Matchanalys: Skövde IK – IF Troja/LjungbyDen som såg detta komma måste antagligen vara ur sinnes fulla bruk. Vi fick se en av säsongens mest rafflande matcher med en avslutning som skulle göra sig i vilken b-film som helst. Oavsett vilket lag man håller på så måste man ibland uppskatta hockeymatcher för dess olika ansikten. Ikväll var det Troja som drog det längsta strået men all cred till Skövde som spelade hela vägen i i målsnöret.

 

Första Perioden:

Det hela börjar bra för Skövde. Man skapar omgående ett par heta chanser mot Ragnewall. Den inledande forceringen belönas med en trojautvisning när Daniel ”Trucken” Karlsson ska rensa bort pucken men får alldeles för mycket klubba och för lite puck. Trissan intar nästan omloppsbana rent höjdmässigt och Trucken får åka och sätta sig två minuter.

Det efterföljande powerplayet reder Troja ut bra. Skövde får inte till speciellt mycket farligt faktiskt. Men det är sekunderna efter som det händer saker. 05.01 kommer Trucken tillbaka på isen och 05.19 gör Jesper Emanuelsson 1-0 till hemmalaget. Efter ett tveksamt agerande vid en puckrensning så får till slut Jesper läget att hänga in trissan.

Efter detta tog Troja över mer och mer av matchbilden. Efter 08.45 åker Dennis Santesson ut på en slashing och Troja får sitt första PP-läge. Ett läge som utbyttjas kliniskt. Av Skövde.

Efter ytterligare ett schabbel i egen zon så snappar Rasmus Gustafsson upp pucken och kan dra isär benen på Ragnewall. 2-0, shorthanded, är ett faktum och Trojas tränare Forsberg tar en time out. Inte för att Troja agerade lojt offensivt utan för att man var otroligt nonchalanta i egen zon. Något som belönades med 2-0 till hemmalaget.

För som vanligt så förde Troja matchen. Man försökte verkligen lägga in puckarna framför mål – på ett betydligt bättre sätt än de två första matcherna – men med uselt självförtroende vill inte puckarna in.

Bäst chans hade Trojas Tobias Törnqvist som drar direkt i periodens inledning. Viktor Andersson får vräka sig som ett Stenafartyg i målet men lyckas rädda. Mest för att TT inte fick upp den från isen.

Mattias Elfström bjöd på Trojas andra storchans. Efter lite klapp-klapp av firma Öhman/Åkesson så serveras Elfström och han drar pucken i fel hörn. Dock 6,75cm för långt åt vänster. Stolpe ut istället för stolpe in.

Skövde hade också sina chanser. Inte för att man direkt behövde anstränga sig och spela sig till dem utan för att man effektivt utnyttjade Trojas misstag. Detta gav flertalet chanser där man kom över offensiva blå med mer folk än Troja hade hemma.

 Andra Perioden:

Det är väl ett understatement att säga att andra perioden tillhörde Troja. Man sköljer helt enkelt över Skövde – rent spelmässigt – men inte chansmässigt. Åter igen ser vi den bekanta matchbilden att Troja för spelet men motståndarna agerar smart.

När Skövdes Lukas Johansson får egentid på andra sidan sargen så kommer reduceringen. Mattias Åkesson gör 2-1, 27.00, från blå när han smeker in trissan – likt en död gök – i bortre krysset. Viktor Andersson ser ingenting.

Men så var det saken att Troja måste hjälpa motståndarna att skapa lägen. Åter igen tas ett dumt beslut i egen zon i ett läge som ändå är under kontroll. Alexander Henriksson blir serverad en indianare som skulle fått vilken ursprungsbefolkning som helst att fira nationaldag. Henriksson får ner Ragnewall på knä och tråcklar in 3-1 efter 28.28. Tredje målet där man lyckas med bedriften att uppträda nonchalant.

Efter detta är det bara ett lag på banan. Skövde äter korv eller steker kotletter eller nåt liknande för man har förtvivlat svårt att hänga med under långa sekvenser. Förmodligen för att det kan vara knepigt att ha ketchup och rostad lök på visiret när man försöker spela hockey.

Trojas press renderar till slut i två minuter för Tom Olsson. Tom körde lite för mycket kramkalas bakom eget mål för att domare Wessner skulle se mellan fingrarna.

I det efterföljande powerplayet blir pressen hård. Troja presterar här kanske säsongens bästa powerplay där man låter pucken jobba runt som en ål i vaselin. Skövde gjorde vad de kunde för att få ut pucken men lyckades inte bryta Trojas momentum. 3-2 gör Karl Olofsson, efter 37.59, när han tar i för kung och fosterland, skjuter salut och visar att puckjäveln ska in – om så båda armarna ska brytas i försöket. Oscar Öhman serverar Karl från sin position bakom målet och Troja har just stänkt in kvällens andra mål i PP.

Perioden gick helt klart till Troja som nu uppträdde med mer energi än Skövde. Dock kvarstår det faktum att i Trojas iver att pressa puck, motståndare och isreklam in i kortsargen så öppnar man blottor bakåt. Skövde får sina chanser att åka igenom även om de inte var lika talrika som i första. Men absolut inte ofarliga. Men om man säger såhär. Ragnewall kanske behövde en dusch i första men efter andra räcker det att han torkar sig med våtservetter.

Viktor Andersson, i skövdemålet, bör nog gå in och lägga en ispåse på ögonlocken. Det är nämligen mycket tack vare han som Troja inte också fick in kvitteringen.

 

Tredje Perioden:

Man skulle lätt kunna påstå att Troja ackumulerat sig till ett skitmål sett till de åtta inledande perioderna i årets Alletta. Mattias Åkesson fick vara dirigenten till detta skitmål. Med 43.45 på klockan så står han vid offensiva blå och kastar än en gång sin döda gök mot målet. Denna gång missar han så grovt att Skövdebacken inte hinner undan utan styr pucken i eget mål via egna benet. Ett klassiskt skitmål men som man ändå på något sätt förtjänat. 3-3 på matchtavlan och duellen är igång. Målet assisterat av Öhman och Nielsen.

Efter detta så fortsätter Troja pumpa på om än aningen försiktigare. Men man släpper ändå inte in Skövde på allvar i matchen.

Klockan har tickat till 47.01 när Martin Fransson får upp farten. Trojabacken trycker sig över blå och det ser ut som Skövdebackarna är inställda på att han ska söka sig till sarg – vilket i normalfallet är Trojas lokala nationalsport. Men Martin tar ett felbeslut och åker mellan backarna istället och vips är han ren med Victor Andersson. Martin lyckas med felbeslut nummer två och drar Andersson åt fel håll. Det sista felet som inträffar är att pucken åker fel sida stolpen. Denna gång innanför och inte utanför. 3-4 till gästerna och för första gången har Troja ledningen i matchen.

Efter detta ändras matchbilden helt. Trojas tempostarka press upphör och man börjar bevaka. Något man gör med bravur i exakt 11 minuter. För under elva minuter så kom inte Skövde fram i något som liknade farliga anfall – förutom en gång när Wictor Ragnewall gör kvällens räddning. Där var det så nära kvitterat att domare Wessner drog luften baklänges genom pipan.

Alexander Henriksson – klart bäste skövdespelare i afton – får börja sikta in sig på blå med två minuter kvar. Han lyckas inte få igenom pucken vid första tillfället men likt en envis abborre ger han inte upp. På sin andra chans sitter 4-4 bakom Ragnewall och de flesta hade nog räknat in förlängning. För övrigt så var detta bara en av sju-åtta bra avslut som Henriksson tog denna kväll. Han var som sagt bra.

När nästan alla började fila naglarna och fundera på om det skulle bli pizza eller kebab till kvällsmat så kom chocken. Mattias Elfström ger på nytt Troja ledningen med 43 sekunder kvar. Sett till matchbilden så var detta säsongens mest rättvisa mål. Skott kommer från blå och i röran framför mål så är officiellt Elfström sist på pucken. Det kan säkert vara så även om ryggmärgskänslan säger att det kanske inte var så. Oavsett så är det 4-5 till Troja.

Resterande tid så kontrollerar Troja matchen ganska väl. Skövde får ner pucken med femton sekunder kvar men Troja låser fast den och tiden rullar ut.

 

Sammanfattning:

Underhållsvärdet var det inget fel på. Skövde ger aldrig upp utan pressar Troja att faktiskt behöva jobba för poängen. Samtidigt så får Skövde tre av fyra mål på schabbel och tjäbbel av Troja i egen zon.

Åt andra hållet så får Troja med sig ett par kassar efter misstag av Skövdespelarna. Vi får väl låta udda vara jämnt i det fallet.

I SIK så är det framför allt Henriksson framåt som sticker ut. I kassen gör Victor Andersson en bra insats. Inte många av målen som man kan lasta honom för och samtidigt gör han 37 räddningar.

I Troja ska firma Öhman/Åkesson hyllas. Femman ligger bakom fyra av fem mål. Victor Romfors gör även en bra offensiv insats och ligger bakom en hel del farligheter. Måtte målskyttet lossna för honom nu.

Det som var glädjande att se var hur Troja nu hade emaljögonen fokuserade på motståndarmålet istället för sarghörnet. Idag sökte man verkligen in puckarna framför mål och med det kommer utdelningen. Man tog lite mer fart och en mer obekväm åkriktning och det kommer förr eller senare belöna sig.

Med kvällens resultat så innebär det att Troja nu kan pusta ut. En tredje raka förlust och det negativa ljungbyfolket hade haft gnällolja till midsommar. Nu rullar lagerbanorna i alla fall något sånär hjälpligt för stunden.

För Skövde är det bara att bryta ihop och komma igen. Man ska ta med sig att man faktiskt har matchen efter första perioden. Sedan kommer den tunga röda maskinen igång och det blir svårt att få stopp på den. Men man gjorde sitt absolut bästa och ska inte känna sig nedslagna efter detta. Fortsätter Skövde på detta sätt kommer segrarna framöver.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!