Matchanalys: Kalmar HC – IF Troja/LjungbyEn regel höll och en regel bröts ikväll. Den regeln som höll – i princip – var att det tar ungefär 47 minuter att få hål på Troja. Ikväll tog det 49. Vi får väl anse att det är inom felmarginalen. Den regeln som bröts var att Kalmar vinner varannan match. Det gjorde man inte idag. Man torskade sin andra raka och försatte sig i en småprekär situation.

”Attitude is a little thing that makes a big difference”
– Winston Churchill, legendarisk premiärminster

Är det någonting som speglade kvällen match så var det just attityden. Det är också brist på attityd som till slut fäller avgörandet i denna kamp. Eller kamp är att ta i. För det var ingen större kamp – det var snarare någon form av outtalad trivselåkning i större delen av matchen.

 

Första Perioden:

Det blev ingen anstormning. Inte från något lag. Det blev faktiskt ingenting. Det som det blev mest av var just attitydsbrist. För övrigt hade denna matchen inte mycket.

Visst fick vi se lite attityd mellan Marcus Lundberg och Victor Romfors efter 05.12 när båda kramades lite för hårt efter att Troja gått lite för hårt åt Andreas Henriksson i kalmarmålet. Detta tämligen attitydlösa kramkalas var det enda vi fick se de första 40 minuterna som ändå kan räknas som attityd.

Dubbelutvisningen ledde egentligen till en sak. Emil Eriksson gör sitt första mål för säsongen när han armbågar in Alexander Edströms skott från blålinjen. Detta trojanska ledningsmål var en av de få sakerna som gladde i första perioden. Då hade det gått 06.11 på klockan och det fanns lite hopp om tändning i matchen. Eftersom Kalmar verkligen skulle behöva sina tre poäng så borde 0-1 på matchuret varit den väckarklocka man behövde.

Helt ofarligt var det inte från något av lagen de första tjugo. Men de få chanser som dök upp lyckades man förvalta på det mest attitydslösa sätt genom att leverera undermåliga avslut. Närmast kom väl KHC när man fick en puck mot mål som Ragnewall tvingades sträcka ut benskyddet på för att freda sin nolla.

Det vi inte visste var att de knappa tretton minuterna som återstod av perioden skulle bli spelmässigt ganska meningslösa. Två lag åkte runt på halvfart och hoppades på att någon annan skulle ta tag i situationen. Men det var det ingen som gjorde.

Spelmässigt var således en av de sämre perioderna som dessa lag gjort i år. Tempofattigt, inga tacklingar, åkande i sarghörnen och lama avslut var det som det bjöds på.

Det enda som var glädjande var att det knappast kunde bli sämre i andra perioden.

 

Andra perioden:

Jo, det kunde bli sämre. Om första perioden var dålig så blev den andra perioden ännu tråkigare. Det var egentligen bara en händelse som stack ut lite mer och den händelsen var inte förtjänt.

Efter 29.34 så skickar Daniel ”Trucken” Karlsson en puck högt på mål. Andreas Henriksson får den högt upp på axeln men lyckas styra pucken rakt uppåt. Stelfrusen i det ögonblick av att inte veta om han hade pucken eller inte så landar den ett par sekunder senare i målgården. Hampus Olsson håller sig framme och stöter in 0-2 till Troja.

Välförtjänt mål? – Knappast!

Men till tröst kan sägas att när Troja var oinspirerade och dåliga så matchade KHC detta genom att visa ännu mindre attityd och vilja.

Ni kan själva räkna ut hur intressant denna matchen således var. Med tanke på att lite kramar gav utvisning i första så valde spelarna nu att genomföra 20 minuter av matchen utan någon vidare fysisk kontakt. Om man inte går inte med attityd i en situation så har man den viktigaste komponenten i receptet för att matchen ska bli ointresserad och loj. Båda lagen satte detta recept till 100%.

För att styrka min ganska hårda sågning av insatsen de första 40 minuterna kan nämnas att man avlämnat 13 skott från KHC och fantastiska 14 skott från gästerna. Skott som inte direkt ställde någon allvarlig fråga till målvakterna.

Det enda man nu visste var att det i alla fall inte kunde bli sämre i tredje.

 

Tredje Perioden:

Det tog inte ens tio sekunder för att se förändringen från attitydslöshet till attityd. Redan i periodens första byte visade KHC att man i alla fall tänkte spela 20 minuter med passion. Man tänkte spela 20 minuter med attityd.

För i periodens första byte utdelades nog fler tacklingar än under de första 40 minuterna. Detta tog ett sömnigt Troja på sängen. För Troja hade minsann inte tänkt ändra sin attityd – i alla fall inte så lätt.

För den matchbild som nu blev var helt annorlunda. Hemmalaget började vinna puckduellerna och man började ställa svårare frågor till Ragnewall i bortamålet. Man började ta de obekväma åkvägarna in framför mål.

Resultatet blev att Troja såg stressade ut. Man började lägga till icing eller spela enkelt ur egen zon. Dock gav detta bara kortvarig respit från hemmalagets forcering. För ska vi hålla oss till sanningen så blev detta en match där Troja kan tacka sin målvakt för poängen.

Helt välförtjänt fick Adam Persson reducera efter 49.49. Sebastian Ottosson lägger en passning diagonalt över centrallinjen som Adam får klubban på. Man kan väl säga att marginalerna i den passningen var så små att den inte kunde gå fram. Men lägger man tillräckligt mycket självförtroende bakom en passning så brukar de ha förmågan att hitta igenom i alla fall. Det gjorde denna passningen. Adam blev frispelad på bortre och gjorde inget misstag.

Det som var positivt i detta var att även Troja vaknade till. Istället för att stressa sig sönder och samman så lyfte man upp laget och störde hemmalaget redan i mittzon. Resultatet blev att KHC:s långa anfall inte längre blev så långa. Resultatet blev också att Troja fick till några halvchanser.

Sedvanligt med ett mål upp så tar KHC målisen med 1.42 kvar. Denna lilla tunga på vågen ger resultat. Man får återigen långa anfall på Troja och ett antal puckar som dansar kring målområdet. Det enda egentliga avbrott från denna forcering var när Daniel ”Trucken” Karlsson drar iväg en chansning mot det tomma målet och missar med en decimeter. Istället för mål blir det icing och befäst press av Kalmar.

Det var sannerligen inte långt borta att reduceringen ramlat in. Speciellt de sista 45 sekunderna. Under dessa 45 sekunder fick KHC katten att både osa bränt och dessutom lägga full rökutveckling. Man kom till och med så nära att Ragnewall fick rädda med framöverspetsen av absoluta axeltoppen för att pucken skulle gå utanför. Kalmar har dessutom en styrning i stolproten som mycket väl kunde gått in med lite medstuds.

Den massiva pressen pågick ända till det återstod fem sekunder av matchen och Troja kunde få pucken över defensiva blå.

 

Sammanfattning:

Ni kan formeln Färg+Torka+Stirra = Trist.

Så kan man sammanfatta det första två perioderna. Det var två lag som kom in på banan med en av de lojaste inställningarna jag sett på länge.

Det var egentligen bara en sevärd match de sista tjugo.

Hur kan då Troja ändå vinna denna kvalmatch till Tristess-VM? Av den enkla anledningen att man är ett riktigt stabilt lag i år som inte behöver prestera bra för att vinna. I motsats kan man säga att KHC också förlorar denna matchen de första två perioderna. Inte för att man släpper in två mål utan för att man inte tar arbetet som krävs för att själva göra mål.

Ska vi notera något positivt från matchen så var det att Trojas Niklas Enberg missade ett bra läge för tredje och fjärde gången sen återkomsten till Troja. Detta är positivt i den bemärkelsen att han väljer rätt tillfälle att fylla på i anfallet och dessutom gör en korrekt avvägning gällande placering. Han gör sig själv spelbar inne i slottet och passningen kommer. Enberg är ingen stor målskytt med om han får fler chanser så kommer pucken ramla in så småningom.

Två andra trojaner som kommer undan med någorlunda heder är Emil Eriksson – bäst på banan – tillsammans med Victor Romfors som skapar chanser både för sig själv och andra.

I Kalmar är det egentligen bara Adam Persson som sticker ut lite extra. Inte bara för målet utan för att han var inblandad i den flesta bättre chanser som KHC hade denna afton.

Vi kan summera detta med följande: Troja är därmed helt klara för Allettan. Det man nu har att spela om är seriesegern. En serieseger som sannolikt kommer avgöras i bortamötet med Nybro om tio dagar.

För KHC innebär förlusten att man troligtvis kommer få göra upp med Halmstad om vem som tar sista platsen. Med stor sannolikhet kommer detta avgöras den 6:e december när lagen möts i Halmstad Arena. Fram tills dess måste man plocka in minst en poäng mot Halmstad och sedan vinna den sexpoängsmatch som det blir lagen emellan.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!