Matchanalys: Nybro Vikings IF – IF Troja/LjungbyDet här slutade ju i ett riktigt målkalas. 0-6 till gästerna fanns nog inte på många spelbångar. Den som satte det resultatet njuter förmodligen nu av handskalade nordnorska humrar till några slevar belugakaviar. Självklart måste detta sköljas ner med några flaskor dompa.

För det här slutade långt ifrån vad någon hade vågat hoppas på. Troja kör helt enkelt över Nybro. Troja förnedrar faktiskt Vikings inför sina hemmafans. För detta blev aldrig någon match. Det blev en 56 minuter lång uppvisning i defensiv disciplin och taktisk triumf.

Var då Vikings verkligen dåliga? Både ja och nej. Man gör inte sin bästa match för säsongen. Trojas relativa snabba 0-3 hjälper såklart Vikings att tappa intresset för matchen. Sedan saknar Vikings en del spelare. Ilestedt är en som var extra saknad ikväll. Dock förklarar det inte den genomklappning som ändå kom.

Samtidigt var Troja väldigt skickliga på att göra Vikings dåliga. Genom ett 60 minuter långt skolexempel i bortaspel så vinner man matchen. Siffrorna kanske rann iväg med något mål, men sett till matchbilden så var inte en Nybro i samma rink idag. Man var på semester eller Kosta Outlet. Man var inte i Lilja Arena.

När dessutom Robin gör en klassisk Robinmatch, där puckarna rinner igenom så blir resultatet så stort. Vi ska inte lasta Robin för förlusten men skillnaden ikväll var att Ragnewall räddade de puckarna han behövde medans Robin gör blek insats matchen igenom. För att vinna toppmöten måste målvakten vara på topp. Jag förvarnade om detta redan i somras att Robin Johansson inte är den målvakten som ställer sig på huvudet när det behövs. Han är fortfarande en jävligt bra målvakt men han har inte det där sista lilla steget som gör honom till matchvinnare. Ikväll blir han också direkt skyldig till Trojas 0-2 då returen inte stöts undan och det håller inte i en match om seriesegern.

 

Första Perioden:

Det hela började med att Vikings fick alla verktyg att få denna matchen i sin hand. Av de sex första minuterna fick Vikings spela fyra minuter powerplay. Ett powerplay där man faktiskt inte presterar någonting. Möjligtvis var det här man sände den första signalen till sig själva om att man faktiskt inte tänkte ta jobbet för att ha en chans att vinna ikväll. Man presterar nämligen lika mycket i detta powerplay som Panterns revisor gjorde under fyra år.

För efter de inledande sex minuterna så var matchen över för Nybro. Sedan återstod 54 minuter av överkörning.

Med 07.06 på klockan så tar Troja ledningen genom Victor Romfors. Ett backmisstag från hemmalaget blir inledningen till att Romfors kan skicka in ledningsmålet.

08.58 gör Tobias Törnqvist 0-2 efter att Robin i hemmakassen agerat ofokuserat på ett högt skott. Returen går rakt upp och landar sedan framför TT som inte har några problem att lägga/skyffla/stånga/stöka in den.

När sedan Jonathan Nielsen får lossa kanonen från blå så är matchen över. 0-3 efter 16.59. En utökad ledning som på något sätt hade drivit den handsmidda femtumsspiken trekvart in i Vikings kista. För om det var tungt efter två mål så såg man här reaktionen på hemmaspelarna. Huvuden hängde som en klase bananer på ett plommonträd.

Det är väl också så vi kan sammanfatta första. Troja får i princip utdelning på en chans och hemmalaget bjuder Troja på de andra två målen. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att man inte bör bjuda toppkonkurrenten på två mål om man har seger i matchplanen. Vikings hade garanterat seger i matchplanen. Men man lyckades inte räkna ut sambandet mellan bjudmål och segerplan, och att de två – enligt relativitetsteorin – då blir två matematiska paradoxer.

Första perioden var den spelmässigt jämnaste. En svag övervikt i chanser till gästerna. Dock kom hemmalaget in i Trojas zon och kunde sätta press. Inte i flera minuter men i alla fall ett helt byte någon gång under perioden.

 

Andra Perioden:

Det första som i princip hände var att Vikings fick låna en respirator. Det moloka hemmalaget fick sin chans till återupplivning redan minuten in i perioden. Mattias Åkesson får två minuter för tripping och här kände man väl för första och enda gång i matchen att hemmalaget fick en chans att ta nödutgången tillbaka in i matchen.

Det verkade som att något var fel på respiratorn. Om den ens användes. För den lilla strimma av hopp som gavs till Nybro tog de inte till vara på. Eller snarare ska vi säga att Trojas boxplay höll ihop under dessa två minuter och förvägrade hemmalaget ett mål. För övrigt var Troja boxplay riktigt bra matchen igenom – precis som Nybros.

Den sista fjärdedelen av den handsmidda femtumsspikens transportsträcka ner i den Nybroianska kistan slogs obarmhärtigt av Niklas Enberg. Trojabacken gör sitt första mål för säsongen och Trojas fjärde för kvällen. 0-4 efter 28.39 och matchen var över.

Om det var något sånär jämnt i första så var det inte det i andra. Inte för att Troja parkerade i anfallszon utan för att man stängde ner Nybro helt och hållet. Hemmalaget lyckades inte få fast pucken i anfallszon en enda gång. Man lyckades inte bryta igenom på kontring. Man lyckades inte rulla upp trojaförsvaret. De ströchanser man fick tog Ragnewall hand om på det säkraste sätt. Den för kvällen smått arbetslöse Wictor Ragnewall gjorde en bra insats de få gånger Nybro fick iväg och igenom sina skott.

Jonathan Nielsen tog fram drivdornet och sänkte ner de redan välspikade spiken. Med 21 sekunder kvar av andra perioden kom det målet som var det första av två som inte längre handlade om att vinna matchen utan att också sätta skämskudde på Nybros hornbeklädda hjälmar. För nu var man inga vikingar längre utan bara ett gäng elitidrottsmän som hade gett upp.

För perioden gick till Troja. På alla sätt.

 

Tredje Perioden:

Den redan så döda matchen kunde inte dö mer. Det fanns heller inga tendenser att någon barmhärtig sjukvårdare försökte återuppliva det hemmalag som dubbeldött mellan matchminut sex och fyrtio.

Med 41.55 på klockan så kom Trojas andra upprullningsmål för kvällen. Hampus Olsson får till slut lyfta in pucken efter att gästerna gjort Villa Villerkulla med hemmalaget. Tre – fyra gummisnörespassningar senare så stod Hampus i slottet när Nybro mest ägnade sig åt kaosinspirerad simskola i försvaret. Det blir väl lätt så, och 0-6, när ena laget blivit handikappade av en prima femtumsspik och det andra laget har fått sånt självförtroende att en testosteronstinn tjädertupp i revirförsvar framstår som ödmjuk.

För det var just det som det handlade om i sista perioden. Den Trojanska maskinen såg inga begränsningar i sin kapacitet.

En detalj i matchen – men som påvisar den enorma skillnaden lagen emellan denna kväll – var när det återstod fyra minuter. Trojaförsvaret lägger ut pucken sådär lite för hårt för att undvika icing. Ändå inte så hårt utan att linjedomaren måste följa med pucken över banan för att chansen trots allt finns för en wash-out. I detta scenario så går Hampus Olsson från rödlinjen – i full fart – efter pucken för att häva det kommande domslutet. Troligtvis var detta den högsta fart han satte på hela matchen.

Vilken normalt funtad varelse, med 56 minuter match i benen och en sexmålsledning på tavlan, orkar ens engagera sig i denna åkning. Till och med Nybrobacken blängde på honom och man kunde se hur han ifrågasatte Hampus mentala status.

Men det här säger mycket om spelet i andra och tredje perioden och varför Troja vann som man vann.

 

Sammanfattning:

Ja, ni förstår åt vilket håll denna sammanfattning kommer luta.

Troja gör en av sina bättre bortamatcher på länge. Det berömmet ska vi ge. Senast jag såg en lika stor taktiskt triumf var en bortamatch mot Kristianstad för något år sedan. Med bra bortamatch menar jag så mycket mer än att man försvarar sig och lyckas göra något mål mer än motståndaren. Med bra bortamatch så menar jag att man genomför den på ett sådant sätt att motståndarna inte kommer någonstans. Med en bra bortamatch menar jag att man inte bara är bra själva utan också terminerar och pulvriserar motståndarens alla försök att komma in i matchen. Troja gjorde en sån match mot Nybro.

Vi ska inte heller såga Nybro allt för hårt. Självklart kan de bättre än så här. Det ska vi ha klart för oss. Man går inte igenom sen serie med de poäng som Vikings har om man inte håller hög kvalité. Insatsen mot Troja var dock inte Nybros bästa. Samtidigt fick Nybro stor hjälp av Troja att faktiskt inte få vara bra denna kväll. För det finns ingenting som talade för att Nybro på något sätt skulle missat att komma taggade till denna match. Skillnaden var dock den att efter tio minuter var det Troja som fått självförtroendet medans hemmalagets var naggat i kanten.

Sex måls skillnad ska det inte vara i en match som denna. Det rann kanske in ett par puckar för mycket. Dels på grund av att Nybro tog ett par naiva beslut i egen zon och dels för att Troja fick in några puckar som kanske inte borde gått in. Återstår gör dock tre-fyra mål för Troja som är rena spelmål och mål man inte kan snacka bort. Då menar jag snacka-bort-nivå som Håkan Lönngren håller. Återstår gör också att konstatera att Nybro faktiskt inte hade mer än två riktigt heta chanser och två ytterligare avslut som ställde till bekymmer för Ragnewall.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!