Matchanalys: Tranås AIF – IF Troja/Ljungby

Det blev raffel i över två timmar och trettio minuter. Ett raffel som avslutades med att Lucas Venuto satte sin straff medans Filip Petersson missade sin. Därmed tog Troja hem två av de tre pinnarna som stod på spel denna kväll.

Men en sak är säker. Publiken fick denna kväll full valuta för entrépengen och det är på något sätt ändå den viktigaste ingrediensen.

Varför var det värt pengarna? Jo, matchen svängde fram och tillbaka i karaktär och när man trodde att ena laget hade övertag så svängde det tillbaka.

 

Första Perioden:

Man får väl ändå ge första perioden svagt till Trojas fördel. Man startade upp ganska piggt och gav Tranås en liten match om takt och ton. En start som faktiskt ganska omgående resulterade i 0-1 då Gustaf Berling nätade sitt första mål i Allettan. Johan Lindholm och Lucas Venuto stod för förarbetet och det hela utspelade sig efter 04.54.

Efter det kändes det som Troja glimtvis började hitta tillbaka till att vara det där jobbiga och tempostarka laget som få orkar stå emot.

Tranås skall absolut inte ses som ofarliga. De fick sätta Wictor Ragnewall i Trojamålet på prov även dem. I takt med att perioden också avlöpte kom TAIF mer och mer in i den.

Johan ”Bagarn” Andersson fixade på sig en slashing efter 11.29 vilket gav hemmalaget chansen i powerplay. Ett powerplay som ändå aldrig kändes helt farligt.

För det tog till fyra sekunder efter powerplayet innan Anders Skoog kvitterade för hemmalaget. I detta läget kändes det oförklarligt rättvist att det nu stod 1-1 på resultattavlan. Resten av perioden stod sedan och vägde utan självklar vinnare.

Skott: 8-13

 

Andra Perioden:

Så är det det här med Trojas andraperioder. Man lyckas nästan alltid att på något oförklarligt sätt alltid underprestera i dessa perioder.

För i andra perioden var det mestadels TAIF och detta för största delen av slanten. Troja hade periodvis det ganska tungt i egen zon och svårare att skapa tryck framåt.

Som vanligt när man börjar likna fjällrävenryggsäckar brukar domaren belöna detta med vilotid i enkelrummet.

”Bagarn” Andersson plockar på sig kvällens andra tvåa och denna gång behöver Mathias Karlsson bara 32 sekunder på sig innan han förtjänstfullt ger hemmalaget ledning med 2-1, i powerplay. Allt detta inträffade 23 sekunder över halva matchen.

Det var här som jag började ana oro. Det är här Troja brukar börja bli stressade och bjuda på mer. Ungefär som att tålamodet tar slut i en motgång.

33.03 fick så Troja ett glädjeämne att glädjas åt, i den så oglädjepressade situationen man befann sig i. Felix Wermelin kliver fram och gör sitt första mål i Allettan Södra och framkallar ett leende hos gästerna. Det största leendet stod han dock för själv. Leendet var nog mindre i sekretariatet där man tvingades att skriva upp 2-2 på tavlan.

Rest statistiskt så kommer nästan alltid mål i kluster. Rent statistiskt så verkar det finnas inprogrammerat i Trojas säsongs-DNA att man har en mänsklig skyldighet att omgående släppa in ett mål när man precis gjort ett.

Max Rapp ger Tranås ledningen – helt rättvist – endast minuten efter Trojas kvittering. 3-2 till hemmalaget och en matchbild som talade för att alla poäng som också skulle stanna i pastejstaden.

För kom ihåg – inget av lagen har vunnit en match om man legat under efter andra perioden. Inget lag vann heller matchen.

Skott: 14 – 7

 

Tredje Perioden:

När man befarade att Tranås skulle backa lite hemåt och Troja lite mer framåt i tredje så blev det nästan raka motsatsen. TAIF fortsatte sitt vägvinnande spel mot Troja och fick dem i ganska bra brygga.

Två raka powerplay gav hemmalaget chansen att utöka och det saknades inte chanser. Men så var det det där lilla detaljen att Troja är ganska bra i boxplay. Nära skjuter ingen seger som ordspråket säger.

I takt med att perioden avlöpte så kom det bekanta mönstret av ett lag som börjar ta det försiktigt och ett lag vars desperation börjar växa. Dock inte utan att TAIF hade god kontroll på händelserna. Troja försökte men kom aldrig riktigt riktitg nära.

Slumpen spelade Troja i händerna med dryga minuten kvar. Eric Gustafsson får en tvåa för slashing och Trojas läge gick från att spela sex mot fem  till sex mot fyra.

En spelare som gjort ganska mediokert intryck i några matcher är Trojas Mattias Åkesson. Mattias tog fram sitt dragskott med 20 sekunder kvar och fixade in kvitteringen till Troja efter en tids tryck mot Tranåskassen. Ett tryck som till slut fick hemmalaget att stå för långt fram på hälarna och därmed ge luckan till Åkesson.

Därmed var det 3-3 efter full tid.

Skott: 8-14

 

Förlängning:

Inledningsvis var det ganska sparsamt med chanser i förlängningen. Dock ändrades detta efter 62.15 när Hampus Olsson drar på sig sin andra tvåa för kvällen och ger hemmalaget möjligheten att avgöra.

Men så var det det här med Trojas boxplay.

Det blev inget avgörande.

Slumpen vägde åter igen över till Trojas fördel när Mikael Roslund blir trippad av egen spelare men Eric Gustafsson får sitta av straffet. Detta gav istället Troja chansen att få avsluta övertiden i powerplay. Avslut kom man till och Victor Johnsson fick visa att han förtjänade sin lön.

Lucas Venuto, fick övertidens bästa chans och valde att skjuta både brett och hårt – fast långt utanför. Det är ju här den normala reaktionen bland supportrar brukar bli att värdelösförklara spelaren som skjuter så mycket utanför i ett bra läge.

Men!

Man ska komma ihåg att spelare som alltid avslutar kliniskt och sätter de chanser de får knappast spelar i hockeyettan. Man spelar i hockeyettan för att det är mer slumpen än skickligheten som avgör om det blir mål eller inte.

Övertiden slutade mållös och hela rafflet gick till straffar. Där fick i alla fall Lucas sin revansch genom att få sätta den avgörande straffen i sjunde omgången. Slutresultatet spikades således till 3-4.

Skott: 3 – 4

Totalt: 33 – 39

 

Sammanfattning:

Troja tar alltså med sig bonuspinnen hem efter en ganska stabil bortamatch. Kanske inte helt välförtjänt men hockeyn är ju sådan ibland. Därmed får man en liten andhämtning från stämpling som krislag.

Tranås får med sig en pinne och har absolut ingen stämpel på sig att vara krislag. Därmed tror jag ändå att man inte var helt missnöjd med poäng även om tre hade suttit som en fläskläpp.

För resterande matcherna så tror jag att just dessa poäng kan få större betydelse än bara en eller två poäng. För första gången på länge fick Troja känslan av att man grisa till sig poäng. Mentalt tror jag denna straffsegern därmed var blytung.

Tranås har jag tippat till att avsluta serien svagt. Laget har inte övertygat sedan inledningen och med en marginal nedåt på fem poäng eller så så kan placeringarna rasa ganska fort. Inte för att Tranås är ett dåligt lag utan för att de är ett jagat villebråd underifrån. Jag är långt ifrån säker på att det kommer bli så men där ligger känslan.

För övrigt var det faktiskt en ganska trevlig match. Bara att tacka för underhållningen.

 

Betyg:

Tranås AIF

⇑⇑⇑

⇑⇑              Anders Skoog

⇑                Victor Johnsson

IF Troja/Ljungby

⇑⇑⇑

⇑⇑              Wictor Ragnewall

⇑                Lucas Venuto, Johan ”Bagarn” Andersson

 

//Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Tips – Åsikter – Synpunkter? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!