Matchanalys: IF Troja/Ljungby – Vimmerby HC

Det här kunde bara sluta på ett sätt. För det är så det slutar. Sen om man accepterar det slutet är en annan sak. Just nu sitter ett helt gäng trojaspelare och försöker smälta det osmältbara.

Rolle Stoltz sa en gång: -”Det är bättre att skjuta löst på mål än hårt utanför”.

Detta får väl på något sätt ses som en beskrivning av matchen. Vimmerby kom, de såg och de segrade. Inte vackert men vinster behöver inte vara vackra. Det är nämligen bättre att skjuta löst på mål än hårt utanför.

Första Perioden:

Det började som det brukar när Troja spelar hemma. Dominansen från hemmalaget är stor. Man åker helt enkelt ner Vimmerby de första åtta minuterna. Belöningen för denna stora iver blir att man också får matchens första tvåa. Mattias Åkesson slashar sin motspelare och får därefter sitta av och bekänna sina synder. Denna utvisning gav VHC en liten biljett in i matchen och man lyckades jämna ut spelet.

Som belöning för att man jämnade ut spelet så lät man Troja ta ledningen efter 14.17. Jonatan Nielsen drar iväg sitt skott från blå och framför kassen kommer Oscar Öhman glidande och kan styra in 1-0 till Troja. Ett välförtjänt mål och inget annat.

Som belöning för sin hemmaledning får då Troja direkt ett mål i baken. Anton Carlsson kvitterar 49 sekunder senare, efter att Troja ställt till det i egen zon. 1-1 på tavlan och en helt oförtjänt kvittering.

För så såg första perioden ut. Troja dominerade över hela banan och i nästan varje duell. Man tryckte fast VHC i egen zon och såg till att de blev kvar där. Vimmerby gjorde dock det bra som höll motståndarna på utsidan och lyckades på så sätt undvika fler mål bakåt. Vi ska inte heller glömma att nämna Tomas Rydén i VHC-kassen som åter igen gör en bra period.

För på snudd till utspelade var just VHC i första.

Skott: 11-6

 

Andra Perioden:

När man trodde att det inte kunde bli värre för VHC, så fick ännu större problem. Inledande 10-12 minuter av andra perioden utgjordes av total Trojadominans. Man åkte framför, bakom, över under, före, efter, genom och tvärsom i Vimmerbys zon. Ja – faktiskt så kom Vimmerby inte ur egen zon en enda gång under ordnade former. Man var helt överkörda i andra periodens första 3/4-delar. Jag tar inte i nu. Man var överkörda.

Så äntligen kom belöningen för Trojas fullständigt glimrande andraperiod. Vimmerby får en enda kontring, av värde i hela perioden, och gör 1-2. Henri Fomin stöter in en crosspass från Jakob Karlsson och får jubla hela vägen till båset.

Länge sen man såg ett så ologiskt mål inom ishockeyn. Inte speciellt länge sen som man såg ett baklängesmål ta udden ur det hårdast jobbande laget. För det var precis det som hände. Efter Vimmerbys ledningsmål fick Troja både lite slagsida och skoskav. Energin försvann ganska fort.

Nu ska man inte säga att det var rena turen som gjorde att VHC inte släppte in en massa mål i andra perioden. Man är trygga i sin defensiv och gav inte Troja mer än tiotalet bra målchanser. Vi fick se klubbor som gick av i precis fel läge, puckar som studsar strax utanför, puckar som styrs på istället för bredvid Rydén och så vidare. Puckar som likaväl kunde dansat in som ut.

Dock hävdar jag fortfarande att det inte var tur som höll VHC kvar i matchen. Man vinner inga matcher på tur utan på hårt arbete.

Jag hävdar samtidigt också att det var länge sen man såg ett så bra lag som Vimmerby bli så överkörda av en motståndare. Samtidigt så har Troja en del att jobba på med målskyttet när det gäller lag som är extremt tighta i egen zon – likt Vimmerby.

Skott: 13-10

 

Tredje Perioden:

Som belöning för att Troja gjorde en riktigt bra andraperiod så öppnar man tredje med att fixa en tvåa emot sig. Simon Morberg tacklar ner sin motståndare och får för detta – helt rättvist – 2+10 för checking to the head.

Redan 31 sekunder in i följande powerplay hade VHC utökat ledningen. Pontus Johansson bryter in, rundar trojabacken och gör 1-3 efter 43.01. Ett mål som i praktiken punkterar matchen.

Resten av perioden försöker Roger Forsberg väcka Troja till liv men energin är som bortblåst. Visst skapar man ett par halvchanser men det ges inga signaler om att Troja nu själva tror på en kvittering.

1-4 talar för matchen i stort. Troja försöker etablera tryck för att få in en reducering. Man tar ut målvakten för att öka pressen ytterligare. I Trojas högra offensiva sarghörn blir det duell om pucken. En trojaspelare får loss den och lägger en chanspass upp mot blålinjen. Så långt allt bra. Det enda problemet är bara att där inte finns någon trojaspelare. Pucken glider alltså i sådär lagom retlig fart över hela isen och hinner gå en decimeter in i eget mål innan den rensas av en rusande trojaback.

Årets vackraste självmål.

Mathias Wigley tillskrivs målet och det får väl ses som hans enklaste mål i karriären. Jobbet för att få det bestod i att vara inne på banan vid rätt tid.

Skott: 13-12

Totalt: 37-28

 

Sammanfattning:

Vimmerby vet hur man går full boogie mot Troja. Man tar tre poäng genom att göra mål på de tre chanser man får. Detta går helt i linje med hur man spelat stora delar av säsongen. Man är solida bakåt och har en målvakt som ger laget chans att vinna. Det fick vi bevis på ikväll.

För Trojas del så gav man också ett ganska bra besked ikväll. Man kan alltså åka över vilket motstånd som helst när det stämmer. Det som inte stämde idag så var det just den dominansen i kombination med Vimmerbys försvar. Man lyckades aldrig lirka upp det låset.

Betyg:

Vimmerby HC

⇑⇑⇑

⇑⇑          Tomas Rydén, Pelle Ström

⇑            Övriga

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑         Lucas Venuto

⇑           Mikael Roslund

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!