Matchanalys: Mörrums GOIS IK – IF Troja/ljungbyDet här blev ju ett kalas i många aspekter. Inte bara att det blev en målrik match utan också att den innehöll några mål av riktigt hög kvalité. Det blev också en match som innehöll ett antal ansikten där båda lagen vägrade göra bra prestationer samtidigt. För när väl det ena laget slutade gå bort sig så såg genast det andra laget till att slarva med passningar och markering.

Det som var glädjande var också att matchen blev så långt ifrån den match som man trodde det skulle bli. Ologiskt, med tanke på vad som stod på spel för framför allt Mörrum, så borde det blivit mer tillknäppt och försiktigt. Istället small det mer i nätmaskorna än det kommer timmer till Mörrums Bruk.

 

Första Perioden:

Hela kalaset inleddes med att GOIS Jesper Hultberg presenterade en ny affärsplan för att ta upp konkurrensen med High Chaparall. Indianaren han slog längs med egen blå förtjänar ett eget reservat. För det Hultberg inte hade koll på var att det inte låg någon indianby i puckbanan utan endast en rödklädd motståndare. Oscar Öhman bryter pucken, tar några skär mot mål och avslutar kliniskt till 0-1 efter 07.57.

Inte ett helt ologiskt mål då Troja inledde matchens tio minuter bättre än hemmalaget.

De sista tio minuterna i första perioden vägde kanske mer över på GOIS. Därmed inte helt ologiskt att kvitteringen kom efter 12.55. Hemmalagets gigant för kvällen, Adam Ingvarsson, gjorde sitt sjunde mål för säsongen när han överlistade Anton Svensson i trojamålet.

Efter detta hade GOIS lite av ett momentum i matchen. Man skapade en hel del icke-ofarligt mot Svensson. Hade inte varit chockerande om även Troja petat in ett mål men Mörrum var aningen hetare i periodens andra halva.

När alla i princip tagit pausvila så ser Karl Olofsson till att det skulle bli en mer stressad vila för Mörrum. Med endast fem sekunder kvar av perioden ger han Troja ledningen. Ett mål som är blytungt att få precis innan avblåsning. Bra för Troja och en kalldusch för Mörrum. Om detta påverkade ända in i andra perioden kan man bara spekulera i.

 

Andra Perioden:

Troja kommer ut i andra som det topplag man är. Takt och ton sätts omgående och man får hemmalaget ner i strumpbyxorna. Detta hjälper till att tvinga fram hemmalagets första utvisning. Det är också det som är början på Trojas lyckligaste minut denna säsong.

Troja ställer upp ett bra powerplay. Mörrum har svårt att freda sitt mål efter flertalet trojakombinationer, som mycket väl kunde gett utdelning ganska direkt. Men efter 46 sekunders PP så får Mattias Åkesson glida in från sin specialkant, sikta in sig väl från sju meter och till slut handleda in trissan bakom Sebastian Ericsson. Matchuret på 24.41 och 1-3 till Troja.

44 sekunder senare blir det 1-4. Hampus Olsson utökar Trojas ledning på styrning efter att Daniel ”Trucken” Karlsson avlossat från blå. Tid 25.25.

29 sekunder senare blir det 1-5. Mattias Åkesson gör sitt andra mål för kvällen. Tid 25.54.

Därmed var matchen över, slut, finito, kaputt, over och ended. Att ligga under med fyra mål mot ett topplag är i 99,98% av fallen lika med förlust och ikväll skulle det inte bli ett undantag. Trojas gyllene minut var den som gav laget tre poäng denna afton.

Mörrum reducerar tämligen omgående genom Tom Mäkitalo efter 26.52. Dock kan man väl säga att detta var mer av ett kosmetiskt mål på den ärrade grisen än någon form av mål som tände något hopp hos hemmalaget. För om man fick en förhoppning om att hämta in fyra mål så grusades den ytterligare en gång.

Alexander Edström punkterar matchen en andra gång efter 35.27. I powerplay får han absolut inte karriärens bästa träff strax utanför tekningscirkel. Han får inte heller karriärens mest insiktade skott. Det han får är en halvslö slagskottsisare mot mål som Sebastian Ericsson ser glida in under benskydden. Mål blev det sannolikt för att det skottet inte alls blev som de flesta trodde att det skulle bli. Men mål blev det och 2-6 på tavlan.

 

Tredje Perioden:

När ett lag leder med fyra mål inför slutakten så brukar det innebära tjugo minuter av avspelning. Så även i denna match. GOIS försökte sitt bästa men hade svårt att skapa det där avgörande trycket på gästerna. Visserligen får man ganska tidigt en reducering till 3-6, tid 42.00, genom Hampus Melén men det vore lögn att påstå att detta skapade något större knäskålsskaller hos Troja. Man spelar helt enkelt av arton minuter av sista akten utan större bekymmer.

Dock skulle det bli en liten tendens, till en aning av en svag känsla av nervpiller. Adam Ingvarsson reducerar till 4-6 efter 57.59. Det gav möjligheten för GOIS att chansa med sex man och den mikroskopiska chansen att kvittera matchen.

Man lyckades väl aldrig skapa någon konstant press mot Svensson i gästkassen. Snarare var det Troja som kom nära 4-7 när Hampus Olsson på något märkligt sätt inte fick in pucken i målburen efter att ha avslutat stående i målgården. Visst fick han hjälp av mörrumsförsvaret att missa men det är fortfarande inte helt klart i hur det gick till.

Med nio sekunder kvar kommer kvällens sista reducering. Hampus Melén gör sitta andra för kvällen och putsar till resultattavlan ytterligare.

Med nio sekunder kvar hinner man vinna tekningen i mittzon och skaffa sig en ny i anfallszon. GOIS försökte också detta men missade nerlägget mot Svensson. När pucken sedan hamnade i sarghörnet kunde den enkelt blockeras fast till hesa Fredrik ljöd.

Matchen slut.

 

Sammanfattning:

Det bliv lite onödigt spännande. Siffrorna speglar egentligen inte alls matchbilden. Hade Troja behållit fokus matchen igenom så hade vinstmarginalen blivit tre-fyra mål. Istället är man inte superskärpta samtidigt som Mörrum får in ett par puckar som faktiskt var ganska tjusiga mål.

Men ska vi se till 60 minuter så var det en match som Troja kontrollerade i 50 av dem. Mörrum inte alls ofarliga men bakom Ingvarsson är det lite för tunt i femmorna för att kunna ge Troja den där riktiga matchen.

Därmed fortsätter Troja att ligga kvar i topp och har väl i praktiken säkrat Allettan efter jul. Mörrums chanser krympte ordentligt efter att KHC avgjort med ett sent mål mot KRIF. GOIS har i nuläget 8 poäng upp till femteplatsen och därmed kan man nog se sina chanser som rätt små att nå den. Man kommer i princip att behöva gå rent sina sista sju matcher för att ha chans att knipa den – samtidigt som ”rätt” lag måste förlora ”rätt” matcher. Som ett av tre lag med åtta poäng upp så kommer detta knappast vara praktiskt möjligt.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Hör gärna av dig på: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!