Skott: 8-13

 

Förlängning:

I förlängningen hände inte speciellt mycket. Det var två lag som hade tagit ut sina krafter under ordinare tid. Troja fick chansen i fyra mot tre men förvaltade detta förhållandevis dåligt.

Tranås bjöd inte heller upp till någon vidare dans. Tiden spelades av och allt fick avgöras på straffar.

GWS i denna straffläggning stod Alexander Edström för. En straff där Johnson i Tranåskassen, för andra gången under aftonen, snarare stod och läste korvmenyn än var nära att rädda.

Skott: 6-2

Totalt: 33-27

 

Sammanfattning:

Jag flaggade som sagt för att Tranås var svårbedömda. Att komma tvåa i västra serien är ingen tung merit. Jag tycker Tranås upplevde till de förväntningarna jag hade. Ett lag som är bra och som kan utmana Troja, KRIF och KIK i sina bästa stunder men som inte kommer ha med topp fyra att göra efter 14 omgångar. För ska man se nyktert på det så var faktiskt Tranås överspelade i 2/3 av matchen. Det var snarare Trojas oförmåga att göra mål än Tranås egna spel som gav en poäng denna kväll.

Troja gör en vettig insats. Inte säsongens bästa men inget bottennapp heller. Det är det som ger två poäng. Man hade chansen på alla tre men blev för försiktiga i sista perioden och Tranås utnyttjade detta.

I Tranås tycker jag att Eric Gustafsson, Anton Blomberg, Mathias Karlsson och Victor Johnson förtjänar ett omnämnande. Stabila insatser från dessa herrar.

Trojas främsta bestod i kedjan med Gustaf Berling, Lucas Venuto och Carl-Johan Sjögren. Jonatan Nielsen gör en bra match liksom sin parhäst i Alexander Edström. Johan Lindholm tar också för sig på ett förtjänstfullt sätt och bidrog med sitt hårda jobb.

Betyg:

Tranås AIF

⇑⇑⇑

⇑⇑          Victor Johnson, Eric Gustafsson

⇑            Mathias Karlsson, Anton Blomberg

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑         Jonatan Nielsen, Carl-Johan Sjögren

⇑            Alexander Edström, Johan Lindholm

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!