Matchanalys: Nybro Vikings IF – IF Troja/Ljungby

Det här var inte bra. Allt var upplagt för en hejdundrande fredagsmatch i Lilja Arena. Alla blev blåsta på konfekten. Det blev aldrig nån trevlig och spännande match. Istället fick vi se två lag som mest åkte runt och ville lyssna på den slutgiltiga hesa Fredrik. Istället slutade matchen i någon form av oväntad svanmärkning där onödigt slösande av energi stod i fokus.

Sällan ser man matcher där man så rakt igenom känner icke-inspirationen stråla igenom så tydligt som ikväll. På hockeysvenska brukar man kalla matcher som denna för serielunk. Serielunk är det vi är inne i nu. Långt borta från säsongsinledningens inspirationsmatcher och långt ifrån ”på-liv-och-död”-matcherna som kommer i slutet.

Det är också i dessa matcherna tabellerna sätter sig. Det är nu som lag med lite extra skicklighet plockar hem matcher lite oförklarligt trots dåligt spel. Det är också i denna tid som lag också kan hamna i match efter match där poängen uteblir.

Ikväll fick vi bevittna en riktigt fin serielunksmatch.

 

Första Perioden:

Om det var i någon period som vi faktiskt fick se lite action så var det i första. Troja kliver ut och tar kommandot direkt. Ett kommando som omgående leder till 0-1 av Hampus Olsson redan efter 01.39. I princip halva perioden så var det också Troja som styrde och ställde.

Sen tyckte inte Troja det var roligt att spela fem mot fem längre. Efter en enkel tvåa på Carl Ernstig, efter 10.26, så toppar Troja med en dubbelutvisning vid 12.37. Gustaf Berling och ett Team Penalty gör att Vikings får chansen i fem mot tre – i två fulla minuter.

Har man spets i laget behöver man inte två fulla minuter på sig. Har man Janne Kivilathi behöver man faktiskt bara 16 sekunder på sig för att utjämna. Ett par klapp-klapp pass och en het Janne i vänster tekningscirkel så tvingas Wictor Ragnewall att vittja kassen för första gången och det var kvitterat till 1-1.

Nu var inte Troja trötta på att spela EQ längre. Efter lite trassel på Nybros offensiva blå så får Adam Byström Johansson möjligheten att servera Carl-Johan Sjögren en crosspass genom mittzon. Sjögren trampar in och helt enkelt drar på en raket hård nog för Pavel Krajcovic att endast studera banan på. Smack och 1-2 på tavlan efter 16.57.

Skott: 11-11

 

Andra Perioden:

Är man het så finns det ingen mening att vänta tills man svalnar. Janne ”Snipern” Kivilathi tänkte minsann inte ge upp denna matchen. På en riktigt läcker passning av Markus Palmberg gör han processen kort och utjämnar till 2-2 efter 20.35.

Sen blev Simon Mattson i Nybro lite trött och ville vila av sig svetten i ensambåset. Det utnyttjade inte Troja alls utan man lät honom sätta in skridskolädret på banan i exakt fyra sekunder innan Mattias Åkesson serverar Jonatan Nielsen som återserverar Åkesson och resultatet justeras till 2-3 efter 23.34.

Sen blev Hampus Olsson jättetrött och ville vila riktigt ordentligt. Han checkade helt sonika ut från matchen efter en huvudtackling, lämnade isen (inte på ett snyggt sätt) och åtnjöt Vikings gästfrihet med att duscha extra länge.

Helt plötsligt hade Vikings en ny biljett till kvittering. Fem minuter powerplay förvaltade man genom att helt sportsligt inte tvinga Ragnewall, i Trojakassen, att också bli svettig och trött. För det hände inte mycket under dessa fem minuter. Chansen gled Vikings ur händerna och Trojabänken kunde sluta svettas för denna gång.

Efter 38:06 hade Trojas Fireline (Roslund, Andersson, Åkesson) tröttnat på att behöva svettas med stressen att bara ha en skör ledning. Åkesson sköt och Alfred stod påpassligt och rakade in returen till 2-4.

Sen svettades ingen mer i denna period.

Skott: 13-9

 

Tredje Perioden:

Sannolikt pratade lagen ihop sig i pausen. Man måste kommit överens om att minimera sitt miljöavtryck genom att använda så lite varmvatten som möjligt efter matchen. Tredje perioden saknade nämligen allt det som man förväntade att den skulle innehålla.

Vikings kom aldrig till någon större anstormning. Troja ansträngde sig inte för att utöka ledningen. Faktum är att det mest spännande som hände i den tredje perioden var Dagens Dubbel-Dubbel.

Först ut var Wictor Ragnewall som misslyckades med en rensning. Pucken kommer ut framför mål och Ragnewall tvingas till kvällens svettigaste räddning. Strax efteråt var det Vikingskeepern Krajcovic tur att agera oväntat. En misslyckad rensning går i ryggen på Trojaspelaren och läget blir öppet. Krajcovic tvingas rädda sig ur det svettiga läge som uppkom.

För övrigt hände inte mycket av intresse. Troja spelade kontrollerat av matchen medans Nybro gjorde nästan inget alls. Med andra ord så kan de spännande stunderna i tredje perioden räknas på fingrarna av en amputerad hand.

Skott: 9-7

Totalt: 33-27

 

Sammanfattning:

Detta var ingen match värd namnet. Skillnaden lagen emellan denna kväll var att Ragnewall vann målvaktsmatchen mot Krajcovic. Ragnewall gjorde ett par direkt avgörande räddningar under andra halvan av matchen och lät därmed Troja hålla undan. För bland utespelarna var det få som lyste upp tillvaron – gällande båda lagen.

Men det är också det jag flaggat för. Serieinledning och serielunk är två helt skilda matchtyper. Det är nu lag med kvalité vinner trots att de inte gör en bra match.

Ja, man kan lätt göra analysen att Nybro var aningen mindre inspirerade ikväll än vad Troja var. Då ska man också ha i tanke att lag som är bra också har en förmåga att få motståndarna att köra fast. Detta har vi också sett i hända hos många av Trojas motståndare. Vikings var i detta inget undantag.

Hos Troja fanns sedan flera spelare med lite extra spets ikväll. Hos Vikings var den spetsen för tunn ikväll när endast Kivilathi går in och levererar. Förlorar man dessutom målvaktsmatchen så är slaget snart förlorat.

Det som lagen kan ta med sig ikväll är lärdomen i hur man spelar av en match utan att ta i. Lite halvtam allmänåkning i 60 minuter och sedan hoppas man att poängskörden hamnar i sitt eget lag. Så kan det se ut ibland. Så såg det ut ikväll. Schampoåtgången kommer bli begränsad.

Nybro blandade och gav. Troja vann som lag.

 

Betyg:

Nybro Vikings IF:

⇑⇑⇑

⇑⇑

⇑          Janne Kivilathi

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑        Wictor Ragnewall

⇑           Jonatan Nielsen

 

// Mr Troy

Åsikter – Synpunkter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!