Matchanalys: Tranås AIF – IF Troja/LjungbyDå var det klart. Halvfull larmklocka ljuder nu för Tranås som på nytt kammar noll efter att nu samlat på sig fyra förluster av fyra möjliga på hemmaplan. Samtidigt seglar Troja upp som seriens bästa bortalag.

Det blev en match där nya tråkiga Troja lyckades få Tranås att förlora den mesta av sin fart i mittzon. Om man ska uttrycka det enkelt så gjorde Troja en habil bortamatch medans hemmalaget fick ta de flesta avslut från distans. Med andra ord förlorar Tranås på den beska medicin som Troja käkat de första fem omgångarna. Trots att man har matchen så uteblir målen och därmed kan vi konstatera att Tranås är det nya Troja. Laget som spelar bra men inte får utdelning. Trojaviruset har nu muterat till malpåse som sakta men säkert äter upp allt av värde i pälsstaden.

 

Första Perioden:

Hemmalaget inleder friskast – helt enligt hur det brukar se ut. Man gör ett bra första byte och skaffar sig en halvchans. Men samtidigt dröjer det bara en minut innan Troja får sitt första läge när Oscar Öhman avlossar från kort avstånd.

Tranås han knappt börja snegla på burken med Stezolid innan det ändå redan var för sent. Med 02.03 på uret så fixar Mattias Elfström 0-1 till Troja. Detta efter lite klassiskt schabbel i hemmaförsvaret där pucken studsar runt för att dimpa ner hos en omarkerad Mattias. Ett snärtigt handledsskott skickar hemmalaget halvvägs till Säter för inskrivning tills vidare.

Det blir inte bättre efter 04.20 när Mattias Åkesson styr in Ernstigs löskokta slagskott från blå. 0-2 och mardrömmen tilltar för ett för tillfället urformigt hemmalag. Det är inte utan att matchen hade kunnat vara över för Tranås i detta läget. Man kommer ingen vart och Troja hjälper hemmalaget att vara planktrampare.

TAIF lyckas dock bryta detta momentum när man får chansen i fem mot fyra. En spelform som TAIF hanterar riktigt bra. Antii Kauppila reducerar efter 08.29 och ger ny energi in i hemmalaget. Antti får iväg en pepparkaksdeg, från blå, som letar sig hela vägen in i ugnen, bakom en skymd Anton Svensson i trojamålet.

Nu följde en period där båda lagen visade upp ett ganska kontrollerat spel. Man tog så att säga ut varandra i anfall efter anfall. Ett annat sätt att uttrycka det är rent tråkigt. En spelform som nu Troja börjar behärska efter att han infört den betonggrå nyansen i sitt nya spelsätt.

Stezolidburkens lock gick i ovårdad felgänga efter 15.22. Troja gör 1-3 när Carl-Johan Sjögren kontrade in sitt första mål för kvällen. Sjögren hittar bortre hålet på Ragnevad med ett skott som ändå inte var helt otagbart för en målvakt i huvudstående.

Första perioden således delad om man ser till insatsen. Första perioden helt odelad om man ser till målgörande. Troja sätter ungefär hälften av sina chanser medans hemmalaget inte riktigt kommer in lika hett på mål.

 

Andra Perioden:

Om stezolid nu var lagervara på Säter så kompletterades detta med ett av kyrkan utsänt kristeam. Fredrik Lindström får en tvåa för hooking. Troja får ett powerplay. Ett powerplay som kanske inte går till historien som lagets bästa. Men i samband med att Fredrik får komma ur sin isoleringscell så sätter Kevin Karlsson fart och skickar in 1-4 till Troja. Detta efter 25.19. Här trodde nog de flesta att machen var körd för hemmalagets del.

Albin Torstensson såg förmodligen det begränsande nöjet i psykakuten och bestämde sig för att fixa till ett och annat. Med fart från blålinjen rundar han upp trojaförsvaret, bryter in mellan tekningscirkel och förlängda och avslutar hela kalaset med att tråckla in 2-4. Tid 32.50. Sett till matchen så var det inte en helt överraskande reducering.

Trots två mål i andra perioden så går den inte heller till historien som en av de bästa någon sett. Dock ej heller till de sämre. Både Troja och TAIF visste vad som stod på spel så man chansade helt enkelt inte på att göra något dumt. Troja var ändå lite bättre på att göra lite dumt lite mindre. Tranås hade en del onödiga pucktapp som genererade trojachanser medans hemmalaget fick lägga betydligt mer energi på att själva ska de chanser man hade.

 

Tredje Perioden:

En period som inleds under ganska bra kontroll från båda lagen. Efter fyra minuter får Troja en avvaktande mot sig och TAIF sätter upp spel. Ja, eller försöker sätta upp spel. Man håller faktiskt på ganska länge att lirka sig igenom och hitta ett avslut innan Troja riskerar toucha pucken. Envishet lönar sig och envisare än Ferdinand så dyker till slut Anders Skoog upp framför trojamålet. Skoog är en målskytt av kaliber och fixar in ytterligare en reducering efter 44.39. 3-4 och helt plötsligt var det match igen.

Resten av perioden blir aningen sönderhackad av utvisningar. En del ganska klara och en del som kan räknas in som tuffa. Detta år båda hållen så det var i sak ganska rättvist.

Powerplay har ju varit det vapen som TAIF levt mest på de första sju omgångarna. I tredje perioden får man två tillfällen att kvittera men här presterar man sitt sämsta powerplay i hela matchen. Eller om man vill vända på det så lyckas Troja på till boxen riktigt bra. För riktigt nära blev det inte.

Jakten på reducering kom sedan av sig. Tranås gjorde sina försök men Troja stängde ner matchen riktigt bra. Förutom lite ströskott från distans så kom inte TAIF in i det där hetaste för att lyckas. Framför allt inte i spel fem mot fem.

Det sista som händer är att Carl-Johan Sjögren får spika locket i kistan med 5-3 i tom målbur. Detta med sekunden kvar. I samband med detta mål blev det också fri Stezolid till alla hemmasupportrar.

 

Sammanfattning:

Tranås fortsätter sitt spel med att hitta vägar att förlora matcher. Fyra raka förluster hemma är för dåligt om man har ambitioner. Man fick ett litet uppsving andra halvan av höstserien men har nu – med tuffare motstånd – åter hamnat i någon form av ekorrhjul där man trampar runt utan att få ut något av det. Krisstämpeln är härmed farligt nära Tranås just nu. Det som egentligen räddar dem är att det är så otroligt generöst med åtta lag som går till play-off. Hade denna siffra varit mindre hade laget nu varit i dynga begraven till axlarna.

Tråk-Troja har nu tagit 7 av 9 poäng som tråkiga. En bra utdelning. Att få med sig fyra poäng ur bortamatcher mot HIK och TAIF är väl godkänt. Med fyra poäng inspelade så har man också skaffat sig ett vettigt utgångsläge för fortsättningen. Detta gör man enbart och endast för att man nu accepterar att inte äga matcherna utan låta motståndarna klanta till det. Även det är en spelform som ska behärskas.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!