Matchanalys: Skövde IK – IF Troja/Ljungby

De som säger att SJ inte kan få tågen att gå i tid har aldrig sett ett förmodat topplag missa den sista och försenade avgången för en topp 3-placering. Igår drog det tåget med buller och bång. Troja får nu inrikta sig på skademinimering – inte fina drömmar om en trevlig resa genom PO.

Igår gick nämligen det tåget en gång för alla. Tuut Tuut och vips fanns bara rökplymen som försvann i horisonten.

Skövde behövde inte ens spela på toppen av sin förmåga för att vinna andra raka. Skövde behövde bara ställa sig i boxen och låta Troja ta avslut från långt håll. Endast vid ett par tillfällen hettade det till en aning men då backade SIK hem med två simmare på egen mållinje så det inte fanns någon lucka kvar att få in pucken.

Ta nu inte detta som att Skövde var så dåliga att man stal tre poäng. Tvärt om. Man förtjänar dem genom att spela borta när man är hemma. Få lag kan stå emot Trojas tyngd när surret väl börjar. Igår surrade man friskt i Skövdes zon. Men Skövde spelade smart och höll Troja på rätt sida. Man lät helt enkelt gästerna sätta galopp när det inte var galopp man behövde.

Henrik Thegel fixar två mål framåt. Båda målen där han står rätt och fiskar upp returer som han kan peta in i öppet mål. Två tämligen enkla mål där puck på mål till slut ger läget. Utöver det så rullar man upp Trojas boxplay i första och Anton Lundmark kan skyffla in pucken i öppen kasse.

Kort och gott så tar SIK hem matchen genom att inte förivra sig och sedan sätta hälften av de chanserna det får. Vi har sett detta tidigare för Troja. Man äger puckinnehavet men går poänglösa från matchen. Speciellt mot lag som borde vara enkla att avfärda.

Nu ska vi inte längre försöka låtsas att en grävling kräver färgkritor. Troja är nu ett lag i kris. Det är för närvarande 4 spelare som håller liv i laget och det är fjärdefemman med Sjöblom, Törnqvist och Eriksson. Utöver det kommer Emanuelsson undan med ett godkänt.

Självklart är detta saker som spelarna vet om. Där behöver vi inte strö salt i de öppna såren.

Det har smugit sig på sedan de två sista matcherna i höstserien och in i de sju första matcherna i Allettan. Man har börjat spela samma hockey som tidigare när man hamnar för högt upp i banan. Visst får man då betydande surr i anfallszon när man vinner puck djupt ner. Problemet är att man sedan möter en uppställd motståndare och får ta avsluten från back eller i överkant av tekningscirkeln.

Det var detta man inte gjorde i höstserien. Då jagade man inte pucken utan styrde motståndarna till stress i mittzon, vinner tillbaka pucken och får komma in i zon under fart och dessutom möta en mindre organiserad motståndare. Då kom målen.

Nu har man satt sig i den otacksamma situationen att självförtroendet är lågt vilket ökat stressen så man överförsöker sätta det offensiva spelet. Ett spel som bara gett sämre lägen. Mycket puck men lite hockey om man säger så.

Ett annat tydligt tecken på ett sargat självförtroende är antalet burskydd. Under de 20 första matcherna i höstas tror jag inte de samlade ihop till fem burskydd. Man vände spelet blixtsnabbt. Till och med i PP drog Ragnewall pucken till bytessläpande forward på blå. Stor skillnad mot nuläget. Fem burskydd samlar man ihop i ett byte.

Detta är ett resultat av just ett sargat självförtroende. Istället för att ta risker så backar man hem och får sedan försöka åka igenom fem försvarande motståndare. Ett hopplöst uppdrag. Det blir dump ner i anfallszon och sedan fastnar man i hörnen – tillbaka till säsongen 18/19.

Lösningen på problemet är lika enkel som svår. Man får ju bara skaffa sig lite självförtroende.

Troja gjorde vad de kunde igår. Det är i sak ingen spelare som åker runt och inte vill vinna matchen. Men när det går emot så studsar också puckar fel, domslut går emot och misstag blir kostsamma. En kostnad helt baserat på att man inte lyckas få in mer än 2-3 mål framåt. Hade man gjort fler hade givetvis kontot för egna missar inte blivit så hårt trasserat. Vem hade kommit ihåg mörrumsmatchen om Troja lattjat in fyran enkla puckar i den matchen? Nu blev istället Paulssons mål jäkligt dyra.

Därmed tappar man åter igen poäng på eget grepp. Vi har sett att kapaciteten finns i laget om man bara spelar på rätt sätt. För när Troja lägger in varenda kilo längs med sargerna så får man stopp på allt. Vi har sett hur man kan låsa mittzon för att sedan komma in med fart. Vi har sett hur jäkla bra Troja kan vara när de spelar så. In med fläsket på röd och låt motståndarna trampa vatten mellan blålinjerna.

Hittar Troja tillbaka till detta kommer få lag vilja möta dem. Troja hittade inte tillbaka dit mot Skövde igår. Det gick åt helvete igen. Men det är i alla fall ett helvete som är justerbart. Motgångarna hänger inte ihop med för låg kvalité på truppen. Motgångarna går inte att värva sig ur.

På onsdag ska Vimmerby få det jobbigt.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!