Matchanalys: Nybro Vikings IF – IF Troja/Ljungby

Då vet vi facit. Troja vinner kvällens titankamp med 3-0 efter att spelat ganska smart mot Vikings denna afton. 0-3 på tavlan reflekterar inte spelet i sin helhet men samtidigt är resultatet efter full tid det som bestämmer vem som tar poängen och inte.

Matchens fem första minuter såg ut som ett scoutläger i ett parkeringshus. Vikings öppnade – som förväntat – med att parkera sig i Trojas zon den första tiden. Detta utan att skapa mycket mer än några halvchanser.

Med tiden så blev det mindre kalabalik i Bender och mer jämbördig hockey i första perioden. Nybro hade kanske lite momentum då man fick längre anfall på Troja än vad Troja fick på dem.

Första var en relativt händelsefattig period där två starka försvar på något sätt åt upp varandra. Endast undantagsvis så kom det några hetare avslut på mål. Inte för att det inte försöktes utan för att två försvar spelade 20 minuter utan att klanta till det.

Om det var tempo men chansfattigt och ganska händelsefattigt i första så blev det annorlunda i andra. Någon lät vikingarna dricka tändvätska och någon lät lägga tigerbalsam på en synnerligen privat del av hästen.

Troja får sitt andra PP för kvällen när Ilestedt slashar till sig en tvåa. Höjdpunkten blev ett stolpskott av Kevin Karlsson. Ännu mer höjdpunkt blev när Victor Romfors gjorde en akut domarinsatsanalys som inte alls föll Mikael Söderlund i smaken. Recensionen av denna analys blev två minuter botbänk för Romfors. PP för Troja blev just fyra mot fyra. Inte blev det då bättre när Tobias Törnqvist slashar på offensiva blå och också blir belönad med två minuter botgöring.

Här fick Vikings kvällens första fem mot tre. Ett läge man nyttjade kliniskt till Trojas fördel genom att faktiskt inte leverera speciellt mycket. Man lät mest pucken åka runt som en tvålkopp där man hoppades att den skulle vara så hal att den till slut gled in. Det gjorde den aldrig.

Nästa utvisning hamnade också hos gästerna. För många spelare efter knappt halva matchen och nytt PP för Vikings. På nytt gladde man Troja med ett medelmåttigt sådant.

Anton Schagerberg blir näste man till biktbåset. Troja får sitt andra PP för kvällen och nu skulle det vara slut med artigheterna. Efter stök och bök framför Robin Johansson så står till slut en omarkerad Hampus Gustafsson och kan mocka in 0-1 till Troja efter 32.44. Ett klassiskt mål där gummit läggs på mål och två spelare vispar med klubborna och hoppas att någon får träff. Eftersom Hampus Gustafsson är den typen av tung pjäs som väger lika mycket som hans vikt, så lyckades inte vikingsförsvararna trycka bort honom utan han fick bli sista man på pucken.

Vikings får sedan två raka PP – varav dryga 30s i fem mot tre igen – för att komma in i matchen men lyckas åter igen inte få någon större fart på sakerna. Dessutom var Trojas BP rätt bra denna kväll och bjöd inte på något.

Summa summarum så går lagen till vila med 0-1 på tavlan. Efter två perioder kändes matchen fortfarande helt öppen. Nybro hade varit lite tyngre och fått lite längre anfall. Nybro hade skickat två trissor i stolpen medans Troja bara orkat med en sådan prestation. Helt enkelt så stod matchen och vägde.

Den som nu hade trott att Vikings tankade med mer tändvätska trodde fel. I stora delar av tredje såg det ut som man spelade på resultat. Vilket hade varit otroligt unikt att göra vid underläge 0-1.

I tredje perioden ser faktiskt Vikings ut som en bilaga till Hedenhös medans Troja kommer in som Elitloppsaspirant. För den förväntade matchbilden där Vikings skulle jaga kvittering uteblev och istället så satte man upp en medioker ringborg i egen zon. Eller för den delen – man blev sönderåkta av Troja.

En sen belöning kommer sällan i lagom tid. 51.38 på klockan så skjuter Daniel ”Trucken” Karlsson lika utanför som vi är vana att se honom. Han missar målet med ungefär en hel Scaniabuss. Kelgrisen Alexander Bjurström fiskar upp pucken i sarghörnet och får ut den i tekningscirkeln där trojabacken Linus Andersson kommer åkandes. Linus drar direkt på något som ser ut som hoppande puck. Robin hinner inte få ihop benen utan 0-2 är ett faktum. Linus gör därmed sitt första hockeymål för säsongen.

Kalle Hult ansåg att 0-2 inte är en utmaning att ta igen. Halvminuten efter Trojas utökning så vill han dricka sportdryck i syndabåset. PP för Troja och här stänger Kelgrisen Alexander Bjurström matchen. Noa Lindqvist-Muci lägger upp den finaste pass över centrallinjen. Kelgrisen tar emot och nyttjar en knapp sekund på att rikta in. Ett stenhårt skott över Robins axel och allt är över. 53.38 på uret.

Efter detta så kommer faktiskt inte Nybro igång. Man tar målvakten och man får chansen i PP men kombon av för kvällen risigt PP och uppgivenhet gör att det aldrig blir hett på allvar. Troja kan lätt spela av de sista minuterna.

Matchen i sin helhet hade egentligen kunnat sluta hur som helst. I två perioder är det två starka försvar som håller siffrorna nere. I princip 40 minuter utan större defensiva misstag. 0-1 till Troja kunde lika gärna varit tvärt om eller oavgjort.

Det är de sista 20 som vi fick se någon form av vilja. Troja hade bestämt sig för att perioden skulle bli deras medans Nybro mest verkade chockade över att Troja kastat in mer kol i ångmaskinen. En tryckökning som fällde avgörandet. Denna gång till Trojas fördel.

För det vi egentligen fick bevittna var en match mellan seriens kanske bästa lag. Då blir det kanske inte alltid bara skönspel utan lika mycket handlar om att skademinimera. Lite trist att titta på men å andra sidan så vinner man inga serier på att spela roligt utan just på ett vinna.

I Troja måste nämnas Kelgrisen som ligger bakom samtliga Trojas mål. 1+2 blir kvällens poängskörd. Utöver det så gör samtliga försvarare en bra insats när man kör 60 minuter utan att begå några allvarliga misstag. Detsamma ska sägas om Vikings. Eloge till defensiven som håller lika hög klass denna kväll.

Troja befäster därmed sin serieledning medans Nybro ramlar ner ett pinnhål. Dock med en match mindre spelad. Men vi kan redan nu se att seriesegern kommer stå mellan kvällens två kombatanter och KHK som nu smugit in på andraplatsen. Exakt hur det slutar kommer vi inte få veta förrän i december.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!